Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Erfgoed
  3. Bezoek het Stadspanorama

Verwoest Arnhem 1945; de Walburgiskerk

Johan Mekkink was kunstenaar én voormalig directeur van Museum Arnhem. Op dit schilderij geeft hij in magisch-realistische stijl de half verwoeste en uitgebrande Walburgiskerk weer.

 

Dit werkt behoort tot de collectie van Museum Arnhem. Het is te zien in het Stadspanorama in Rozet, 5de verdieping. 

donker schilderij met 2 kerken

Door brand en beschietingen tijdens de Slag om Arnhem was Arnhem zwaar gehavend. Na de evacuatie werd de stad verder verwoest door geallieerde beschietingen vanuit de Betuwe, systematische plundering en brandstichting. Ook werden woningen, bedrijven en banken opgeblazen door Duitsers. Later maakten ook Nederlanders en geallieerden zich hieraan schuldig. 

Bij de bevrijding van Arnhem tussen 13 en 15 april vond verdere verwoesting plaats door beschietingen van geallieerden, veel ernstiger dan tijdens de Slag om Arnhem. Een desolate stad, volledig in puin met een lucht van schimmel en verrotting was het resultaat.

Johan Mekkink, Verwoest Arnhem 1945; de Walburgiskerk, 1946 tot 1946. Olieverf op doek, 84,5 cm x 106,7 cm. Olieverf op doek. Collectie Museum Arnhem.