Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen
  4. Arnhem Plasticvrij?

Tentoonstelling Arnhem Plasticvrij?

Van 9 februari tot en met 10 april staat Rozet in het teken van 'Duurzaamheid' en 'Arnhem Plasticvrij?' Met een tentoonstelling en diverse activiteiten besteden we aandacht aan afval en de plastic soep die in de oceanen drijft. 

Alle deelnemende exposanten vind je hieronder. 

Out to Sea? The Plastic Garbage Project 

Vanaf 9 februari is de tentoonstelling 'Out to Sea? The Plastic Garbage Project' te zien in Rozet. De indrukwekkende tentoonstelling laat een confronterende realiteit zien: plastic afval dat in de oceanen drijft is een grote bedreiging voor mens en dier.

Meer informatie over deze tentoonstelling

Foekje Fleur

Toen ontwerper Foekje Fleur las over de Plastic soep, de drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Grote Oceaan, besloot ze het afval uit de wateren van Rotterdam te verzamelen. Ze vond afval uit de jaren zestig dat nog geheel intact was. Haar collectie schoonmaakflessen kopieerde ze in porselein, een materiaal dat het gebrek aan afbreekbaarheid met plastic deelt en het probleem nog duidelijker aantoont.

 

Ab Marte - Hollandse Nieuwste

Hollandse Nieuwste is een installatie waarin ongeveer 100 plastic haringen door een zee van plastic zwemmen.
Aanleiding voor het maken was een alarmerend krantenbericht waarin gesteld wordt dat als er geen drastische maatregelen genomen worden om de vervuiling door plastic terug te dringen de oceanen in 2050 meer plastic dan vis zullen bevatten.

Albert Roos - Message in a bottle

Albert Roos heeft lege plastic flessen, die normaliter achteloos worden weggegooid, gebruikt als mal voor giethars objecten.
De nieuwe vorm - een samenstelling van transparant gekleurde lagen hars - geven een nieuwe beleving aan de fles. Naast flessen maakt hij ook platte objecten.
Albert Roos wil laten zien wat er mogelijk is met een beetje fantasie en een berg afval. Meer werk van Albert Roos is op zijn eigen website te bekijken.

Pienk Jewel ReDesign

Nienke Schlimmer en Jacqueline Benedek zijn beide edelsmeden. Samen hebben zij gestort op plastic verpakkingen die slechts eenmaal gebruikt worden om vervolgens bij het vuilnis terecht te komen. 
Gelukkig worden we er steeds meer van bewust dat we plastic niet zomaar kunnen weggooien. Wat er dan mee te doen... Voor de twee edelsmeden was het een logische stap om sieraden van de plastic verpakkingen te maken. Een serie voorbeelden waarmee ze hopen anderen aan te zetten om ook een langer leven te gunnen aan de plastic verpakkingen. Weggooien kan altijd nog...

Jelijn Verhoeven

Verhoeven werkt met plastic flessen, bakjes, dingen, die gevonden zijn op straat of waar dan ook. Daarmee bouwt ze haar objecten en zo ontstaan ongecompliceerde sculpturen in vrolijke kleuren. Oog in oog met deze objecten zal menigeen als vanzelf een glimlach op het gezicht krijgen. Het werk appelleert aan een gevoel van onschuld, aan lieve dingen, kinderen en vrolijkheid.
Bovendien is het materiaal van het soort waarmee we vanaf onze babytijd mee vertrouwd zijn. En dan de ongecompliceerde lijnen die Verhoeven laat zien. Iets dat niet verwijst naar een natuurlijke vorm vinden we al snel raar, koddig, grappig.

Jack Tillmanns

Jack Tillmanns, geboren als Jacques Pierre Tillmanns, (Heerlen, 1966) is een Nederlands fotograaf.
Speciaal voor Arnhem Plasticvrij? stelde Jack drie Fine Art-Photography-beelden samen, met een surrealistische kijk op de Plastic soep.
Bijzonder hierbij is dat het gerecycled beeld (2019) betreft: voor de fotografie van deze expositie is nìet gereisd, gevlogen of gefotografeerd. Het zijn digitale montages van beelden die Jack eerder schoot.

Ronald de Ceuster

Beeldend kunstenaar Ronald de Ceuster (Breda 1960) werkt al jaren met purfoam. Met dit materiaal maakt hij ruimtelijke installaties. Pur oftewel polyurethaan is zijn tekenmateriaal waarmee hij (tentoonstelling)ruimtes beeldend verkent en vult.
De laatste tijd concentreert De Ceuster zich in zijn werk meer op het materiaal zelf. De breekbaarheid en de fragiliteit van het materiaal sluit aan bij zijn wens om beelden te maken die tekens van verval en kwetsbaarheid lijken te zijn en die tegelijkertijd een gevoel van speelsheid, lichtheid en vrijheid geven. 
Voor de werken in de vitrines bij Rozet maakt De Ceuster gebruik van de verkleuring die bij het materiaal optreedt onder invloed van UV-straling. Hiervoor  gebruikt hij restmateriaal van eerder werk. Als de purfoam maar lang genoeg in aanraking komt met UV-licht zal het langzaam maar zeker opgaan in het niets.

Pou-Belle Design 

Plastic speelt een grote rol in de ontwerpen van Elze van den Akker, oprichtster van Pou-Belle Design. Ze maakt knopen van oude plastic schroefdoppen, illustraties van plastic zakken en lampen van melkjerrycans. 

Pou-Belle Design bestaat sinds zomer 2010. Elze won direct de Ernst & Young duurzame ondernemer verkiezing 2010. In 2011 werd ze een half jaar gevolgd door net 5 voor het programma ‘Ik Begin’. De aflevering werd op 22 januari 2012 uitgezonden. De hanglamp RawCutJerry, gemaakt van het plastic van Melkjerrycans vond inmiddels zijn weg in meerdere huishoudens en bedrijfspanden zoals het Campina Innovatie centrum in Wageningen en het verzamelgebouw van stichting Dichterbij te Horst. In 2014 won de DopKnoop de Duurzame Design Battle van Voor De Wereld Van Morgen.