Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Nieuws & agenda

Kunstcafé in Rozet: Het verhaal van De Helling

26-09-2019 -

De ASM was in haar gloriedagen rond 1950 een van de belangrijkste industriële bedrijven in Arnhem. Bij de oprichting in 1889 zaten we nog net in het stoomtijdperk en was de naam: Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij. Kort daarop zou de naam veranderen in Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij.

Er werkten tussen de 300 en 500 mensen. Bij de sluiting in 1978 werden nagenoeg alle medewerkers werkloos. Met name voor de werknemers boven de vijftig was dat een ramp. Enkele creatievelingen bedachten een oplossing.

Met behulp van de WAO en vervroegde pensionering, hoefden oudere werknemers geen nieuwe baan meer te zoeken. En in overleg met de Sociale Dienst en TAAK, een organisatie van en voor werklozen, werd een hobbywerkplaats ingericht. Op De Helling konden ze zinvol werk verrichten. De ASM schonk fl.45.000.- in contanten en voor fl. 50.000,- aan werktuigen en machines.

Een groep van veertig a vijftig man trok in 1979 een huurpand aan de Bergstraat met de machines voor metaal- en houtbewerking uit de erfenis van de ASM. Het hobbyen kon beginnen en de mensen waren blij dat ze hun vakkennis weer konden gebruiken. Na drie jaar vertrok De Helling naar de Rozenstraat 49. Het pand is eigendom van stichting De Helling en de Dullertsstichting verstrekte de hypotheek.

In 2010 werd een vaste kracht aangesteld om zorg te dragen voor continuïteit en dagelijkse leiding. Vanaf 2017 is ook een fulltime werkplaatsbeheerder aangesteld.

Maatschappelijke organisaties vonden al snel hun weg naar De Helling. De Hellingers voeren projecten uit tegen kostprijs onder het motto; we krijgen subsidie van de gemeente, dus doen we graag wat terug voor de Arnhemse gemeenschap. Door de jaren heen is een groot scala aan maatschappelijke projecten gerealiseerd zoals: bibliotheekkasten in de Arnhemse wijken; renovatie waterrad van de Watermolen in Sonsbeek; naaimachines voor Afrika; kabouterhuisjes voor het Arnhemse Sprookjesfestival; molenspelen voor de Archeologische Werkgemeenschap Nederland; Tuinier bakken voor verzorgingstehuis Weldam.

In de loop van de jaren kwamen er meer cursussen en vaste groepen. Dit is een dynamisch proces dat continu doorgaat en gedragen wordt door de vele vrijwilligers die actief zijn bij De Helling. Naast houtbewerken en metaalbewerking kun je bij De Helling terecht voor beeldhouden, boekbinden, edelsmeden, textiel bewerken en keramiek. Ook de wijkteams maken gebruik van De Helling, door cliënten te plaatsen voor dagbesteding en activerend werk.

Anno 2019 is de kracht van De Helling, een ontmoetingsplaats en ambachtelijke hobbywerkplaats voor mensen die graag met hun handen werken, nog steeds onverminderd groot. En nog altijd vormen de vrijwilligers een essentieel onderdeel van het reilen zeilen van de organisatie.

De muziek wordt deze ochtend verzorgd door De Band.
De Band bestaat uit drie muzikanten: Els de Jong piano, Joke Zephat saxofoon en Vera Spronk klarinet. Samen spelen zij lichte muziek uit de jaren dertig tot zestig; oude chansons, dans- en filmmuziek. Niet de bekende tunes. Verder is De Band gespecialiseerd in het tot leven brengen van vergeeld en vergeten repertoire dat letterlijk onder het stof vandaan is gekomen.

Praktische informatie

Datum: donderdag 26 september 2019
Tijd: 10.30 – 12.00 uur
Locatie: Rozet, plein op 3, Kortestraat 16
Kosten: Toegang gratis. koffie/thee kost € 4,- (let op: pinnen is niet mogelijk).
  Aanmelden is niet nodig
Delen op social media