Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Nieuws & agenda

Musis Sacrum en de Tweede Wereldoorlog

19-04-2019 -

Tijdens de lezing van historicus Inge Jacobs krijg je een beeld van de functie van Musis Sacrum tijdens de oorlogsjaren.

Datum: 19 april
Tijdstip: 14:30 tot 16:00
Locatie: Rozet erfgoedcentrum
Kosten: € 12.50

Inschrijven via de Volksuniversiteit Arnhem

 

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Musis nog in verbouwing. Pas op 20 mei 1941 kon de gerestaureerde zaal worden geopend. Toen werd deze zaal vaak voor allerlei bijeenkomsten van de bezetter gebruikt. Wat deed de Arnhemsche Orkest Vereeniging ondertussen? Ook hebben de Arnhemse AOV-dirigenten Martin Spanjaard, Leo Pappenheim en Jaap Spaanderman hun eigen dramatische oorlogsverhaal.

Evacuatie musici

Gedurende de Slag om Arnhem lag Musis Sacrum weliswaar dichtbij de zware gevechten om de Rijnbrug, maar liep geen al te ernstige schade op. Eind september 1944 werden er Engelse krijgsgevangenen ondergebracht. Wat gebeurde er met Musis tijdens de evacuatie van het orkest? In ieder geval is bekend dat niet alle musici hun instrumenten naar hun evacuatieadressen hadden meegenomen. De Arnhemse kunstbeschermers hebben heel wat kostbare instrumenten en partituren in veiligheid weten te brengen.

Herdenking

Precies een jaar na het begin van de Slag om Arnhem, op 17 september 1945, gaf het Concertgebouworkest een herdenkingsconcert in de grote zaal van Musis. Maar er waren meer herdenkingen: Robert de Roos schreef 'Op het puin'; Felix Kwast (zoon van de AOV-oprichter Jan Albert Kwast) componeerde 'Music to the Airbornes' en Hans Broekman veel later de 'Arnhemse Elegieën'.

Delen op social media