In de hal, op de trappen, aan de muren, van begane grond tot dakterras: heel Rozet staat in de maanden juni en juli in het teken van mode. En door heel Rozet vind je verrassend werk van modeontwerpers en designers. 

David 1

Different by Rozet

De tentoonstelling ’Different by Rozet’ toont werk van maar liefst elf creatieve modeontwerpers met een diversiteit in cultuur, achtergrond, herkomst en stijl. Creative designer David Paulus stelde de tentoonstelling samen, omdat hij het belangrijk vindt dat ontwerpers elkaar steunen om verder te komen in de mode-industrie. David: “We leven in een wereld vol diversiteit, een wereld vol onrust en onbegrip. Creatievelingen hebben elkaar nodig om een boodschap over te brengen aan de wereld en anderen te empoweren.”
Met deze tentoonstelling geeft David ook andere designers een podium en laat hij de kracht van samenwerken en verbinden zien.


Designers:

Dauvia Nijenhuis, David Paulus, Hiske Hottinga, Annebel de Kok & Esther van Brakel, Gregorie Bolder, Nawed Elias, Jermick Wawoe, Anbasja Blanken, Shivra van Baast, Annalie van Doorn

Waar: Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


Samengesteld beeld

Foto-expo 'Different by Rozet'

Wat is mode? Hoe ziet mode er voor jou uit? Dat is misschien anders dan bij anderen. Iedereen interpreteert mode op een andere manier. In deze tentoonstelling presenteren verschillende fotografen hun visie op mode door middel van een foto. De foto’s zijn gemaakt door:

1. Paco Nunez (studio MBK )
2. Daniëlle Hanekamp
3. Jeannita Bouhuijs
4. Shannon Cornelis (Shannon Lee Photo)
5. Ashley Melissa
6. Pradosh Kumar

Waar: Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


 

Shoe Treasures

'I choose comfort over fashion/I love a party where you can wear sandals/Let's do it one time upside down', door Bas Kosters
Foto: Charlotte Visser 

Jan Jansen Shoe Treasures

Schoenontwerper Jan Jansen stelde schoenen uit 50 jaar ontwerphistorie beschikbaar aan ontwerpers/kunstenaars. Met een selectie uit deze unieke schoenencollectie is het project Jan Jansen Shoe Treasures gestart. 

Initiatiefnemers Liza Snook (curator, (shoe) collector en eigenaar van het Virtual Shoe Museum) en Amber Ambrose Aurèle (kunsthistorica en shoe designer onder haar gelijknamige merk) hebben in samenspraak met Jan verschillende nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd om exemplaren uit zijn rijke collectie, carte blanche, nieuw leven in te blazen. De expositie ging van start in Amsterdam en vindt nu zijn vervolg in Arnhem. 

www.janjansenshoetreasures.com


Waar:
Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


ARTEZ17 VOGT 002LR

Maria Vogt

Maria Vogt, geboren in Duitsland, studeerde Fashion Design aan ArtEZ. In 2017 studeerde ze af. Deze expositie toont delen van haar afstudeercollectie dat een samenspel is van een duister, cool en urban beeld, gecombineerd met een felle laag kitsch, humor en speelsheid. Het draait om een jong meisje dat helemaal niet zo schattig is als het op het eerste gezicht lijkt…
Maria is een verwoed verzamelaar. Kleur, structuur, textuur, speelgoed, beats, strips, foto’s, gezichten, afval: alles wordt verzameld en komt terug in haar ontwerpen.

Waar: Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


 Samengevoegde fotos  

Lawin Ramelinck

Fashion designer Lawin Ramelinck (29) studeerde vorig jaar af aan ArtEZ met de collectie ‘Aux Merveilleuses’. De Merveilleuses waren vrouwelijke tegenhangers van de Incroyables, een modieuze aristocratische subcultuur in Parijs in de late 18e eeuw. Merveilleuses begroetten het nieuwe regime met een uitbraak van luxe, decadentie en zelfs dwaasheid. Van deze vrouwen is bekend dat zij opstandig waren. Ze hielden honderden ballen in de lucht en bedachten nieuwe trends in mode. Luxe op zijn hoogtepunt. En op en top vrouwelijkheid, wat betreft Lawin, Oude zwart-witfoto’s waren het startpunt voor de afstudeercollecties. De vrouwen in de foto’s waren gekleed in lange jurken met een strak korset en er hing een donkere, romantische en sensuele sfeer om hen heen.

