Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen
  4. 75 jaar vrijheid

Tentoonstelling

Drie kunstenaars hebben de opdracht gekregen om werk te maken binnen het thema Vrijheid: wat betekent vrijheid voor hen? Het werk staat in de hal van Rozet Centrum en is ook te zien als je langs het pand loopt. In hun werk laten ze zien wat vrijheid voor hen betekent.   

David Paulus

Vrijheid betekent voor mij dat we leven in een vrij land. Nederland is een vrij land en geeft mij de mogelijkheid om creatief te zijn en me vrij te mogen uiten. Ik besef nu pas wat vrijheid betekent door de Corona crisis. We zijn beperkt om bepaalde dingen te doen. Nu waardeer ik des te meer de vrijheid die we hebben. Ik sta te popelen om de vrijheid weer terug te krijgen om mijn dingen weer te kunnen doen. Geen vrijheid hebben, verstikt mij. Het gevoel dat je je niet kan bewegen. Geen vrijheid hebben, is dat je geen kant op kan gaan. Dat je niet kan bewegen.

ESFP ( "Earl's Self Fulfilling Prophecy")

Instagram: @esfp_stencils

Ik heb veel gereisd in mijn leven. Vooral Afrika ken ik goed. Tijdens deze reizen heb ik van dichtbij kunnen zien hoe dramatisch het er qua vrijheid voorstaat in grote delen van de wereld. Deze ervaringen hebben mij steeds bewuster gemaakt hoe bevoorrecht wij in de westerse wereld zijn. Ik ben heel erg gelukkig met deze vrijheid. Met mijn - in het algemeen kritische - werk wil ik altijd graag de realiteit laten zien, hoe pittig dat soms ook is. In 'de Vluchteling' zie je de huidige situatie van een bootvluchteling en zijn reis naar vrijheid. Uitgeput, nadenkend over de harde weg die hij heeft moeten begaan in de hoop de landen van vrijheid te bereiken. Op zoek naar het geluk dat wij al 75 jaar vieren.

 

The making off

Jack S Engelbrecht

Jack Engelbrecht (1996) gelooft in het ongedefinieerde van het menselijk bestaan. Ons leven wordt opgebouwd door het verhaal dat wij onszelf en anderen vertellen. Jack onderzoekt deze narratieven en voert ze in een extreme vorm scherp uit. “Ik kan Harrison Ford zijn”, zegt hij nadat hij Harrison Fords rol in Indiana Jones tot perfectie heeft gerepliceerd. 

De narratieve dood is van groot belang in Jacks kunstpraktijk. Door de dood fictief te houden, vijlt hij de scherpe rand eraf en kan hij dichtbij komen zonder zichzelf in gevaar te brengen.

Vrijheid en de dood staan dicht bij elkaar. Ze staan in directe relatie tot elkaar. Mensen geven nu hun vrijheid op zodat anderen misschien niet hoeven te sterven. Mensen sterven om anderen vrijheid te geven.

Fictie en narratief is nodig om hier emotioneel dichtbij te kunnen komen. Zonder zouden wij allemaal worden overweldigd.

Lokaal 9 - de Kunstmakerij

Magdalena Rysiak

Ruimtelijk I

"Bij het maken van 'Ruimtelijk II' heb ik mij laten inspireren door een passage die ik heb gelezen in het boek van de Poolse schrijver Wiesław Myśliwski “Steen op steen”. Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog en naoorlogse tijd. Het fragment zelf gaat over een groot landgoed en eigenlijk wat er van over bleef na de oorlog."

Magdalena Rysiak 
De twaalf vrije geesten

Ruimtelijk II

Jan Provoost

Vier Vrijheid

Als gastspreker vertel ik op scholen het oorlogsverhaal van mijn vader. Hij maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee. Hij lag onder het puin na het bombardement op Breskens op 11 september 1944 en moest als 12 jarig jongetje zijn dode zusje onder het puin vandaan halen. Met dat verhaal maak ik aan de kinderen van nu duidelijk hoe belangrijk het is om in vrede en vrijheid op te groeien. 
Vrijheid is meer dan bevrijding van oorlog. Vrijheid gaat over jezelf kunnen zijn, wie je ook bent. Zeggen wat je wilt, schrijven, geloven, tekenen, zingen, maken, bewegen, anderen kunnen (aan)raken èn geraakt worden. En de grenzen daarvan opzoeken, weten en respecteren. 
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom moeten we herdenken, dat vertalen naar nu, onze vrijheid bewaken en terug veroveren. En vieren dat we in een land wonen waar vrijheid normaal is.

 

Sylwia Falinska

Geschilderd gedicht - Drieluik