1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken

Bijzondere collecties

Het maakt niet uit waar je bent als Arnhemmer, je blijft een binding houden met Arnhem. Rozet is van en voor de inwoners van Arnhem en omgeving. We hebben een brede collectie; extra verdieping op MBO+ niveau en alles van de Gelderse en Arnhemse geschiedenis. Zoals oude drukken en handschriften, bladmuziek, etc. Dit noemen we onze Bijzondere Collecties.

Wist je dat we ook naar kleine bibliotheken in het land boeken uitlenen? Zo kan iedereen zich persoonlijk ontwikkelen met taal, kunst en erfgoed.

 

Plusfunctie

Rozet heeft als functie Plusbibliotheek! Deze bibliotheken vormen een landelijk netwerk van bibliotheken met een wetenschappelijke steunfunctie en/of bijzondere collecties.

Het doel is informatie vanaf mbo+ niveau aan te bieden aan iedereen die zich verder wil verdiepen. De Plusbibliotheken vormen samen de top van de Collectie Nederland.

Geschiedenis

Rozet is dé openbare bibliotheek voor geschiedenis in Nederland. Onze collectie geschiedenis verbindt verleden, heden en toekomst voor alle Nederlanders. Een groot deel van deze collectie is te vinden op de bibliotheekvloer op de 1e verdieping van Rozet.

Het deel dat te maken heeft met de geschiedenis van Arnhem en Gelderland staat in het Erfgoedcentrum in Rozet. Neem ook eens een kijkje in de Digitale Etalages

Gelderland

In het Erfgoedcentrum in Rozet vertelt en verdiept de unieke Gelderse collectie het verhaal van Gelderland. Met onder andere uitgebreide aandacht voor onze collectie Market Garden. 

Jong en oud maken op laagdrempelige wijze kennis met het Gelders erfgoed en de Gelderse identiteit in beeld, geluid en bijzondere bronnen.

Oude drukken en handschriften

In de loop der jaren hebben we een collectie verzameld afkomstig van belangrijke Gelderse instellingen of personen uit het verleden.

De materialen van vóór 1900 zijn te vinden in deze bijzondere deelcollectie. De meeste oude drukken en een deel van de handschriftencollectie staan in de catalogus.

Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs is het mogelijk onderdelen van de collectie in te zien (m.u.v. zondag). Daarnaast zijn objecten regelmatig zichtbaar in tentoonstellingen.

Bijzondere bladmuziek

Ben je op zoek naar een bladmuziektitel en kan je deze in jouw bibliotheek niet vinden? In jouw bibliotheek vind je een grote collectie bladmuziek. Samen zijn we een van de 5 Plusbibliotheken met een bewaarcollectie bladmuziek. Bladmuziektitels die niet bij een andere Nederlandse openbare bibliotheek te vinden zijn, worden door Plusbibliotheken bewaard.

Rozet beheert de Pluscollectie bladmuziek voor volksmuziek, strijkinstrumenten (viool, cello etc.) en houten blaasinstrumenten (fluit, blokfluit, saxofoon etc.).

Soms is het gemakkelijker eerst zelf een deel van een collectie door te kijken en vervolgens pas te lenen. In dat geval kan je het beste minstens een dag voordat je een collectie wil inzien, een afspraak maken. De selectie wordt dan voor je klaargezet.

Stuur hiervoor een e-mail of bel met de bibliotheek op 026-3543100. De afhaallocatie is de eerste verdieping in Rozet.

Oude kinderboeken

De bibliotheek is in het bezit van een collectie van zo'n 10.000 kinderboeken uit de periode van 1900 tot heden.

Magazijn

Wat je in onze kasten ziet staan, is lang niet alles! Een groot deel van de bijzondere collecties is wel beschikbaar, maar staat in het magazijn. En wat wij niet hebben, bestellen we voor je bij één van de andere Plusbibliotheken in Nederland.

Kenniscollectie

Als lid van de bibliotheek krijg je via Kenniscollectie.nl toegang tot meerdere bibliotheken (van instellingen en bedrijven) en hun specialistische collecties. Al die extra kennisbronnen kun je benutten voor je werk, studie of persoonlijke interesse.

Meer over de Kenniscollectie.