Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

In verband met het corona-virus, zijn alle Rozet-vestigingen tot en met maandag 6 april 2020 gesloten. Klik hier voor meer informatie
  1. Home
  2. Erfgoed

Dag van de Arnhemse Geschiedenis 2019

Op zaterdag zijn er van 12.00 tot 16.30 verschillende activiteiten voor jong en oud op diverse locaties in het centrum van Arnhem. Op zondag is er een groots theaterspektakel ‘Vitalis’ over de Bataafse opstand bij Castellum Meinerswijk in Arnhem-Zuid. Bekijk hieronder het volledige programma. Alle activiteiten zijn gratis. Voor de voorstelling Vitalis dien je vooraf toegangskaarten te reserveren.

De Dag van de Arnhemse Geschiedenis is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt georganiseerd door:
• Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur
• Rozet
• ‘t Gilde stadswandeling Arnhem
• AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie afdeling Zuid Veluwe en Oost Gelderland
• Biologische Tuinvereniging Elderveld
• Sint Petersgasthuis
• Historische Kring Elden
Ook zijn er activiteiten verzorgd door Museum Arnhem, Airborne Museum Hartenstein, Romeinen Nu en Arnhems Oorlogsmuseum 40-45.
Deze DAG wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Ieders Museum en het VSB Fonds.

Zaterdag 12 oktober

Ooggetuigenverhaal over de Slag om Arnhem

Tijdstip: 13.30 - 14.00 uur en 14.30 - 15.00 uur
Locatie: Airborne at the Bridge, Rijnkade 150,Arnhem

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de beroemde Slag om Arnhem plaatsvond. Op zaterdag 12 oktober vertelt Thea Bouhuys, die als kind de Slag om Arnhem van heel dichtbij meemaakte, over de gebeurtenissen gedurende de bezetting, tijdens de evacuatie en na de bevrijding.

Voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

Arnhems Historisch Tijdschrift presenteert zich

Tijdstip: 14.45 - 15.45 uur
Locatie: Historische Kelders

Het Arnhems Historisch Tijdschrift bestaat 40 jaar en viert dat met de lancering van zijn digitaal archief. Ook bespreken de redactieleden van het Arnhems Historisch Tijdschrift de beste Arnhemse geschiedenisboeken uit 2018 en 2019.

Erfgoedcentrum & ArcheoHotspot

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Rozet, Erfgoedcentrum

In het Erfgoedcentrum beleef je de geschiedenis van Arnhem en omgeving. Onze rondleiders zijn de hele middag aanwezig en vertellen graag over de collectie van het Erfgoedcentrum. Ook is er een boekenkraam met mooie, interessante en bijzondere boeken over de geschiedenis van Arnhem en diverse andere plaatsen in Gelderland. Deze ‘uitgelezen’ boeken van de bibliotheek zijn voor een gering bedrag te koop.

In de ArcheoHotspot zie je directe overblijfselen van de Slag om Arnhem. Amateurarcheologen geven je uitleg over deze vondsten uit Arnhemse bodem.

Erfgoedmarkt

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Historische Kelders

Tijdens deze markt presenteren verschillende Arnhemse verenigingen zich, kun je historische filmbeelden bekijken van het huiselijk leven in Arnhem tijdens WOII en een heerlijk kopje koffie van Momento drinken. Hennie Vaessen signeert zijn nieuwe strip over de Slag om Arnhem.

Gildewandeling ZIJ/HIJ, Pronte Arnhemse “meisjes”

Tijdstip: 13.00 - 14.30 uur en 15.00 - 16.30 uur
Locatie: Plein voor Rozet

Op deze dag staat niet hij maar zij vooraan. Tijdens de wandeling hoor je verhalen van sterke en inspirerende vrouwen die op een of andere manier een relatie met Arnhem hebben. Vrouwen die geschiedenis gemaakt hebben, van de middeleeuwen tot heden. Wat weet je van het Arnhemse meisje? Wie was Isadora Duncan? Heb je wel eens van het Salomons Oordeel gehoord? Waar is Marga Klompé geboren? Wist je dat Iris van Herpen ook een Arnhems meisje is? Deze vragen worden door de Gilde-gidsen beantwoord tijdens de wandeling langs de verschillende Arnhemse Meisjes.

Klooilab: leren door te maken

Tijdstip: 13.00 - 16.00 uur
Locatie: Rozet

Deel jouw wereld met anderen door nieuwe technieken uit te proberen: in het Klooilab ga je zelf aan de slag! Er is ruimte om te klooien in vrijheid, ruimte voor fantasie, verbeelding en creativiteit. Docenten en kunstenaars zorgen voor deze ruimte, aandacht en begeleiding.

