Ken je de boeken van Pim Pandoer of Mariska de circusprinses nog? Of misschien wil je een ander kinderboek uit jouw jeugd herlezen? Dat kan! Je kunt kiezen uit een collectie van circa 10.000 kinderboeken uit de periode van 1900 tot nu.
Snel naar...
Leen een oud kinderboek
Deze kinderboeken worden bewaard in het magazijn. Is het boek dat je zoekt aanwezig? Zoek het op in onze catalogus! Alle leden van Nederlandse (openbare) bibliotheken kunnen de boeken lenen.
Op zoek naar een boek?
Weet je niet precies meer hoe jouw lievelingsboek van vroeger heette? Kijk dan eens in het Centraal Bestand Kinderboeken. Dit is de landelijke catalogus van de kinderboeken in het bezit van bibliotheken, musea e.d. Je vindt hierin niet alleen recente kinderboeken, maar ook kinderboeken van vroeger.
Vind je in het Centraal Bestand Kinderboeken niet wat je zoekt? Stuur ons een e-mail met je vraag. Of kijk eens op deze website met handige links verzameld door de Stichting 't Oude Kinderboek (stOK).


Persoonlijk verhaal Jacqueline, jeugdbibliothecaris
Daan Zonderland - Knikkertje lik, 1951
In een kleine stad woont een jongetje: Judocus. Op een nacht krijgt hij bezoek van muis Michiel. De muis brengt hem een wonderlijke bal, een toverknikker. Als je aan de knikker likt, verandert hij van kleur. Dan kun je er een gedichtje op lezen of een raadgeving en soms ook totale onzin.
Een geweldig verhaal over muizen, heksen, wijzen, kanseliers, verre landen en heel veel meer. Het taalgebruik is niet eenvoudig en moeilijke woorden worden niet geschuwd.
Voor mijn gevoel was Daan Zonderland zijn tijd ver vooruit. Het spelen met taal, de versjes en de grappen verweven in de tekst maakt het een bijzonder boek in een tijd dat kinderboeken toch vooral opvoedkundig bedoeld waren.
Louter gelukbrengend
In een interview zei Zonderland eens: “Ik hecht ontzettend veel belang aan het kinderboek en de invloed die het uitoefent op het kind- niet een opvoedende, maar een louter gelukbrengende”.
Dat heb ik zeker zo ervaren. Het verhaal liet zich goed voorlezen door mijn vader die er zelf ook zichtbaar plezier aan beleefde. Een snoepje in de vorm van een toverbal maakte ons avontuur compleet. Al kwam er geen versje of raad maar 'slechts' een andere kleur als je er aan likte.
Het boek heb ik een tijdje geleden herlezen. Ik kon mij nog stukjes herinneren en tegen het einde wist ik weer hoe het boek zou aflopen.