Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Erfgoed
  3. Bezoek met je klas

Beroemde Atlas van Blaeu

Wereldberoemd zijn de Nederlandse atlassen en kaarten van de familie Blaeu (spreek uit: Blauw) uit Amsterdam. Erfgoedcentrum in Rozet heeft een uitgebreide set van de 17de eeuwse ‘Atlas van Blaeu’. Dit maakt deel uit van de bijzondere collectie van de Gelderland Bibliotheek. 

Voor scholen uit het primair en voortgezet onderwijs zijn er allerlei educatieve programma’s op het gebied van archeologie en lokaal erfgoed. Zoals deze. Wil je de beroemde atlas met eigen ogen zien? Of nog even overleggen? Neem contact op via erfgoededucatie@rozet.nl.

Oude kaart van Nederland

De mooiste atlas van de wereld

De Atlas Major was de mooiste atlas van de wereld zoals die toen bekend was. Blaeu maakte zijn kaarten en atlassen in de 17de eeuw, toen de Republiek der Verenigde Nederlanden haar Gouden Eeuw beleefde.

Deze prachtige serie is onder de naam Atlas Major (‘grote atlas’) opgenomen in de Canon van Nederland, voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Door middel van een korte introductie krijgen leerlingen informatie over de productie en het gebruik van de atlas. Na de presentatie wordt individueel gewerkt aan een lesbrief met daarin een aantal vragen en opdrachten die in het Erfgoedcentrum kan worden uitgevoerd. Tot slot worden de opdrachten klassikaal behandeld.

Voor wie, kosten & duur

  • Beschikbaar voor: Groep 7, Groep 8, HAVO, VMBO, VWO
  • Duur: 60 min
  • Locatie: Erfgoedcentrum in Rozet
  • Kosten: €58,50 per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen. Bij grotere groepen zijn er diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld rouleren tussen afwisselende programmaonderdelen. 

Gelijk boeken of heb je een vraag? Neem contact op via erfgoededucatie@rozet.nl