In deze creatieve workshop maak je, onder leiding van kunstenaar Christa Kerbusch, iets leuks van oude plastic flessen. Mogelijkheden zijn een grappig plantenpotje of een leuk appelvormig bakje met deksel. Neem een paar oude witte en/of groene petflessen mee en maak er iets van!
Er kunnen maximaal 10 personen meedoen.
Met het project ‘Arnhem Plasticvrij?’ willen we samen met de Arnhemse inwoners en bedrijven de afvalberg kleiner maken. We organiseren diverse inspiratiesessies, lezingen, rondleidingen en activiteiten om iedereen bewust te maken van plastic afval.
We hebben activiteiten voor jong en oud. Het complete overzicht vind je hieronder.


Rondleidingen
Instaprondleiding
Data: 17 februari, 27 februari, 10 maart, 13 maart, 31 maart en 10 april
Tijdstip: 14.00-14.30 uur*
Locatie: Rozet
Prijs: gratis, aanmelden niet nodig
Enthousiaste gidsen nemen je graag mee op een tour door de tentoonstelling ‘Arnhem Plasticvrij?’ in Rozet.
* Aansluitend op deze rondleiding kun je van 14.30-15.15 uur in het Erfgoedcentrum onder deskundige begeleiding een aantal plastic sieraden uit de studiecollectie van Museum Arnhem passen. Het aantal plaatsen is beperkt!
Groepsrondleiding 'Out to Sea?'
Datum: in overleg
Tijdstip: in overleg
Locatie: Rozet
Kosten: €80 (rondleiding van 1 uur, max. 15 personen)
Bij Rozet staat een groep speciaal opgeleide, ervaren en enthousiaste gidsen klaar om rondleidingen te geven in Rozet, Erfgoedcentrum en zelfs in de stad. De gidsen hebben verschillende expertises in huis.
Een rondleiding duurt ongeveer 1 uur maar kan op verzoek langer.
Aanmelden van via: rondleiding@rozet.nl

Archeohotspot Rozet
Datum: iedere dinsdag
Tijdstip: 13.30-15.30 uur
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet
Kosten: gratis, aanmelden niet nodig
Kom en help mee in Archeohotspot Rozet en ontdek plastic uit recente archeologische opgravingen bij onder andere Musis Sacrum en de Arnhemse wijk Klingelbeek!
Archeologen zoeken naar sporen uit het verleden en komen regelmatig recenter materiaal tegen: plastic zakjes, frisdrank blikjes en kinderspeelgoed. Is dit ook archeologie en wat kunnen we ervan leren?
Meedoen kan op bovenstaande data. Alleen kijken? Je bent van harte welkom tijdens de openingstijden van het Erfgoedcentrum.
Activiteiten (reeds geweest)

Micro:bits: programmeer een slimme thermometer
Activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar
Data: 11, 18 en 25 januari
Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Presikhaaf (11 jan), Rozet (18 jan), Kronenburg (25 jan).
Kosten: gratis
Inschrijven
Het klimaat op aarde is aan het veranderen. En dat vraagt om een slimme thermometer. Eén die je zelf kan programmeren en je bijvoorbeeld vertelt wat voor een kleren je aan kan trekken. Zo een slimme thermometer kan je zelf leren programmeren tijdens deze workshop. Dat doen we met micro:bits, dat is een klein microcontroller-board waar je dus hele toffe dingen mee kan doen. Doe je mee?

Warmetruiendag
Activiteit voor kinderen
Datum: 15 februari
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: alle vestigingen
Kosten: gratis
Het is Warmetruiendag! Dat betekent dat je de lekkerste, fijnste en leukste warm trui aan doet en dan de verwarming een graadje lager zet. Dit is goed voor het milieu en dat vinden wij allemaal fijn. Kom naar de bieb en verdien een extra stempel in je verhalenvangerspaspoort als je een volwassene meeneemt die ook een warme trui aan heeft! Weet jij al welke trui jij gaan dragen?

Opening plastic soep parade
Datum: 16 februari
Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Startpunt Bartokplein (voor ingang Rozet)
Kosten: gratis
De plastic soep parade is een wandelroute door de binnenstad van Arnhem. Op verschillende plekken in de stad, waaronder winkels, horeca en de markt, laten mensen zien hoe ze anders (willen) omgaan met plastic.
De plastic soep parade wordt van 16 februari tot 16 maart regelmatig gelopen. Loop je ook mee?

