Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home

Collegereeks Taal

29-10-2019 -

Vijf wetenschappers in 5 colleges over Taal! Wim Daniëls, Michael van Balken, Niels Schiller, Jos van Berkum en Marc van Oostendorp belichten allerlei kanten van dit onderwerp, waar we allemaal elke dag mee te maken hebben.

 

                                    ANNULERINGSBERICHT: het taalcollege over stads- en streektaal door Marc van Oostendorp van 26 november gaat niet door, de spreker is helaas ziek. Heb je je aangemeld voor dit college? Dan ontvang je een e-mailbericht van de cursusadministratie.

Introductiecollege door Wim Daniels

Wim Daniels: "Als het gaat om de ontwikkeling van de taal, kijk je ook altijd naar de scholing van mensen. De leerplicht in Nederland kwam er pas in 1901 en hield toen in dat je vanaf je 6e levensjaar verplicht zes jaar onderwijs moest volgen. Dat was niet veel. Mijn ouders hebben aan die leerplicht voldaan, maar moesten daarna meteen gaan werken. Ik kom zelf dan ook uit een laaggeletterd gezin, waarin ook geen boeken voorhanden waren. In welke zin leveren laaggeletterden toch ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een taal?"

Datum: dinsdag 29 oktober 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Prijs: € 15
Locatie: Rozet

Aanmelden

College 2: heldere taal in de zorg

Als je met artsen en verplegers moet praten over jouw klachten of ziekte dan wil je de informatie die zij geven graag in begrijpelijke taal horen. Maar wat is begrijpelijke taal? Dat kan per mens verschillen. Meedenken over je behandeling kan echter alleen als je als patiënt begrijpt wat er aan de hand is. Een heel verschil met vroeger, toen de verhouding arts-patiënt totaal anders was, en zorgtaal bestond uit – voor de leek – onbegrijpelijk jargon. Dr. Michael van Balken is uroloog in het Rijnstateziekenhuis. Naast zijn specialisatie is hij ook betrokken bij projecten en initiatieven om zorgtaal begrijpelijk te maken. Zijn doel is informatie en/over zorg voor iedereen bereikbaar te maken, ook voor mensen met een taalachterstand. In dit tweede taalcollege vertelt hij hoe, wanneer en waarom het inzicht ontstond dat er heldere taal gesproken moest gaan worden in de zorg, en tot welke initiatieven dat heeft geleid.

Datum: dinsdag 5 november 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Prijs: € 15
Locatie: Rozet

College 3: taal en onze hersenen

We gebruiken taal om met elkaar te communiceren. Dat kan gesproken of geschreven taal zijn, maar ook gebarentaal. Taalverwerking vindt plaats in onze hersenen - maar wat gebeurt in onze hersenen als we hond of appel zeggen? En waarom zeggen we niet poedel of dier als we een plaatje van een hond benoemen? Hoogleraar psycho-neurolinguistiekprof. Niels Schiller laat in zijn presentatie zien welke weg de betekenis van een woord neemt voordat we het kunnen uitspreken.

We kunnen aantonen dat de betekenis van woorden in onze hersenen actief is voordat de vorm van een woord (d.w.z. de klanken of de spelling of de gebaren) actief is. Woorden worden zorgvuldig klank voor klank en lettergreep voor lettergreep gepland voor dat ze uitgesproken kunnen worden. Uiteindelijk zal duidelijk worden dat taalverwerking een van de meest complexe cognitieve vaardigheden is die onze hersenen kunnen uitvoeren.

Professor Niels Schiller is hoogleraar psycho-neurolinguistiek aan het Leiden University Centre for Linguistics

Datum: dinsdag 12 november 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Prijs: € 15
Locatie: Rozet

College 4: taal en emotie

Met taal kunnen we elkaar over van alles heel precies informeren. Maar vaak willen we elkaar ook raken. Hoe werkt dat? Wat doet grove taal bijvoorbeeld met ons? Wat gebeurt er als we over slechte mensen lezen? En hoe kunnen we daar via het meten van hersenactiviteit, spierspanning en gedrag inzicht in krijgen? Een kijkje in de keuken van het onderzoek naar de verwevenheid van taal en emotie.

Jos van Berkum is hoogleraar Communicatie, Cognitie en Emotie, aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de samenhang tussen taal en gevoel, met speciale aandacht voor wat er allemaal tijdens taalbegrip in het brein en het lichaam gebeurt.

Datum: dinsdag 19 november 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Prijs: € 15
Locatie: Rozet

College 5: Stads- en streektaal en dialecten: hoe zijn ze ontstaan en wat is hun toekomst?

ANNULERINGSBERICHT: het taalcollege over stads- en streektaal door Marc van Oostendorp van 26 november gaat niet door, de spreker is helaas ziek. Heb je je aangemeld voor dit college? Dan ontvang je een e-mailbericht van de cursusadministratie.

Taalwetenschapper Marc van Oostendorp over dialecten en streektaal: "De Nederlandse dialecten zijn in een bepaald opzicht ouder dan het Nederlands: die laatste taal is pas ontstaan in de zestiende eeuw, toen er al lang sprake was van Brabants, Twents of Achterhoeks. Tegelijkertijd is iedere levende taal even oud, want talen en ook dialecten veranderen iedere dag. Waar komen de dialecten vandaan? Wie spreekt ze nu nog? En hebben ze nog een toekomst?"

Datum: dinsdag 26 november 2019
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Prijs: € 15
Locatie: Rozet

Vijf wetenschappers in 5 colleges over Taal!

Wim Daniëls, Michael van Balken, Niels Schiller, Jos van Berkum en Marc van Oostendorp belichten allerlei kanten van dit onderwerp, waar we allemaal elke dag mee te maken hebben.

Schrijf je in voor de hele reeks en ontvang 1 college gratis!

Aanmelden passe partout

Werk of studeer je in zorgsector of onderwijs?

Dan ervaar je dagelijks in je werk hoe belangrijk het gebruik van de juiste taal is om informatie aan iemand over te brengen. Rozet biedt professionals de gelegenheid om zich GRATIS in te schrijven voor een of meer colleges uit de reeks. Laat je inspireren, wijzer maken en prikkelen door deze boeiende sprekers!

Aanmelden voor professionals

Delen op social media