Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen
  4. Generaties

Activiteiten 'Generaties'

Familieloket

Altijd al meer willen weten over je voorouders? In het familieloket in het Erfgoedcentrum helpen we je op weg met onderzoek naar de geschiedenis van je familie. Zelfs met weinig informatie, zoals een trouwboekje, een oude foto met naam en datum of een overlijdensbericht, kun je een onderzoek starten. Kom je langs? Neem dan minimaal een achternaam en huwelijks- of sterfdatum mee van één van je (groot)ouders.

Iedere zaterdag (8 februari t/m 28 maart), 10.00-13.00 uur
Iedere woensdag (5 februari t/m 25 maart), 14.00-17.00 uur
Zondag 8 en 15 maart, 14.00-16.00 uur
Erfgoedcentrum Rozet, gratis

Activiteiten

Klooilab: maquette van de toekomst

Datum: Iedere woensdagmiddag (15 januari t/m 19 februari)
Tijdstip: 14.30-16.30 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

Hoe zien de verschillende generaties onze toekomst? In het Klooilab kun je aan de slag met VR. We nodigen je uit om een virtuele werkelijkheid te maken: werk samen aan de ‘maquette van de toekomst’! De maquette wordt in het Klooilab gemaakt met behulp van een vacuüm machine en 3D scanner en je kunt 360 graden opnames maken van je gemaakte werk en die met behulp van VR brillen, mobiele telefoons en de cardboard modus van YouTube in virtual reality gaan bekijken. De steeds groeiende virtuele wereld die ontstaat is voor iedereen te volgen op www.makercosmos.org

Uitnacht 2020

Datum: vrijdag 24 januari
Tijdstip: 19.30-00.30 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

De 3e Uitnacht in Rozet wordt een feest met veel jong talent! Jonge makers presenteren zich met zang, dans, muziek en woord. Er zijn diverse podia met talenten uit Arnhemse wijken. Kom kijken, luisteren en genieten van al het talent dat Arnhem te bieden heeft!
De Uitnacht in Rozet wordt geopend door burgemeester Marcouch die bij de Anansiboom een verhaal gaat voorlezen. Verder is er een bomvol programma. Van bierproeverij tot cabaret en van spoken word tot silent disco. Ook hebben we twee jonge makers het podium gegeven om te programmeren: La Fam en Vos van der Noordt.

Wil jij na het officiële einde van de Uitnacht nog doorfeesten? Dan kan, want in Rozet gaan we tot in de late uurtjes door. En als je bent uitgefeest, kruip je lekker in een tentje en val je in slaap tussen de boeken. ’s Ochtends ontbijten we samen en daarna sluiten we de Uitnacht af met een morningrave in Theater aan de Rijn!

Meld je via de link hieronder aan voor het slapen:
Hotel Rozet (met eigen tent)
Hotel Rozet (in een tent van Rozet)

Tweedelig college: ontdek je familiegeschiedenis

Datum: donderdag 30 januari en 6 februari
Tijdstip: 19.30-21.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: € 25 (voor beide avonden)

Inschrijven

 

Een specialist van het CBG I Centrum voor Familiegeschiedenis laat zien hoe je stap voor stap aan de slag gaat met voorouderonderzoek. Je krijgt tips en uitleg over bronnen die je kunt gebruiken om jouw familiegeschiedenis te ontrafelen.

Poëzieontbijt met Jaap Robben

Datum: Donderdag 30 januari
Tijdstip: 8.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: € 10

Inschrijven kan binnenkort!

Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Donderdag 30 januari is het Gedichtendag en die dag begin je goed met een poëzieontbijt in Rozet. Met een kop koffie, een croissantje én met Jaap Robben!
Jaap Robben is een van de meest veelzijdige schrijvers van de nieuwste generatie. Zijn geweldige boek BIRK is bejubeld, bekroond, in bijna alle talen van de wereld verkrijgbaar en wordt verfilmd. Daarnaast is Jaap dichter. Tijdens Gedichtendag draagt hij voor uit zijn eigen dichtbundels.

Rozet jongerendebat, thema: generaties

Datum: Maandag 17 februari
Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

Het scholierenteam van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) gaat in debat met verschillende teams uit de stad. Hoe ziet de toekomst eruit? Wat kunnen we leren van deze nieuwe generatie? Wat nemen ze mee van generaties voor hen? Een debat op het scherpst van de snede.

Mensenbieb

Datum: Zaterdag 14 maart
Tijdstip: 12.00-17.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

Lees eens een mens! Mensen die je normaal misschien niet zo snel zou spreken, met verhalen die je niet elke dag hoort. Net als een boek kun je deze mensen met hun verhalen bij ons lenen. Kom naar de Mensenbieb en laat je verrassen door een gesprek.

Book Online

Boekenfeest Arnhem met o.a. Ózcan Akyol

Datum: Zaterdag 14 maart
Tijdstip: 20.00-00.00 uur
Locatie: Rozet Centrum


Kijk op www.rozet.nl/leesfees

Opening Geheugensteun

Datum: begin april 
Tijdstip: nog niet bekend
Locatie: Rozet Presikhaaf
Kosten: gratis

In de Week van Zorg en Welzijn, van 16 t/m 21 maart, is in Bibliotheek Presikhaaf de grootse opening van de Geheugensteun. De Geheugensteun is een fysieke en digitale locatie voor familieleden en/of mantelzorgers van mensen met dementie en andere geïnteresseerden met collectie, informatie en ontmoeting en uitwisseling.

