Acht beeldende kunstenaars zijn ingegaan op het verzoek van Het Wilde Oog (Hans Lemmerman & Inge van Run) om elk twee objecten/sieraden te maken. Het verzoek: leg een verbintenis tussen twee bronnen: kraplappen van Spakenburgse vrouwen in klederdracht en de wereld van de kunstenaar Joseph Beuys. 

DSC 1067 maison 2 web

Een duet tussen volkscultuur en kunst; een energie-dialoog

Het Wilde Oog is 17 jaar bezig met artistieke vernieuwing vanuit Spakenburg. Endurance Art. In hun uiterlijk tonen de Spakenburgse vrouwen deel van een collectief te zijn. Joseph Beuys herinnert ons in zijn werk aan het gemis van collectieve idealen. In de kraplap (gesteven katoenen schouderlap) zit het culturele geheugen van Spakenburg. Een oervorm. De Wilde Oog- variant op het vilt van Beuys.

‘Het schilderij houdt niet op bij de lijst’ heeft Joseph ooit gezegd. ‘Nou, de kraplap houdt ook niet op bij Spakenburg’ denken de Wilde Ogers.

Zestien kraplappen van overleden traditiedraagsters worden bezield door de acht kunstenaars. Maria Roosen, Keiko Sato, Rob Scholten, Lucy Sarneel, Couzijn van Leeuwen, Maison the Faux, Ted Noten, Marianne van Heeswijk. De kraplappen die de levens stoffeerden van Spakenburgse vrouwen transformeren in Dutch Design, in tijdloze schoonheid.

Het Wilde Oog zet theatermakers met de kunst-kraplappen op de foto. Ooit de theateropleiding aan ArTEZ Arnhem afgerond, of er nu aan studerend. Op de foto’s komen de energie-velden bij elkaar. Het Wilde Oog biedt een nieuw perspectief op wegglijdend Hollands erfgoed.

Concept: Het Wilde Oog

  • Kunstenaars van de Beuys-kraplappen: Maria Roosen, Keiko Sato, Rob Scholte, Lucy Sarneel, Couzijn van Leeuwen, Maison the Faux, Ted Noten, Marianne van Heeswijk.
  • Fotografen: Frank Auperlé, Wout Nooitgedagt
  • Spakenburgse diva: Hendrikje Kuis
  • Portretten: Martijn Diepenhorst, Koen van Hensbergen, Tjitske Jansen, Paul van Beaumont, Lisette van Maanen, Dominique Coppenrath, Sanny Kemp,
  • Aafke Aaldering, Simon Akkerman, QiQi van Boheemen.
  • Schrijvers: Tjitske Jansen, Koen van Hensbergen

http://www.hetwildeoog.nl/

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo interreg  Logo gemeente Arnhem  Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

De expositie ERFGOED: Verhalen van vroeger die verbinden is van  20 oktober t/m 8 januari 2018 te zien in de centrale hal en in de kaders langs de trappen van Rozet.