Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Erfgoed
  3. Bezoek het Stadspanorama

Gezicht op de Walburgiskerk en de Eusebiuskerk of Grote kerk te Arnhem

Tussen 1826 en 1844 schilderde Abraham Johannes Couwenberg (Delft 1806-Arnhem 1844), dit stadsgezicht op Arnhem. In 1965 is het schilderij aangekocht door Museum Arnhem. Nu hangt het in het Stadspanorama in Rozet.

De schilder bracht de 2 beeldbepalende kerken van Arnhem samen in één schilderij.

schilderij in gouden lijst: 2 kerken, stadsgezicht, bevroren rivier met schaatsers

De Walburgiskerk stamt uit de veertiende eeuw en is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Met de bouw van de Eusebiuskerk werd in 1452 begonnen. In september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, raakten beide kerken zwaar beschadigd.

Gracht nu gedempt

De schilder legde het romantische wintertafereel vast vanaf een plek net ten zuiden van de huidige Lauwersgracht aan de Eusebiusbuitensingel. Het stuk gracht op het schilderij is gedempt. Het heeft plaatsgemaakt voor de oprit van de John Frostbrug en de rotonde bij het Airborneplein.

Abraham Johannes Couwenberg, Gezicht op de Walburgiskerk en de Eusebiuskerk of Grote kerk te Arnhem, 1826 tot 1844. Olieverf op doek, 61.5 cm x 74 cm. Collectie Museum Arnhem.