Waar: Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


PrentbriefkaartLR

Mode in historische ansichtkaarten

In het Erfgoedcentrum is een selectie bijzondere ansichtkaarten te zien uit de collectie van Frans en Theo Brink. De uitvergrote kaarten van Arnhemse winkel- en wijkstraten laten een goed beeld zien van de gangbare mode in de eerste helft van de 20e eeuw. Deze beelden worden afgewisseld met kleurrijke fantasie kaarten van prachtig geklede mensen uit de jaren '20 en ’30 van de vorige eeuw.

Waar: Erfgoedcentrum, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


vrouw in paarse jurk vierkantig

De kledingkast van de Romeinse vrouw

Wie aan Romeinse kleding denkt, stelt zich waarschijnlijk een man in toga voor of een gladiator in een strak leren broekje. Niet vreemd, het zijn tenslotte beelden die in films veelvuldig voorkomen. In de praktijk droegen Romeinen de toga echter nauwelijks en gladiatoren droegen geen kleine leren niemendalletjes. Ook Romeinse vrouwen droegen over het algemeen andere kleding dan de weinig om het lijf hebbende jurken van soms transparante stoffen die weinig aan de verbeelding over laten. De tentoonstelling bevat reconstructies van enkele Romeinse kledingstukken en kostuums, waaronder een met bloemen bezaaid Byzantijns kostuum uit Ravenna, maar ook kinderkleding en Romeinse sokken uit Vindolanda en een leren onderbroek (of is het toch maandverband?) uit Romeins Londen. Alle stukken zijn minutieus en volledig met de hand vervaardigd, gebaseerd op uitgebreid kunsthistorisch en bronnenonderzoek.  

Waar: Erfgoedcentrum, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis


 Rootz3

Rootz

Rootz staat voor identificatie en trots. Wij zijn trots op waar we vandaan komen, waar we wonen en waar we leven. Wij geloven dat iedereen trots zou moeten zijn op waar hij of zij vandaan komt. Elke plek, elke buurt en elke wijk heeft haar eigen charmes. Door middel van onze producten willen we de schoonheid die dagelijks om ons heen is laten zien. Onze collecties zijn geïnspireerd op verschillende wijken en waar is het mooier dan te beginnen in onze eigen stad Arnhem? In onze producten proberen we de ziel van de wijk te omvatten in ontwerpen die gebaseerd zijn op eigenschappen van de wijk. Als eerste wapenfeit hebben wij gekozen voor twee collecties die gebaseerd zijn op de wijken Klarendal en het Spijkerkwartier.

In de Klarendal-collectie nemen we je mee in een van de meest bijzondere wijken van Arnhem. In deze collectie zijn de ontwerpen geïnspireerd op de iconische molen, gelegen in het hart van de wijk. Deze molen toont de rijke historie van deze arbeiderswijk en wordt gezien als de Klarendalse trots.

In de Spijkerkwartier-collectie gaan we terug naar de beruchte geschiedenis van de wijk. Waar de wijk tegenwoordig bekend staat om de vele studenten en haar statige herenhuizen had de wijk voorheen, o.a. door de aanwezigheid van raamprostitutie en coffeeshops, een heel ander karakter. In onze ontwerpen zie je deze geschiedenis waar het spijkerkwartier centraal stond in het nachtleven van Arnhem duidelijk terug.

Wij geloven dat saamhorigheid en trots nauw met elkaar verbonden zijn en door middel van onze kleding en andere producten proberen we een collectief gevoel van trots te creëren en buurten te verenigen, dus waar je ook vandaan komt: wees trots op je Rootz!

Waar: Rozet, Kortestraat 16, Arnhem
Wanneer: 1 juni tot 1 augustus
Kosten: gratis