Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
 1. Home
 2. Bibliotheek
 3. Speciaal voor de jeugd
 4. Verhalenvangers: 4 t/m 12 jaar
 5. Verhalentips & hulp bij spreekbeurt

Makkelijk Lezen Plein

Sommige kinderen hebben meer moeite met lezen. Op het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek vinden kinderen (tot ongeveer 14 jaar) spannende en leuke leesboeken die speciaal voor hen aangepast zijn. Zo maken we lezen weer leuk!

Lezen (weer) leuk maken

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die lezen leuk vinden, meer lezen en een grotere woordenschat en tekstbegrip hebben. Door vaker in de vrije tijd te lezen, worden zij steeds vaardiger lezers. Vervolgens lezen ze weer vaker. Leesplezier stimuleren is dus heel erg belangrijk.

Moeite met lezen

Voor één op de tien kinderen kost lezen extra veel moeite. Door dyslexie, adhd of een andere reden. Zij vinden lezen daarom vaak niet leuk. De boeken op het Makkelijk Lezen Plein (MLP) hebben bijvoorbeeld meer witregels, een speciaal dyslexie-lettertype, een aangepast leesniveau of een (meelees)cd. Zo kunnen ze wel boeken lezen die voor hun leeftijd bedoeld zijn. En dat houdt lezen leuk.  

Voor kinderen die moeite hebben met lezen is het kiezen van een boek op het juiste leesniveau extra belangrijk. Op de website van de jeugdbibliotheek kun je boeken zoeken op leesniveau.

Meer lezen?

P.S. Zelf eens ervaren hoe een kind met dyslexie leest? Klik hier

Nieuwe leesvormen

Naast de speciale boeken zijn er meer mogelijkheden om het leesplezier te stimuleren:

 • Audiolezen: luisterboeken afspelen via computer, tablet of telefoon
 • Karaokelezen: op het scherm meelezen met een tekst
 • www.superboek.nl: kinderen met een leesbeperking kunnen gratis naar gesproken boeken luisteren via internet of de Daisylezer-app
 • www.yoleo.nl: tekst meelezen op het scherm bij gesproken boeken met als extra stimulans een game die stimuleert veel leeskilometers te maken
 • www.bontekoebieb.nl: tegelijkertijd lezen en luisteren van boeken die zijn ingesproken op een tempo dat is aangepast aan het AVI-niveau (tegen betaling)
 • Onze eigen gratis Luisterbieb-app: beluisteren van populaire kinderboeken
 • Daisy-roms: gesproken boeken, kranten of tijdschriften, ingelezen op cd-rom op een normaal leestempo. Deze kunnen ook afgespeeld worden zonder daisy-speler: bekijk de uitleg.