Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Erfgoed

Met de klas naar 't Erfgoedcentrum in Rozet

Wil je met je klas de geschiedenis van Arnhem en omgeving  verkennen? Oude schatten ontdekken? Het Erfgoedcentrum in Rozet is voor jong en oud gratis toegankelijk. 

Voor scholen uit het primair en voortgezet onderwijs zijn er allerlei educatieve programma’s op het gebied van archeologie en lokaal erfgoed. Neem contact op via erfgoededucatie@rozet.nl.

ArcheoHotspot

In de ArcheoHotspot in het Erfgoedcentrum kun je meehelpen aan archeologisch onderzoek. We gaan aan de slag met echt oud materiaal en beantwoorden vragen zoals: hoe ziet het voorwerp eruit, waar is het voor gebruikt en hoe oud is het? Er ligt elke keer wat anders op tafel. De ene keer bekijken we voorwerpen uit de Romeinse tijd en dan onderzoeken we een beerput uit de tijd van Steden en Staten.

Wil je weten wat er nu op tafel ligt en wil je meehelpen? Doe dan met jouw klas mee in de ArcheoHotspot. We zijn exclusief voor jullie open, bekijken samen oude voorwerpen, stellen vragen en ontdekken samen hoe archeologen onderzoek doen.

Kosten & duur

Beschikbaar voor: leerlingen vanaf groep 4/5.
Duur: 60 minuten
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, in overleg ook beschikbaar in de klas

Kosten: €58,50 per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen. Bij grotere groepen zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld rouleren tussen afwisselende programmaonderdelen.

Beekspel

De Beek is een levensgroot bordspel waarin het Arneym uit 900 rond de heldere beek wordt aangelegd. Er is weinig bekend over deze periode, dus gaan we zelf aan de slag! De leerlingen maken grote boerenerven, leggen wegen aan en claimen kerken. In elk spel ziet middeleeuws Arneym er anders uit, maar er is altijd aanleiding om over vroeger te praten.

We beginnen met een korte inleiding op de geschiedenis van Arnhem rond 900 en de rol van de Beek, maar de nadruk ligt op het spelen. De spelregels worden uitgelegd en de groep wordt opgedeeld. Leerlingen spelen in duo’s of trio’s, afhankelijk van de omvang van de groep. Binnen het uur kunnen ze rustig het spel één keer uitspelen.

Kosten & duur

Beschikbaar voor: leerlingen vanaf groep 4/5.
Duur: 60 minuten
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet, in overleg ook beschikbaar in de klas.

Kosten: €58,50 per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen. Bij grotere groepen zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld rouleren tussen afwisselende programmaonderdelen.

Archeoloog in de klas 

Wat voor werk doet een archeoloog? Vraag het aan iemand die het werk doet! In een gastles kom je erachter wat archeologie is, wat belangrijk is voor archeologisch onderzoek en ga je zelf aan de slag met echt oud materiaal. We beginnen met een introductie in archeologie als wetenschap en gaan dan aan de slag met verschillende workshops.

Kosten & duur

Beschikbaar voor: leerlingen vanaf groep 4/5. Voor zowel primair als voortgezet onderwijs.
Locatie: In de klas
Duur: 90 minuten

Kosten: €60,- per klas (of 30 leerlingen)

Skeletworkshop

In botten zit veel informatie over hoe oud iemand is geworden, hoe lang die persoon was en soms zelfs waar iemand geboren is. Een osteoarcheoloog kan je van alles over mensenbotten vertellen en hoe dit onderzoek helpt om het verleden te begrijpen.

In deze workshop maken leerlingen kennis met een vakgebied dat de vakken biologie en geschiedenis combineert. Aan de hand van een opgraving wordt het onderzoek naar menselijk botmateriaal uitgelegd, waarbij er veel ruimte is om zelf mee te kijken en vragen te stellen.

