Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen
  4. Mode in Rozet

Tentoonstelling: Mode in Rozet

Tijdens de modemaanden in Rozet stellen we in een tentoonstelling ontwerpers centraal die natuurlijke grondstoffen, technieken en werkprocessen als uitgangspunt nemen bij het creëren van nieuwe, innovatieve ontwerpen.

De fashion-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Kleding wordt in massa’s geproduceerd door mensen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Wat kunnen we hieraan doen? Welke alternatieven zijn er?

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van Rozet Centrum.

Genaaid

BEKEND VAN TV!

Maak kennis met de collectie van Amal, Sophie Maria, Demy, Floortje en Jason: de vijf ontwerpers die in het najaar van 2018 naar Myanmar reisden voor het EO-programma ‘Genaaid’. Daar hebben de jonge modemakers gezien en ervaren hoe de kledingindustrie in elkaar zit. 

“Iedereen weet onderhand wel van de slechte omstandigheden waarin mensen moeten werken en de lage lonen die ze daarvoor krijgen. Waar ik echter het meest van geschrokken ben, is de grote hoeveelheid chemicaliën die gebruikt wordt bij het maken van onze kleding. Dat begint al bij het katoenplukken: de werknemers staan in dampen van kunstmest en pesticiden. We helpen een land aan de andere kant van de wereld niet door goedkope kleding te blijven kopen.” 

Weer terug in Nederland hebben de designers hun eigen collectie ontworpen met duurzame alternatieven. Deze collectie is geshowd tijdens de Fashion Week Amsterdam en in de maanden juni en juli te zien in Rozet! 

A+ | Amy Mabel Kimberly

Amy Mabel Kimberly is een urban artiest met de missie om materialen te hergebruiken en van iets ouds, iets nieuws te maken. In de Recordshop Arnhemse Meisjes verkoopt zij exclusief onder andere haar (vintage) customized jackets. Artiesten uit de urban scene gebruikt zij als inspiratie en portretteert deze op de rug van de jasjes. Daarnaast is zij een van de twee Arnhemse meisjes die de Recordshop runt.

ANNANASGOODS - Anne Treurniet

ANNANASGOODS maakt vegan producten. De portemonnees en accessoires van deze collectie zijn diervriendelijk en gemaakt van piñatex, een innovatief vegan materiaal gemaakt van de vezels die je aantreft in ananasbladeren. Dit is een robuust, duurzaam en water resistent materiaal. De binnenkant van de portemonnee is gemaakt van overgebleven restjes, er worden alleen gerecyclede materialen gebruikt.

Anna is een Nederlandse ontwerper die eco vriendelijke tassen en accessoires ontwerpt in haar werkplaats in de Honig in Nijmegen. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op natuurlijke vormen, kleuren en vakmanschap. De materialen die ze gebruikt zijn kleurrijk en van hoge kwaliteit. Waar mogelijk lokaal geproduceerd. Anne geeft elk item een persoonlijke touch.

 

Het Wilde Oog

Het Wilde Oog (Hans Lemmerman en Inge van Run) werkt al 18 jaar met Spakenburgse vrouwen in klederdracht in verrassende omgevingen. Hun dracht is bij uitstek duurzaam.
In het project 'Het Nieuwe Verleden' vindt een culturele toe-eigening plaats van die langdurige erfenis door vrouwen uit Vietnam, Sri Lanka, de Molukken, etc. Rekwisieten en stoffen worden gerecycled. Het Wilde Oog maakt een dynamische omgang met  klassieke culturen op theatrale wijze zichtbaar. De beeldresultaten bieden een verfrissende blik op gewortelde culturen.

Mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Liesel Swart

LEV’01 is een klein fashion schoenenlabel van Liesel Swart, dat op duurzame wijze produceert. “Mijn hoop voor de toekomst is dat ‘duurzaamheid’ vanzelfsprekend is, dat we allemaal bewust voor kwaliteit kiezen en geen vervuilende fashion-restanten achterlaten, Nederlandse designers en makers zijn daarin trendsettend.”

InDifferent x FDFA - Expo

Datum: juni-juli 2019
Tijdstip: tijdens openingstijden
Locatie: Rozet Centrum
Kosten: gratis

Jongeren zijn volop bezig met het ontdekken en ontwikkelen van hun identiteit. De expositie laat het werk zien van leerlingen die op hun eigen wijze uiting geven aan hun identiteit. 

Merel Karhof, Wind Knitting Factory

Wind Knitting Factory is een breimachine die wordt aangedreven door de wind. De bladen zijn meer dan een meter in diameter. De wind die daarmee wordt opgevangen, drijft de molen aan. Op deze manier is het mogelijk om een ​​lange sjaal te breien. Waait het hard, dan breit de machine snel. Met minder wind breit de machine langzaam. Deze mobiele windfabriek illustreert een productieproces en visualiseert wat je kunt produceren met de huidige stedelijke wind.

Expogroep Fotografie Rozet

In de Expogroep fotografie van Rozet werken fotografen met ruime ervaring aan het ontwikkelen van hun fotografische kwaliteiten.

De fotografen werken binnen een bepaalde thematiek en hebben Mode en Identiteit op hun eigen manier in beeld gebracht. Zo zijn ze op zoek geweest naar de identiteit van schoenen, of eigenheid te vangen is in tijd, onbewuste waarneming, materiaal en beweging. Het resultaat daarvan heeft een aantal verrassende beelden opgeleverd.

Foto: Laila Vrolijk

Klerenzooi

Aan de hand van een educatieproject leren leerlingen meer over fastfashion en de productie van een spijkerbroek. In de tentoonstelling staat Klerenzooi hier ook bij stil. 

Old-School

Old-School Arnhem is een programma waarbij deelnemers, zoals scholieren en studenten, op zoek gaan naar niet-herkende kennis. Zij gaan hiervoor in gesprek met zorgvragers, zoals ouderen in zorgcentrum Vreedenhoff, en reconstrueren hun levensverhalen. Maxime Coster is een van deze deelnemers. Maxime is in gesprek gegaan met mevrouw Plomp, een vrouw die haar hele leven bezig is geweest met stoffen, naaien en kleding. Ze maakte op jonge leeftijd al een jurk voor een vrouw met een bochel. Mevrouw Plomp heeft haar eigen trouwjurk gemaakt voor maar 9 gulden. Van alle reststoffen maakte ze nieuwe kleding. De presentatie in Rozet is geïnspireerd door het leven van mevrouw Plomp en haar creatieve manier van denken en

Emmy Hermans

Emmy Hermans is in 2018 afgestudeerd aan ArtEZ Fashion Design te Arnhem. Haar afstudeercollectie ‘No pants allowed inside the house’ komt voort uit een fascinatie voor de wisselwerking tussen de online- en offline wereld. Emmy stelt dat we ons bevinden in een tijd waarbij we via social media onze identiteit zelf stileren en dat bewust naar de ander communiceren door middel van online profielen.