1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken

Ontdek het verhaal van Gelderland

Zoek je informatie over Gelderland in woord, beeld of geluid? In de Gelderse collectie van het Erfgoedcentrum in Rozet vind je boeken, brochures, dvd’s, ansichtkaarten, gravures, foto’s, kranten, tijdschriften, handschriften en oude drukken, genealogische bronnen, kaarten, atlassen én een speciale Market Garden-collectie.

Het digitale lokale verhaal

Maandag 20 mei 2019 werd in Groenlo bij bibliotheek Oost Achterhoek het eerste digitaal ontsloten tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Groenlo ten doop gehouden. Vanaf dat moment is het tijdschrift van de oudheidkundige vereniging thuis op de bank door te nemen. Deze pilot is het startschot van een omvangrijk digitaliseringsproject in het kader het Verhaal van Gelderland, dat door Erfgoed Gelderland en De Gelderland Bibliotheek in opdracht van de provincie wordt uitgevoerd.

Oude drukken en handschriften

In deze bijzondere deelcollectie vind je onze materialen van vóór 1900. De meeste oude drukken en een deel van de handschriftencollectie staan in onze catalogus.

Je kunt onderdelen van de collectie, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs, inzien in het erfgoedcentrum (niet op zondag). Objecten uit de collectie worden ook regelmatig tentoongesteld.

Meer over deze collectie

Gelderse kranten en tijdschriften

Ontdek oproepen van mensen die tijdens de evacuatie uit Arnhem in 1944 hun zoekgeraakte familieleden zochten of verzamel alle uitslagen van jouw favoriete Gelderse voetbalteam... Het nieuws-van-toen bekijk je in onze krantencollectie. De krantencollectie bestaat uit 200 kranten, waarvan zestig titels uniek in Nederland. Klik hier voor ons krantenoverzicht in PDF-formaat.

Is er ooit een artikel over de molen in jouw dorp geweest? Ontdek het bij ons. De meeste tijdschriften over Gelderland kan je in het Rozet beneden in het erfgoedcentrum lezen. Tijdschriftartikelen die relevant zijn voor de Gelderse geschiedenis zijn afzonderlijk in de catalogus vermeld. 

De Gelderlandcollectie

Wat wil je weten over Gelderland? Zoek rechtstreeks in het Gelderse deel van de catalogus.  

Gelderland in beeld

In onze gedigitaliseerde collectie Gelderland in beeld vind je ruim 60.000 Gelderse afbeeldingen, ansichtkaarten, landkaarten, gravures en foto’s... Zoek en misschien vind je zelfs de straat met het huis van je grootouders!

Ga naar gelderlandinbeeld.nl

 

Mijn Gelderland

Lees verhalen uit de Gelderse geschiedenis op Mijn Gelderland. Je kunt zoeken op algemene en typerende Gelderse onderwerpen zoals geloof, zorg, oorlog, volkscultuur en onderwijs. Ook vind je veel informatie over het Gelderse roerende en onroerende erfgoed.

Ga naar Mijn Gelderland

 

Watermuseum in park Sonsbeek

Benieuwd naar jouw familiegeschiedenis?

Rozet heeft allerlei bronnen voor een diepgaand onderzoek naar jouw familiestamboom. Standaardwerken en tijdschriften natuurlijk. Maar duik ook eens in publicaties als transcripties van doop-, trouw- en begraafboeken van veel Gelderse plaatsen, wapenboeken en publicaties van kadastrale kaarten van 1832.

Zoek jouw familienaam eens op in de genealogische bronnen bij het Erfgoedcentrum in Rozet. Combineer die met een Gelderse plaatsnaam uit jouw familiegeschiedenis... Wie weet wat je vindt! 

Stamboomonderzoek

Market Garden

Een belangrijk onderdeel van de Gelderland Bibliotheek is de Collectie Market Garden met meer dan 2800 titels. Operatie Market Garden voltrok zich tussen 17 en 26 september 1944. 

An important section of the Gelderland Library is the Market Garden collection. Operation Market Garden took place in 1944 between September 17 and 26.

Meer over deze collectie