Lezing: Michiel Roscam Abbing
Datum: 21 februari
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Locatie: Rozet, auditorium
Prijs: gratis, graag wel aanmelden
Wat is precies het probleem van plastic soep? In het boek Plastic Soup, Atlas van de Wereld wordt dit wereldwijde milieuprobleem aan de hand van 60 thema's belicht.
Michiel Roscam Abbing, werkzaam bij de Plastic Soup Foundation en auteur van het boek, plaatst tijdens de lezing verschillende aspecten van de plastic soep in perspectief. Dat gebeurt aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten, indringende foto’s en infographics.

Lezing: Jan Rotmans
Datum: 22 februari
Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rozet
Kosten: €15
Graag nodigen de initiatiefnemers van de tentoonstelling 'Out to Sea? The Plastic Garbage Project' (stichting De Groene Vos, gemeente Arnhem, Rozet en de gezamenlijke Lions Clubs van Arnhem), u van harte uit voor een inspirerende bijeenkomst van professor Jan Rotmans, hoogleraar Universiteit van Rotterdam Transitiekunde en Duurzaamheid en bekende – bevlogen – columnist.

Beek- en beerputtenspel
Activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar
Data: 19 januari, 23 februari
Tijdstip: 14.00 en 16.00 uur
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet
Kosten: gratis
Sinds vorig jaar hebben we er in Arnhem een beek bij. Althans, zo lijkt het. Maar Arnhem is ontstaan rond een beek. De Beek, die later Sint Jansbeek werd genoemd, is nooit weggeweest. Hoe Arnhem ontstond rond de Beek leer je tijdens het levensgrote bordspel De Beek. Als extraatje gaan we ook aan de slag met beerputten. Wil je weten wat dat zijn? Kom maar een kijkje nemen en ontdek het!

Cluedo: red de aarde
Activiteit voor kinderen vanaf 4 jaar
Data: 8, 15 en 22 februari
Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Presikhaaf (8 feb), Rozet (15 feb), Kronenburg (22 feb)
Kosten: gratis
Bij Cluedo moet je onderzoeken wie de dader is van een moord, wat het moordwapen is en waar de moord is gepleegd. In het spel ‘Cluedo: red de aarde’ is er geen moord gepleegd maar ga je onderzoeken wat je kan doen om de aarde te redden. Wat gebeurd er als we nooit meer plasticzakje gebruiken? Of allemaal alleen nog maar op de fiets of lopend naar school gaan? Ben jij benieuwd hoe we de aarde samen kunnen redden? Speel dan mee!

Minder plastic, meer pret
Activiteit voor kinderen, verzorgd door Milieudefensie Arnhem
Datum: 23 februari
Tijdstip: 10.30-12.30 uur
Locatie: Rozet
Kosten: gratis
We gaan een leuke knutselactiviteit doen, waarmee je bijdraagt aan een groenere wereld. Daarnaast kan je kleuren en is er een tof hengelspel. Lukt het jou om al het plastic uit het water te vissen?

Jongerendebat Duurzame Toekomst
Georganiseerd in samenwerking met Rotary Arnhem-Oost
Datum: 25 februari
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Rozet
Kosten: gratis
Het debatteam van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) gaat in debat met verschillende teams uit de stad. Hoe ziet de toekomst eruit? Zijn we op weg naar een duurzame, plasticvrije toekomst? Iedereen is uitgenodigd om mee te praten.

Sieradenworkshop
Datum: 6 maart
Tijdstip: 14.00-16.00 uur
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet
Kosten: gratis, aanmelden niet nodig
Sieraden van plastic? Museum Arnhem heeft ze in de collectie. Sieraadontwerpers hebben eindeloos geëxperimenteerd met alledaagse materialen zoals snoeppapiertjes en blaadjes. In het Erfgoedcentrum kan je er een paar bewonderen en hopen we je te inspireren om zelf wat te maken. Er zijn sieraden van Gijs Bakker en Mecky van den Brink te zien.
Sieradenworkshop
Op woensdagmiddag 6 maart, 14.00-16.00 uur, kun je in het Erfgoedcentrum zelf prachtige sieraden maken van plastic afvalmateriaal. Kom je ook?

Lezing Maarten Erich: microplastics
Datum: 12 maart
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Watermuseum (Zypendaalseweg 26-28)
Kosten: vrijwillige bijdrage
Maarten Erich is als mariene bioloog één van de kopstukken van By the Ocean we Unite, een jonge dynamische stichting die streeft naar minder plasticvervuiling in de oceanen.
Maarten zoomt in op het hardnekkige probleem van de microplastics. Hij neemt de bezoeker mee naar zijn eigen plastic footprint en gaat de dialoog aan over hoe we dit probleem met z’n allen kunnen tackelen. De presentatie duurt ongeveer een uur en er is alle ruimte voor vragen en discussie.

