Milou web

Milou Voorwinden studeerde in 2016 af aan de afdeling product design van ArtEZ. Toen ze op een uitwisseling naar de textielafdeling van Falmouth University (GB) leerde weven, raakte ze meteen gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van het weefgetouw. Haar werk is het resultaat van een experimentele manier van werken en bestaat uit autonome objecten als toegepaste producten.

Voor haar afstudeerproject ‘Evolving Patterns’ heeft Milou onderzoek gedaan naar 3D-weefsels. Door te werken met onconventionele materialen en te variëren met de draadspanning creëerde ze ruimtelijke objecten die zijn uitgegroeid tot een serie kleurrijke sculpturen. Met haar onderzoek wil ze de grenzen van weefsels opzoeken en daarmee nieuwe toepassingen onderzoeken.

Haar liefde voor het weven begon toen ze zich realiseerde dat weefsels constructies zijn die je langzaam maar zeker kunt opbouwen. Draad voor draad bouw je een weefsel op, elke ingreep in het proces kan een compleet nieuw beeld opleveren. Haar fascinatie ligt bij het spelen met de eigenschappen van weefsels, en het creëren van textiele objecten die door deze ingrepen van een 2D- naar een 3D-structuur worden gevormd. Naast de diepgaande interesse in de techniek vindt ze het ook belangrijk om onderzoek te doen naar de geschiedenis van het ambacht weven. Door onverwachte materialen te gebruiken en te experimenteren met vorm wil ze een herwaardering van het ambacht bewerkstelligen. Ze vindt het belangrijk om een stap terug te zetten in een maaktraditie om daarna weer voorwaarts te gaan; te beginnen bij een oorsprong om daarna te kunnen innoveren.

 

De expositie ERFGOED: Verhalen van vroeger die verbinden is van  20 oktober t/m 8 januari 2018 te zien in de centrale hal en in de kaders langs de trappen van Rozet.