Pop-up Repaircafé

Datum: Donderdag 19 maart, zaterdag 21 maart
Tijdstip: 18.00-20.30 uur (19 maart) en 10.30-13.00 uur (21 maart)
Locatie: Rozet Kronenburg
Kosten: gratis

Repareren is goed voor het milieu én leuk om te doen! Spullen die stuk zijn hoeven niet worden weggegooid. Ze kunnen misschien gerepareerd worden. In het repaircafé ga je samen met een deskundige aan de slag.

Lezing: lang zal ze leven

Datum: Donderdag 19 maart
Tijdstip: 19.30-21.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

Claske Helders-van der Veer, auteur Lang zal ze leven, geeft een lezing in Rozet over de totstandkoming van het boek en het belang van het bewaren van herinnering voor generaties na ons. Ook leest ze 1 of 2 verhalen voor. De lezing duurt anderhalf uur en aan het eind is er een mogelijkheid om het boek, al dan niet gesigneerd, voor € 19,95 aan te schaffen.

Claske: “Oude mensen zijn bibliotheken vol verhalen. Met deze zin begon het allemaal. In het najaar van 2015 ging ik aan de slag en in drie jaar tijd heb ik de levensverhalen van zestien vrouwen van 90+ aan de hand van hun herinneringen opgeschreven. Vrouwen uit alle lagen van de bevolking en uit verschillende provincies. Elk verhaal is anders, van het luxe leven van een barones tot het eenvoudige bestaan van een slagersdochter in de Betuwe.”

Wereldverteldag

Datum: 20 maart
Tijdstip: vanaf 13.00 uur
Locatie: Rozet Presikhaaf en Rozet Kronenburg
Kosten: gratis

Op deze dag begint de lente op het noordelijk halfrond en begint de herfst in het zuiden. Als de ene helft van de wereld nog slaapt, is de andere helft van de wereld elkaar al verhalen aan het vertellen. Rozet viert deze dag samen met Arnhemmers in Rozet Presikhaaf en Rozet Kronenburg.

Tweedelig college: College 1 - generaties en culturele identiteit

Datum: 26 maart
Tijdstip: 19.30-21.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: € 12,50 per college.
Passe-partout voor beide avonden: € 20

Inschrijven 26 maart
Inschrijven voor beide colleges

Passe-partout

In een tweedelig college belichten we twee verschillende generaties. Wat is hun achtergrond? Wat beweegt ze?

In het eerste college bespreekt Jolien Klok, socioloog aan de VU Amsterdam, oudere migranten in Nederland. Hoe gaat het nu met ze? Hoe leven zij hun leven? Tegen welke problemen lopen zij aan? Hoe is hun relatie met het land van herkomst? En hoe is dat land bepalend voor wie ze zijn en waar ze mee bezig zijn? Dit college gaat onder andere in op deze vragen en tracht een breed beeld te schetsen van deze groep mensen in onze samenleving.

Tweedelig college: College 2 - generaties en culturele identiteit

Datum: 7 april
Tijdstip: 19.30-21.00 uur
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: € 12,50 per college.
Passe-partout voor beide avonden: € 20

Inschrijven 7 april
Inschrijven voor beide colleges

Passe-partout

In een tweedelig college belichten we twee verschillende generaties. Wat is hun achtergrond? Wat beweegt ze?

Het tweede college zoomt in op hoe jongeren hun culturele identiteit vormen door Nederlandse hiphop. Spreker drs. Aafje de Roest, onderzoeker aan de universiteit Leiden, promoveert op dit onderwerp. Hiphop als cultuur en muziekstijl is wereldwijd razend populair. In Nederland is met name de Nederlandstalige variant geliefd: acht van de tien muziekstreams in Nederland zijn tegenwoordig Nederlandse hiphop. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen in tijden van globalisering, ontgrenzing en verengelsing. Het roept de vraag op wat Nederlandse jongeren specifiek aanspreekt in een jeugdcultuur in hun eigen taal – in welke identiteitsbehoefte voorziet hedendaagse Nederlandse hiphop?

Het bruist in het Nederlands Openlucht Museum

Datum: Vrijdag 3 april
Tijdstip: 13.00-16.00 uur
Locatie: Nederlands Openlucht Museum
Kosten: gratis

In het kader van het landelijke programma Age Friendly Cultural City van het Fonds voor Cultuurparticipatie neemt Arnhem deel onder de naam “Het bruist aan de Rijn”, een programma met Kunst en cultuur projecten voor en door ouderen.
Tijdens de manifestatie in het Openlucht Museum wordt een kijkje in de keuken gegeven van het Arnhemse programma. Je kunt genieten van diverse workshops en korte presentaties, op verschillende locaties in het Nederlands Openlucht Museum. Je kunt je eigen route uitstippelen, jouw eigen momenten bepalen. Maak een wandeling langs de verschillende locaties of neem de tram.

Verhalenvangersfeest (kinderen 4 tot 12 jaar)

Datum: Zaterdag 29 Februari
Tijdstip: 12:00 - 16:00 uur
Locatie: Rozet centrum
Kosten: Gratis

  • Een groot (gratis) feest voor kinderen tot 12 jaar
  • Meedoen aan de vele activiteiten, zoals een Silent Disco, een workshop in het KlooiLab, Stamboom knutselen in het Erfgoedcentrum en nog veel meer!
  • Verzamel alle stempels en ontvang een verhalenvangers cadeau
  • Suikerspin & Ranja

Kom jij ook genieten van deze leuke activiteiten?
Wij zien je graag op zaterdag 29 februari in Rozet Centrum

Meld je hier aan!