1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken

Het verhaal van

Hoeveel weet jij eigenlijk over het huis waar je woont? Of over de straat, de wijk, je stad, de provincie? Woon je net in Arnhem, of heeft je familie al generaties in Arnhem of Gelderland gewoond? Jouw verhaal ontdek je in het Erfgoedcentrum in Rozet. 

Verhalen uit het verleden, heden en toekomst komen er tot leven voor jong en oud.

Persoonlijke verhalen

Rozetmedewerkers vertellen hieronder over een favoriet object uit de collectie. 

Heb jij ook een persoonlijk verhaal bij een van de bijzondere collectiestukken? We vinden het leuk om je verhaal te horen. Deel het met ons via de Facebookpagina van het erfgoedcentrum!

Jenny vertelt over Putten

directeur Rozet

Tot mijn 18de woonde ik op de Veluwe in Putten. Wat ik bijzonder vind is dat in Rozet meer dan 1.500 titels over Putten te vinden zijn. Artikelen uit tijdschriften, kranten en 230 boeken. 

Mijn favoriet is het gedenkboek voor de mannen die op 2 oktober 1944 uit Putten zijn weggevoerd: ‘Opdat het nageslacht het wete’ uit 1948. Omdat dit het 1ste boek is na de oorlog over dit drama. Maar ook omdat het zo zorgvuldig is opgeschreven, op bijzonder papier is gedrukt en mooi is ingebonden. Je voelt en ruikt de verschrikkelijke geschiedenis.

Iedereen die in Putten woont, ooit gewoond heeft of er interesse in heeft, nodig ik uit om naar Rozet te komen. Hier kun je zoveel over het mooie dorp Putten en haar geschiedenis vinden.

Dat geldt eigenlijk voor iedere plaats in Gelderland.

Pieter vertelt over Japanse leermethode

muziekbibiothecaris

Japan is al heel lang een fascinatie voor mij. Prachtige kunst, vaak perfect afgemaakt, maar soms ook heel ruw. De traditionele muziek van Japan kan voor ons westerlingen heel meditatief werken, maar soms ook zo vreemd zijn dat het irriteert.

De Japanse Shakuhachi is een houten blaasinstrument gemaakt van bamboe. De leermethode voor dit instrument is volledig in het Japans. Maar de notatie is westers en de tempoaanduidingen zijn in het Italiaans. Samen met de foto’s van de houding van de speler en de grepentabellen kom je een heel eind. Een deel is in grafische notatie, dan kan je losgaan.

Deze uitgave is voor mij historisch van belang. Het is één van de 1ste bladmuziekuitgaven van de Bibliotheek Arnhem die in Worldcat werd opgenomen. Dat is de wereldcatalogus. Binnen enkele weken werd de uitgave opgevraagd vanuit de Verenigde Staten. Zo wisten wij meteen dat die Worldcat dus goed werkte.

Ferry vertelt over almanak De Arnhemsche Narrenkap

specialist oud bezit

Genieten van onze omvangrijke collectie oude drukken kan wat mij betreft op verschillende manieren.

Wat is mooier dan een prachtige boekband vol gebruikssporen? Of een prachtig vormgegeven en handmatig ingekleurd werk van een paar eeuwen terug?

Daarnaast is er inhoudelijk natuurlijk veel te ontdekken, bijvoorbeeld in onze unieke collectie, meest 19de eeuwse almanakken. Op welke dagen in het jaar vonden ‘de magere beestenmarkten’ plaats? Wat waren de vertrektijden van de diligences vanuit de verschillende logementen? Welke vroedvrouwen waren eigenlijk in een bepaalde plaats beschikbaar?

Een zeldzame almanak is De Arnhemsche Narrenkap, Almanak voor 1846. Naast praktische informatie doet deze eigenzinnige almanak haar naam eer aan door een lollig karakter. ‘Uit mijne narrenkap gestrooid’ staat het kleine boekje vol grappige anekdotes, rijmpjes en moppen. Zoals deze:

De Gevallen Engel
Dat vrouwen Eng’len zijn, dat heb ik laatst gelezen
Maar heeft de dichter dit niet mis,
Dan moet mijne Isabel gewis
Een diep gevallen’ Engel wezen.

Hans vertelt over klooster Monnikenhuizen

specialist

Vanaf het midden van de 14de eeuw tot het einde van de 16de eeuw was er bij de wijk Monnikenhuizen een klooster te vinden met diezelfde naam.

Overblijfsel

Op die plaats is nu Klarenbeek, het oudste stadspark van Arnhem. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Als je over de Bosweg door dat park fietst, kom je op een gegeven moment langs de voormalige Buitenschool. Deze school was destijds bedoeld voor kinderen met astma en tbc. Het staat ongeveer op de plaats waar ooit het klooster stond.

Een markant overblijfsel van het klooster is de Stenen Tafel. Dit uitzichtpunt vanaf de stuwwallen geeft een geweldige blik over Arnhem en de Betuwe. Het was tot ver in de 20ste eeuw een geliefd zondagsuitje voor Arnhemmers. De Stenen Tafel zelf is een grafzerk afkomstig uit het Klooster.

Opmerkelijker

Misschien nog wel opmerkelijker is dat een aantal boeken uit het klooster bewaard is gebleven. Die boeken zijn nu te vinden in de collectie van Rozet Erfgoedcentrum. Het drukken van boeken stond in de 15de eeuw nog in de kinderschoenen. De tekst van deze boeken is met losse letters gezet en handmatig aangevuld met ingekleurde hoofdletters en tekeningen.

Een ervan is de Decretales. Dit boek bevat de officiële vonnissen van Paus Gregorius IX die in 1494 zijn uitgegeven. Deze juridische uitspraken waren gebaseerd op de Bijbel. Ze zijn nu, meer dan 500 jaar later, een belangrijke bron voor de kerkelijke rechtsspraak in de middeleeuwen.

Plan je bezoek

Kinderen/gezin

Met je kinderen/gezin

Met vrienden

Onderzoeken

Onderzoeker

Rondleidingen

Rondleidingen

Ontmoet, ontdek, ontwikkel

Market Garden

Geschiedenis

Erfgoedcentrum

Gelderse collectie

Gelderse collectie

Activiteiten

Activiteiten geschiedenis & erfgoed

Wat is er nog meer te ontdekken?

Archeohotspot

Stamboomonderzoek

Stadspanorama

Educatie