Voor het hele gezin!

Lezing: De Bataafse opstand, inleiding op het Romeins Spektakel

Tijdstip: 12.30 - 13.00 uur en 14.00 - 14.30 uur
Locatie: Historische Kelders

Reenactors beelden op zondag  bij Meinerswijk de Bataafse opstand uit. Op zaterdag zal Jos van Nistelrooy uitleggen waarom de Bataafse opstand plaatsvond. Daarbij wordt het belang van reenactors toegelicht. Hij vertelt over de verovering door de Romeinen, de invloed van de Romeinen op het dagelijks leven en de opstand van de Bataven tegen de Romeinse overheersers. De positie van de vrouw, in een samenleving die vooral door mannen leek te worden bepaald, komt ook aan de orde.

Lezing: Op de bres voor vrouwenkiesrecht

Tijdstip: 13.00 - 13.30 uur
Locatie: Historische Kelders

De Arnhemse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht groeide in de periode 1894-1919 uit tot een club van meer dan vijfhonderd leden die zich actief inzetten voor de positie van de vrouw in de maatschappij in het algemeen, en het vrouwenkiesrecht in het bijzonder. Meet Becker vertelt hoe de Arnhemse vereniging haar idealen probeerde te verwezenlijken.

Lezing: Op het puin van de Eusebius

Tijdstip: 13.45 - 14.15 uur en 15.00 - 15.30 uur
Locatie: Rozet, Erfgoedcentrum

Op het puin, een groots openluchtspel, werd in mei 1946 uitgevoerd door 600 jongeren, het Enka Mannenkoor, het Paasberg Vrouwenkoor en het jongerenkoor Sint Joseph. De Arnhemse Orkest Vereniging begeleidde de koren. Het moet gigantisch zijn geweest, met de puinhopen van de Eusebiuskerk als decor. Het spel werd in korte tijd in elkaar gezet en ingestudeerd. Bij de eerste officiële herdenking in mei 1946 waren, naast prinses Juliana en prins Bernhard, 5000 toeschouwers aanwezig. Pieter Goossen vertelt over dit spektakel dat landelijk veel aandacht trok.

Lezing: Slag om Arnhem

Tijdstip: 14.00 - 15.00 uur
Locatie: St. Petersgasthuis, Rijnstraat 71

Historicus Robert Voskuil vertelt over de Slag om Arnhem, de daarop volgende evacuatie en de terugkeer in een verwoeste stad na de bevrijding.

Lezing: Van Handwerkschool tot Koninklijk Nijverheidsonderwijs

Tijdstip: 13.30 - 14.00 uur
Locatie: Historische Kelders

In deze presentatie neemt Peter de Krijger, auteur van het boek “De toekomst kent een rijk verleden” je mee in het ontstaan en de ontwikkeling van het (middelbaar) beroepsonderwijs in Arnhem en omstreken.

Bijna 150 jaar geleden werd de Handwerkschool voor Meisjes opgericht en enige jaren later de Kook en Huishoudschool voor Meisjes. Aan de hand van authentieke beelden wordt het hoe en waarom van het ontstaan van deze vorm van  beroepsonderwijs voor meisjes getoond. Natuurlijk is er ook  aandacht voor het beroepsonderwijs voor jongens. In de presentatie wordt tevens stil gestaan bij het onderwijs in Arnhem vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Maquette van de Slag om Arnhem

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Rozet, Erfgoedcentrum

Arnhemmer Ludwig van Dijk geeft uitleg over zijn wargame ‘Slag om Arnhem’, die tijdelijk is opgebouwd als maquette. Er zijn spelers aanwezig die tonen hoe het spel werkt. Ook is er een video-installatie met daarop een interview met Ludwig, een bordspel en een videogame.

Rondleiding: op weg naar vrijheid

Tijdstip: 13.00 - 13.30 uur
Locatie: Hal van Rozet

Enthousiaste gidsen nemen je graag mee op een tour door de tentoonstelling: Slag om Arnhem. De tentoonstelling toont verschillende (populaire) middelen die de Slag om Arnhem uitbeelden: vanaf het 1e stripboek uit 1946 tot aan de nieuwste game uitgebracht in 2018. De verhalen en beelden zijn gebaseerd op het echte verhaal van Arnhem en de verloren Slag.