Kosten & duur

Beschikbaar voor: geschikt voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
Duur: 90 minuten
Locatie: Erfgoedcentrum in Rozet, in overleg ook beschikbaar in de klas

Architectuurroute Arnhem

Leerlingen zien de stad Arnhem met andere ogen door de architectuurroute Ontdek de stad.

Als leerlingen door de stad lopen, hebben ze meestal een doel: winkelen, stappen, sporten, naar een afspraak of wat eten. Ze zijn erop gericht om van A naar B te komen. Waarschijnlijk staan ze niet stil bij de gebouwen of het stratenplan. Als leerlingen onze architectuurroute hebben gelopen, weten we zeker dat zij Arnhem met andere ogen gaan bekijken.

De architectuurroute bestaat uit drie delen: de oude stad, de vooroorlogse stad en de naoorlogse (moderne) stad. Elke route kun je apart lopen, je kunt ook routes combineren. Ook is er een hoogtepuntenroute. Elke route is in ongeveer een uur te lopen, inclusief opdrachten. De opdrachten kunnen gemaakt worden via de app Tour to Do of op papier. De architectuurroute is in samenwerking met architectuurcentrum CASA ontwikkeld.

Voor wie, kosten & duur

Locatie: vertrekpunt naar keuze. De bestelling kan worden opgehaald in het erfgoedcentrum of opgestuurd worden.

Prijs: € 4,50 per routeboekje (leerlingen kunnen per groep samen aan een boekje werken)

Aantal personen: Geen maximum, leerlingen lopen in kleine groepjes de route.
Duur: elke route afzonderlijk is te lopen in een uur, inclusief het maken van de opdrachten.

Beschikbaar voor: Havo, vmbo, vwo
Duur: ongeveer 60 minuten per route
Kosten: € 4,50 per routeboekje

De beroemde Atlas van Blaeu

In de bijzondere collectie van de Gelderland Bibliotheek, in het Erfgoedcentrum in Rozet, is een uitgebreide set van de 17de eeuwse ‘Atlas van Blaeu’ aanwezig.

Wereldberoemd zijn de Nederlandse atlassen en kaarten van de familie Blaeu (spreek uit: Blauw) uit Amsterdam. De Atlas Major was de mooiste atlas van de wereld zoals die toen bekend was. Blaeu maakte zijn kaarten en atlassen in de 17de eeuw, toen de Republiek der Verenigde Nederlanden haar Gouden Eeuw beleefde.

Deze prachtige serie is onder de naam Atlas Major (‘grote atlas’) opgenomen in de Canon van Nederland, voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Door middel van een korte introductie krijgen leerlingen informatie over de productie en het gebruik van de atlas. Na de presentatie wordt individueel gewerkt aan een lesbrief met daarin een aantal vragen en opdrachten die in het Erfgoedcentrum kan worden uitgevoerd. Tot slot worden de opdrachten klassikaal behandeld.

Voor wie, kosten & duur

Beschikbaar voor: Groep 7, Groep 8, HAVO, VMBO, VWO
Duur: 60 min
Locatie: Erfgoedcentrum in Rozet

Kosten: €58,50 per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen. Bij grotere groepen zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld rouleren tussen afwisselende programmaonderdelen.

Kennismaking Rozet

Benieuwd wat het Erfgoedcentrum in Rozet allemaal te bieden heeft voor jouw leerlingen? Je kunt met je groep deelnemen aan een interessante kennismaking.

De leerlingen krijgen uitleg over erfgoed en de collectie van het erfgoedcentrum. Er komt een aantal aspecten uit de boeiende geschiedenis van Arnhem aan bod, waarbij wordt aangesloten op de belevingswereld van de leerlingen. Na de introductie ontdekken de leerlingen zelfstandig het Erfgoedcentrum.

Voor wie, kosten & duur

Beschikbaar voor: Groep 7, Groep 8, HAVO, VMBO, VWO
Duur: 60 min
Locatie: Erfgoedcentrum Rozet

Kosten: €58,50 per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen. Bij grotere groepen zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld rouleren tussen afwisselende programmaonderdelen