Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen

Arnhemse Helden

Eind 2018 stond Rozet 4 maanden lang in het teken van Arnhemse helden. Met een tentoonstelling en verschillende activiteiten brachten we een ode aan alle helden. Helden van vroeger, helden van nu en helden die (nog) niet weten dat ze een held zijn.

Helden zijn er in allerlei soorten en maten. Van oorlogsheld tot kunstheld, van YouTube-held tot verzetsheld en van superheld tot zeeheld. Rozet zette alle helden op een voetstuk en stond stil bij hun heldendaden. Met herdenken, vieren en vertellen.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling toonde het werk van verschillende kunstenaars.

Zo selecteerde kunstenares Marijke Schurink 101 vrouwen uit Kloeks ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’. Ze drukte de portretten uit het boek af als foto, bewerkte ze en creëerde zo autonoom, nieuw beeld. In de bijzondere tentoonstelling Art for heroes brachten 130 kunstenaars uit de open ateliers van i-psy een ode aan de held in zichzelf of een held uit een boek, film of droom.

Daarnaast was er ook werk te zien van Mirte Engelhard, Irma Frijlink, Loesje, het Beekdallyceum en Ineke Hans. 

 

Helden van Rozet

Op verschillende plekken langs de trappen van Rozet hangen cilinders met foto’s. Dat zijn onze heldenrollen.

Hierop zie je foto’s van personen die belangrijk zijn (geweest) voor Arnhem: helden van vroeger en nu. Je ziet politieke helden, sporthelden, helden uit de kunst, etc. Dit najaar besteden we extra aandacht aan vijf van deze helden, bijvoorbeeld met speciale rondleidingen.

De 5 helden van Rozet zijn:

LOESJE

Loesje is de naam van een fictief meisje dat het leven op de wereld beter en mooier wil maken met posters: eenvoudig, direct, op straat, op social media en onder de mensen. 

KATE TER HORST

De Engel van Arnhem, die bijnaam kreeg Kate ter Horst van de gewonde Engelse soldaten die ze in september 1944 opving in haar huis, een pastorie, in Oosterbeek. Haar verhaal is verfilmd in A bridge too far.

TATA MIRANDO 

Tata Mirando was leider en oprichter van het gelijknamige zigeunerorkest. Zijn artiestennaam Tata betekent 'vader'. Tata heeft de Nederlandse muziekwereld geïnspireerd met nieuwe muziek. 

INEKE HANS

De Nederlandse ontwerper Ineke Hans ontwerpt industriële meubels en producten, maar ook handgemaakte objecten voor toonaangevende internationale fabrikanten. Ze wordt gezien als een van de toonaangevende Nederlandse ontwerpers. 

HENK 'CHARLY' BOSVELD

Henk Bosveld begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van VVO uit Velp. In 1968/1969 speelde hij voor het eerst bij Vitesse. In 1973 keerde hij definitief terug naar de Arnhemse club en speelde er tot 1979. Henk is verkozen tot de beste speler van Vitesse van de 20e eeuw. 

Verkiezing Arnhemse Held

Samen met alle Arnhemmers zijn we op zoek gegaan naar nieuwe helden. Iedereen kan een held zijn.

Misschien ben jij wel iemands held zonder dat je het weet. Of misschien heb jij wel een held. Je buurvrouw bijvoorbeeld, omdat ze een pannetje soep komt brengen als je ziek bent. Of een collega die je helpt met het invullen van ingewikkelde formulieren. Of een klasgenoot die jou helpt met Engels. Of die vrijwilliger die er altijd voor zorgt dat alles in de kantine van jouw sportvereniging goed verloopt. Of die kunstenaar of sporter die jou inspireert. Of…

De Arnhemse Held voor 2018 is bekend. Volgend jaar gaan we op zoek naar de Arnhemse Held van 2019. Doe je dan weer mee?