Teken mee! De slag om Arnhem in strip op de stoep

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Buiten op de stoep voor Rozet

Er zijn veel strips over de tweede wereld oorlog gemaakt en ook over de slag om Arnhem. De eerste kwam al uit in 1946, zelfs vandaag de dag komen er nog strips uit. Je kan ze bekijken in het erfgoedcentrum en Rozet én je mag ook met ons mee tekenen. We zijn niet te missen, teken mee!

Voor het hele gezin!

Uitreiking Prodesseprijs

Tijdstip: 15.45 - 16.15 uur
Locatie: Historische Kelders

De Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis is een houtsnede van de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters. De jaarlijkse prijs is voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschiedschrijving van Arnhem. Dit jaar wordt hij toegekend aan degene die op een vernieuwende manier over de Slag om Arnhem heeft geschreven.

Zondag 13 oktober

Aardewerk en afval uit de Romeinse keuken

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Romeinse Tuin, Hannesstraatje 2a, Arnhem

Op zondag 13 oktober kunnen bezoekers in de Romeinse tuin kennismaken met groenten en gerechten uit de Romeinse tijd. Maar:… waar werd het voedsel in bereid? Hoe werd het voedsel bewaard? Wat trof men zoal aan in een keuken? Wat kunnen we afleiden uit het keukenafval?
Aan de hand van scherven en afbeeldingen kan jong en oud zelf ontdekken hoe een Romeinse amfoor, een beker of een schaal er uit zag. Pitten, botten en korrels vertellen ons wat er op de menukaart stond. Juliette Staudt en Jos van Nistelrooy, beide lid van de Archeologische vereniging AWN-17, geven informatie en beantwoorden vragen.

Romeinse middag in de Romeinse tuin

Tijdstip: 12.00 - 16.30 uur
Locatie: Romeinse Tuin, Hannesstraatje 2a, Arnhem

Voor kinderen en volwassenen wordt de DAG van de Arnhemse geschiedenis een middag van beleven en ervaren hoe Bataven en Romeinen in de omgeving van Arnhem leefden.

Arnhem-zuid is dan misschien pas 60 jaar oud maar heeft wel degelijk de nodige geschiedenis, kom hiermee kennismaken op zondag 13 oktober tussen 12.00 en 16.30 uur. Kom (met de fiets) naar wijkpark “De Steenen Camer”.

In en rond de Romeinse Tuin zijn er rondleidingen. Bataven vertellen leuke verhalen over de aanwezige groente-, fruit- en kruidenplanten. Heel veel gewassen zijn door de Romeinen 2000 jaar geleden hier in Nederland geïntroduceerd. Ook wordt uitgelegd waarom juist bepaalde hedendaagse gewassen niet in deze tuin staan.

Ontmoet en fotografeer Bataafse en Romeinse figuranten, proef van Romeinse kip-groentesoep (niet gratis) en andere Romeinse hapjes. Bezoek de informatie-kramen en kom alles te weten over de Limes; de grens van het Romeinse Rijk.

Voor de kinderen zijn er o.a. Romeinse bord- en straatspelen, Romeins servies of sieraden maken, verkleed in Romeinse kleding een selfie maken met een echte Romeinse soldaat. Verder kunnen ze hun archeologische kennis testen en, samen met Baroen, ervaren hoe een Romeinse soldaat werd getraind.

Vitalis - Een Romeins-Bataafs theaterspektakel in de openlucht

Tijdstip: 12.30 - 13.15 uur en 15.00 - 15.45 uur
Locatie: Romeinse Tuin, Hannesstraatje 2a, Arnhem

In het jaar 69 vond de Bataafse Opstand plaats. Vele Romeinse forten aan de noordgrens van het Romeinse rijk gingen in vlammen op, zo ook het castellum van Meinerswijk.

1950 jaar later wordt tegen de achtergrond van de mythes en feiten rond de Bataafse Opstand een unieke openluchttheatervoorstelling opgevoerd in de uiterwaarden nabij het castellum van Meinerswijk.

De voorstelling vertelt het verhaal van een moeder en haar twee zoons. Zoons die ieder hun eigen weg gaan ten tijde van de Bataafse Opstand. De één kiest voor de nieuwe Romeinse beschaving, de ander keert zich daar juist van af. Tientallen Romeinse en Bataafse soldaten treffen elkaar op het strijdtoneel, hoe loopt dat af? En wat betekent dat voor het leven van de twee mannen? Wie van hen is uiteindelijk voorbestemd om de befaamde gladiator Vitalis te worden?

De voorstelling is gratis. In verband met het aantal beschikbare plaatsen dien je vooraf kaarten te reserveren. Dit kan hier.

Voor het hele gezin!

Terugblik Dag van de Arnhemse Geschiedenis 2019