Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen
  4. Generaties

Tentoonstelling 'Generaties'

Verschillende fotografen en kunstenaars exposeren in de kaders langs de trappen in Rozet. Ze hebben zich allemaal laten inspireren door mensen van diverse leeftijden en uit meerdere generaties. Verhalen van mensen in woord en beeld.

Rondleidingen

Enthousiaste gidsen nemen je graag mee op een tour door de tentoonstelling in Rozet langs de trappen.
5 februari, 16 februari, 8 maart en 18 maart, 14.00-14.30 uur
Startpunt: hal Rozet
Gratis, aanmelden niet nodig

Exposanten

Lang zal ze leven – Claske Helders-van der Veer

Oude mensen zijn bibliotheken vol verhalen. Met deze zin begon het allemaal. In het najaar van 2015 ging Claske aan de slag en in drie jaar tijd heeft ze de levensverhalen van zestien vrouwen van 90+ aan de hand van hun herinneringen opgeschreven. Vrouwen uit alle lagen van de bevolking en uit verschillende provincies. Elk verhaal is anders, van het luxe leven van een barones tot het eenvoudige bestaan van een slagersdochter in de Betuwe. De oudste vrouw die ze interviewde, mevrouw Bliekendaal, is geboren in 1912. De rol van de vrouw veranderde in die tijd sterk, ze gingen steeds meer meedoen in de maatschappij. Door hun levensverhalen laat ik via hen wat achter voor de generaties na ons. Herinneringen levend houden aan de hand van alledaagse verhalen.

Jantien de Bruin - Pop-up portretstudio

In januari en februari loop je de kans de pop-up portretstudio tegen te komen in Arnhem. Op verschillende plekken in de stad maakt Arnhemse fotografe Jantien de Bruin in deze portretstudio een gratis, professioneel portret van voorbijgangers. Wil jij ook? Tijdens de Uitnacht strijkt de studio ook neer in Rozet!

Lotte Wierenga

‘2019 is het jaar van ontspullen’. Generaties als gen Z en de millenials denken dat een leeg en opgeruimd huis gelijk staat aan persoonlijk geluk. Als groot liefhebber van verzamelen, sprak dit Lotte Wierenga allesbehalve aan. Daarom is zij voor haar afstudeerproject, uit angst dat verzamelen een uitgestorven kunst zal worden, op zoek gegaan naar verzamelaars. 26 Verzamelaars verzamelde ze, met allemaal hun eigen verhaal en hun eigen collectie. Lotte geeft mensen het podium in het jaarlijkse magazine wat ze heeft gecreëerd voor marktplaats. Ze hoopt mensen, van iedere generatie, aan te sporen om weer te gaan verzamelen. Een passie vinden voor de kleine dingen in het leven is namelijk veel belangrijker dan een opgeruimd huis.

BE-LEEF-TIJD

BE-LEEF-TIJD is een beeldend verhaal over hoe een nog altijd ambitieuze doelgroep van 50+ hun tijd en leeftijd voluit beleeft. In het beeld komen ontmoeten, delen en verbinden op een prachtig natuurlijke wijze samen. Dit allemaal op verschillende momenten in het oudste café van Arnhem Het Oranje Koffiehuis.

Initiatiefnemers; Tanja Schiricke en Karen Mijnhart

Als Fotograaf is Tanja Schiricke betrokken bij onder andere maatschappelijke en/of culturele doelen en organisaties. Haar liefde voor “de mens” staat hierin altijd centraal en levert mooie verhalen op, resulterend in fotografisch Beeld met beleving.

Karen is Grafisch Ontwerper en vanaf het eerste moment betrokken bij de algehele concept ontwikkeling van het boek. Haar passie om mensen via design te verbinden of te versterken is een rode draad in haar werk.

Beiden wonend en ondernemend in Arnhem bundelen zij hun krachten en hebben zij een boek ontworpen ter ere van het maatschappelijk belang dat het Oranje Koffiehuis in deze creatieve stad bedient voor een unieke doelgroep. 

Riënne Wopereis

Specialist in seniorenfotografie en visuele communicatie ouderenzorg. Fotografeert onder de naam Fotografiënne voor zowel profit als non-profit organisaties met affiniteit voor de zorg. De blijmakende zwart-wit beelden in de expositie zijn gemaakt in opdracht van wissner-bosserhoff, een internationale producent van senioren bedden en meubilair, t.b.v. de kalender ‘Family & Friends’.  Fotografiënne heeft de kwaliteit om ‘door’ de ouderdom heen te kijken. Waardoor mensen zich gezien voelen en makkelijker zichzelf durven te zijn. En dan…dan is daar ineens die ‘klik’. Dat ene moment gevangen voor altijd.

Marian Bakker – ‘Be(ver)werkte herinnering’

Studeerde Visuele Communicatie aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

“Be(ver)werkte herinnering” 2019
Zwart-wit foto uit het familie album (1947), met mijn moeder, mijn broertje en ik. Alles keurig gekamd en in de plooi. “Waar is de vader?” Door de bewerking met fotoshop houdt de stralende lach van mijn moeder geen stand, zie ik boosheid en zorgen op het gezicht van mijn broertje, schrik en verwondering in mijn ogen. Diezelfde foto nog eens door de fotoshop tot er een abstract, kleurrijk en vrolijk beeld opdoemt. Angsten en zorgen lossen zich als vanzelf op in de tijd.

Familiebedrijven in beeld

Wie kent ze niet? De mooie Arnhemse Familiebedrijven waar verschillende generaties met hart en ziel hun dromen waar maken. Een aantal Arnhemse familiebedrijven komen aan het woord over hun bedrijfsfilosofie, hun dromen en de innovaties van de afgelopen jaren. Dit levert mooie portretten op. Met o.a. Familie van Hooff van Burgers’ Zoo, Hilvers, Pollmann, Restaurant Rasasari, Stomerij Zeyrek, Robbers & van den Hoogen, Trio IJssalon. Schoonmaakbedrijf Antonio.

Mooi stuk – Repair Café

16 maart t/m 13 april, tijdens openingstijden
Rozet Kronenburg, gratis

18 oktober 2019 was het tien jaar geleden dat het allereerste Repair Café werd georganiseerd. In een Repair Café kunnen bezoekers hun eigen kapotte spullen repareren, met hulp van handige vrijwilligers uit de buurt. Inmiddels telt deze bottom-up organisatie wereldwijd bijna 2.000 Repair Cafés. Dit jubileum wordt onder meer gevierd met de pop-up tentoonstelling ‘Mooi Stuk! Ode aan de reparatie’ die een jaar lang langs verschillende bibliotheken zal reizen.

Repareren is goed voor het milieu én leuk om te doen! Elke reparatie is een soort ontdekkingstocht. ‘Mooi Stuk!’ toont gerepareerde voorwerpen in een museale setting. Bij elk voorwerp hoort een kort audiofragment met de analyse en inzichten van de reparateur. Dit biedt een kijkje in de mogelijkheden om het leven van een koffieapparaat, rolkoffer, stoel, spijkerbroek en mobiele telefoon te verlengen. Jaarlijks worden er vele apparaten weggegooid die nog makkelijk te repareren zijn. De tentoonstelling wil aanzetten tot meer bewustwording en kennisdeling. Bezoekers worden aangespoord een liefdes- of excuusbrief te schrijven aan hun gerepareerde of weggegooide voorwerp.