Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken
  4. Het verhaal van...

Het verhaal van

Pieter vertelt over Japanse leermethode

bladmuziekexpert

Japan is al heel lang een fascinatie voor mij. Prachtige kunst, vaak perfect afgemaakt, maar soms ook heel ruw. De traditionele muziek van Japan kan voor ons westerlingen heel meditatief werken, maar soms ook zo vreemd zijn dat het irriteert.

De Japanse Shakuhachi is een houten blaasinstrument gemaakt van bamboe. De leermethode voor dit instrument is volledig in het Japans. Maar de notatie is westers en de tempoaanduidingen zijn in het Italiaans. Samen met de foto’s van de houding van de speler en de grepentabellen kom je een heel eind. Een deel is in grafische notatie, dan kan je losgaan.

Deze uitgave is voor mij historisch van belang. Het is één van de 1ste bladmuziekuitgaven van de Bibliotheek Arnhem die in Worldcat werd opgenomen. Dat is de wereldcatalogus. Binnen enkele weken werd de uitgave opgevraagd vanuit de Verenigde Staten. Zo wisten wij meteen dat die Worldcat dus goed werkte.