Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken
  4. Het verhaal van...

Het verhaal van

Hans vertelt over klooster Monnikenhuizen

specialist

Vanaf het midden van de 14de eeuw tot het einde van de 16de eeuw was er bij de wijk Monnikenhuizen een klooster te vinden met diezelfde naam.

Overblijfsel

Op die plaats is nu Klarenbeek, het oudste stadspark van Arnhem. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Als je over de Bosweg door dat park fietst, kom je op een gegeven moment langs de voormalige Buitenschool. Deze school was destijds bedoeld voor kinderen met astma en tbc. Het staat ongeveer op de plaats waar ooit het klooster stond.

Een markant overblijfsel van het klooster is de Stenen Tafel. Dit uitzichtpunt vanaf de stuwwallen geeft een geweldige blik over Arnhem en de Betuwe. Het was tot ver in de 20ste eeuw een geliefd zondagsuitje voor Arnhemmers. De Stenen Tafel zelf is een grafzerk afkomstig uit het Klooster.

Opmerkelijker

Misschien nog wel opmerkelijker is dat een aantal boeken uit het klooster bewaard is gebleven. Die boeken zijn nu te vinden in de collectie van Rozet erfgoedcentrum. Het drukken van boeken stond in de 15de eeuw nog in de kinderschoenen. De tekst van deze boeken is met losse letters gezet en handmatig aangevuld met ingekleurde hoofdletters en tekeningen.

Een ervan is de Decretales. Dit boek bevat de officiële vonnissen van Paus Gregorius IX die in 1494 zijn uitgegeven. Deze juridische uitspraken waren gebaseerd op de Bijbel. Ze zijn nu, meer dan 500 jaar later, een belangrijke bron voor de kerkelijke rechtsspraak in de middeleeuwen.