Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Erfgoed

Archeohotspot in Rozet erfgoedcentrum

Wil jij een amateurarcheoloog aan het werk zien? Net als Arnhemse bodemvondsten worden schoongemaakt of gerestaureerd? Of vond je zelf iets bijzonders en wil je er meer over weten? 

Neem het mee naar het Erfgoedcentrum in Rozet en laat het onderzoeken.

Archeotspots zijn een initiatief van het Allard Pierson Museum in samenwerking met onder meer de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN).

Beerputonderzoek

Voorafgaand aan de bouw van Rozet vond archeologisch onderzoek plaats. Dat heeft een groot aantal vondsten opgeleverd die te dateren zijn tussen 1300 en 1900. Zo zijn er fundamenten van huizen gevonden, keldervloertjes en sporen van erfjes die aan de oude loop van de Jansbeek lagen.

Een hele interessante vondst was de bierbrouwersoven die aangetroffen is. In de ArcheoHotspot zijn we bezig met de inhoud van de 14 beerputten die aangetroffen zijn. Beerputten waren de plek om je afval weg te gooien en zijn daardoor bij uitstek geschikt om het dagelijks leven van die tijd te onderzoeken.

Beekspel

Speel je mee? Ontdek middeleeuws Arnhem! De stad is ontstaan aan een mooie heldere beek. Deze was niet alleen belangrijk voor eten en drinken maar werd ook gebruikt als afvalput.

Tijdens het levensgrote beekspel leer je alles over hoe Arneym ontstond aan de beek. Maak grote boerenerven, leg wegen aan en claim kerken. 

Het spel begint met een korte inleiding op de geschiedenis van Arnhem rond 900 en de rol van de Beek. Binnen het uur kun je het spel rustig één keer uitspelen.

De Beek wordt regelmatig gespeeld in het erfgoedcentrum of in de hal van Rozet. Het beekspel is ook heel leuk als educatieve activiteit in het onderwijs

Openingstijden archeohotspot

De ArcheoHotspot in Erfgoedcentrum in Rozet is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 12.00 tot 16.00 uur.

Geïnteresseerd in archeologische activiteiten in de klas? Kijk dan eens hier.

Meer info

Andere ArcheoHotspots in Nederland.

 

Beekspel