Themamaand Plasticvrij winkelen
Volop activiteiten in de binnenstad.
Datum: 16 februari - 16 maart
Tijdstip: N.v.t.
Locatie: binnenstad Arnhem
Kosten: N.v.t.
Van 16 februari tot 16 maart staat de binnenstad van Arnhem in het teken van ‘Arnhem plasticvrij?’. Activiteiten zijn onder meer:
- Plastic soep parade
- #plastic026: maak foto's van plastic dat je in het dagelijks leven gebruikt en post dat met #plastic026 op Instagram, Facebook en/of Twitter. Wil je kans maken op een leuke prijs? Zet dan ook #fotowedstrijd in het bericht.
- Plasticvrij winkelen: met onder meer workshops, plastic attack in supermarkten, reportages en onderzoek naar de bevindingen en ervaringen van winkeliers en ondernemers.

Merijn Tinga
Datum: 17 maart
Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Bartokplein (Rozet)
Kosten: gratis
Merijn Tinga staat bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij onderneemt regelmatig acties om de aandacht te vestigen op de enorme hoeveelheden plastic afval in rivieren, meren en oceanen. Vanmiddag neemt hij verzameld zwerfafval in ontvangst.

Inspiratiesessie: wat is de waarde van afval?
Datum: 14 maart, 28 maart
Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: Rozet
Prijs: gratis, graag wel aanmelden
Gemeente Arnhem en afvalverwerker SUEZ nemen je mee in de wereld van afval. Wist je dat we per minuut meer dan 16.000 kilo afval weggooien in Nederland? En wist je dat afval waardevol is? Elke gram afval kan weer iets nieuws worden. We noemen het grondstoffenrevolutie. Wat zijn de mogelijkheden in de gemeente Arnhem? Denk je mee?

PRIJSVRAAG Win een excursie
Data excursie: 8 en 22 maart
Tijdstip: 9.00-16.00 uur
Locatie: Rotterdam (vervoer wordt geregeld)
Kosten: gratis
Heb je altijd al willen weten wat er met plastic afval gebeurt na de inzameling? Doe dan mee met de prijsvraag en maak kans op een geheel verzorgde excursie naar de sorteerinstallatie in Rotterdam. Stuur voor 25 februari 2019 een mail naar afval@arnhem.nl en vertel in maximaal 200 woorden wat je nodig hebt om afval nog beter te scheiden.
Winnaars krijgen uiterlijk 28 februari bericht. De excursie is niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar en mensen die slecht ter been zijn.

Afvalestafette
Datum: 18 t/m 23 maart
Tijdstip: divers
Locatie: diverse plekken in Arnhem
Kosten: gratis
Van 18 t/m 23 maart vindt de Afvalestafette plaats in Arnhem.
- Scholenestafette
Tijdens deze week maken elke dag scholen uit Arnhem hun omgeving schoon. Het verzamelde afval wordt naar Stadsboerderij Presikhaaf gebracht.
De scholenestafette wordt georganiseerd door Natuurcentrum Arnhem. - Landelijke Opschoondag
Op zaterdag 23 maart vindt de landelijke Opschoondag plaats. Sportvereniging, wijkcentra, buurtvereniging kunnen tijdens deze dag samen het afval in hun omgeving opruimen. Het afval wordt verzameld op Stadsboerderij Presikhaaf. Afvalgrijpers en afvalringen kunnen worden geleend via Natuurcentrum Arnhem (beide locaties).
De landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Natuurcentrum Arnhem en Mike Hoose.
De afvalestafette wordt zaterdagmiddag afgesloten bij Stadsboerderij Presikhaaf. Dan wordt ook gemeten hoeveel afval er tijdens de estafette is verzameld.

Can you SEA me?
Datum: 13 en 27 maart
Tijdstip: 15.00-16.30 uur (13 maart),
19.00-20.30 uur (27 maart)
Locatie: Rozet
Kosten: €12,50
Verzamel thuis jouw plastic afval en neem het mee.
Kunstenaar Renate Koning en modeontwerper Mirte Engelhard slaan de handen ineen om de plasticsoep een gezicht te geven. Tijdens de workshop 'Can you SEA me?' gaan we plastic afval omtoveren tot de prachtigste creaties zoals hoofdtooien, maskers en halssieraden. Aan het eind van de workshop zal je geportretteerd worden met jouw kunstwerk als een echte strijder tegen de plasticsoep. Ook krijgt jouw portret een plekje in de Rozet.
De workshop gaat door bij genoeg aanmeldingen (8).

Workshop: Maak meer van je plastic afval!
Datum: 28 maart
Tijdstip: 19.30-21.30 uur
Locatie: De Groene Vos, Hommelseweg 41
Kosten: € 10

Workshoplezing Jessie Kroon: zero waste in je dagelijkse leven
Datum: 30 maart
Tijdstip: 11:30 uur
Locatie: Watermuseum (Zypendaalseweg 26-28)
Kosten: vrijwillige bijdrage na afloop
De zussen Nicky en Jessie Kroon leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle. Op hun blog laten ze zien hoe ze dat doen en geven ze tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen.
De workshoplezing op zaterdag 30 maart duurt ruim een uur. Er is alle ruimte voor vragen en uitwisseling.

Studentenconcert ArtEZ
Datum: 3 april
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rozet, auditorium
Kosten: gratis
Violist Jasper le Clercq, docent aan het ArtEZ Conservatorium, organiseert studentenconcerten waarbij de plek of context waar het concert plaatsvindt, leidend is voor de muzikale inhoud.
Vanavond laten muziek- en theaterstudenten zich inspireren door alle alles wat met plastic soep te maken heeft.
Kom en laat je inspireren door een generatie die bewust in de wereld staat en van alles te ‘muziekmaken' heeft over dit soort grootse onderwerpen!

Maak een duurzaam recycle-sieraad -
Let op: deze activiteit is geannuleerd!
Datum: 3, 10, 17 april
Tijdstip: 19.30-21.30 uur
Locatie: Rozet
Kosten: € 65
In 3 lessen ontwerp je een sieraad of een object voor aan de wand van diverse recyclebare, afgedankte materialen. We gebruiken dopjes, knopen, kralen, steentjes, oude munten, koffiecups, onderdelen uit diverse elektrische apparaten of oude sieraden krijgen een make-over.
Met eenvoudige verbindingen met metaaldraad of veters maak je zo een uniek eigen sieraad om te dragen of voor in je huis.

Plastic sieraden maken
Activiteit voor kinderen
Datum: 9 februari t/m 10 april
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet
Kosten: gratis
Voor de allerkleinsten is in Erfgoedcentrum Rozet een maaktafel ingericht. Tijdens de Plastic Soep tentoonstelling kunnen kinderen hier sieraden maken van plastic afval.

Savehome
Mogelijk gemaakt door Plastic Fantastic
Datum: 9 februari t/m 10 april
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Rozet
Kosten: gratis
Kom naar het dak van Rozet en neem een kijkje in de Savehome van Plastic Fantastic. De muren en het dak van dit huisje zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Plasticsoep.onderaf.nl
Plasticsoep.onderaf.nl is een online platform. Het biedt mensen een podium om ervaringen, voorbeelden, tips en achtergrondinformatie uit te wisselen over het anders omgaan met plastic. Interessant voor iedereen die wil volgen wat er gebeurt én voor iedereen die een initiatief heeft om plastic soep te verminderen, maar niet goed weet waar te beginnen.

Zwerfafval opruimen langs de Rijn
Datum: zaterdag 6 april
Tijdstip: 13.00 - 16.00 uur
Locatie: Rozet (startpunt Bartokplein)
Kosten: gratis
In het kader van ‘Arnhem Plasticvrij?’ steken we zaterdag 6 april samen de handen uit de mouwen en ruimen we het zwerfafval langs de Rijn en in stad op.
Wil je meedoen? Je kunt jezelf aanmelden via Noortje.Liebrand@rozet.nl
Kom je met een groep of kom je alleen, iedereen is welkom, jong en oud! Om 13:05 zal Ad Lansink een korte lezing geven. De bedenker van de 'Ladder van Lansink' geeft aan wat de meest milieuvriendelijke manieren zijn van afvalverwerking. Van verbranden of storten van afval naar hergebruik en preventie. Lansink neemt ons mee in de kleine stappen die we zelf kunnen zetten om bovenaan de ladder te komen. Na de korte lezing zal Go Clean meer vertellen over de Litterati app, waarmee we afval over de hele wereld kunnen registreren.
Daarna gaan we in groepen uiteen en lopen naar de Rijn en naar verschillende plekken in de stad. Na het opruimen van het zwerfafval verzamelen we ons weer om 15.30 voor Rozet om het resultaat te bekijken. Plastic Fantastic is aanwezig om het plastic in ontvangst te nemen en te verwerken.

Sessie: Plasticvrije bedrijfsvoering
Georganiseerd door Stantec
Datum: 4 april
Tijdstip: 14.30 - 17.00 uur
Locatie: Rozet
Kosten: gratis
Hoe zorg je ervoor dat plastic bedrijfsafval wordt voorkomen of wordt gerecycled tot nieuwe producten? Tijdens deze sessie geeft Stantec, adviseurs in afval en grondstoffenbeheer, tips en handvatten voor bedrijven uit Arnhem en Gelderland.
Stuur een e-mail voor meer informatie of aanmelden