1. Home
  2. Erfgoed
  3. Onderzoeken

Market Garden

Tussen 17 en 26 september 1944 landden Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven (Market) en rukte het Tweede Britse Leger op vanuit Noord-België (Garden) om deze regio te bevrijden.

Een brug te ver

Helaas werd de operatie een mislukking omdat het de geallieerden niet lukte de laatste brug in Arnhem in bezit te nemen. Deze brug bleek ‘een brug te ver’ te zijn. In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de Britse en Poolse troepen zich vanuit Oosterbeek over de Rijn terug.

Het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van deze operatie, de gevechten rond de Rijnbrug in Arnhem en de strijd in Oosterbeek, staat bekend als de Slag om Arnhem.

In English: about Market Garden

Between 17 and 26 September 1944, British, Polish and American airborne forces landed near Arnhem, Nijmegen and Eindhoven (Market) and the British Second Army advanced from Northern Belgium (Garden) to liberate this region.

Unfortunately the operation ended in disaster because the allied forces did not succeed in taking the last bridge across the river Rhine in Arnhem. It was ‘a bridge too far’. In the night of the 26th, the remaining British and Polish forces retreated across the river Rhine at Oosterbeek.

The fighting at the Arnhem Bridge and the battle at Oosterbeek have become known as 'The Battle of Arnhem'.

John Frost

Luitenant-kolonel John Frost maakte deel uit van de tienduizend man sterke Britse luchtlandingstroepen die op 17 september 1944 op de akkers ten westen van Arnhem landden. De landing maakte onderdeel uit van operatie Market Garden.

Frost blies het teken van verzamelen op zijn jachthoorn en hij rukte met zijn mannen op naar de stad. Daar kregen ze onverwacht sterke tegenstand van de Duitse troepen.

Dagenlang woedden er in en rond de stad hevige gevechten. De kolonel wist de noordelijk oprit van de brug bijna 4 dagen in handen te houden. Tevergeefs wachtte hij op de steun van de geallieerde grondtroepen die uit het zuiden moesten komen.

In de ochtend van 21 september moest de inmiddels zwaargewonde Frost zich overgeven. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. Enkele weken erna bombardeerden de geallieerden de Rijnbrug om te voorkomen dat deze door Duitse troepen gebruikt kon worden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de brug voor de 3de keer in 10 jaar hersteld. In mei 1950 werd de brug officieel geopend en in 1978 omgedoopt tot ‘John Frost-brug’, naar de luitenant-kolonel die de brug dapper had verdedigd.

Nog steeds is deze brug een belangrijke verbinding tussen het centrum van Arnhem en Arnhem-Zuid.

Persoonlijk verhaal Hans

De brug, de oude Rijnbrug van Arnhem, geschreven door Ingrid D. Jacobs.

Dit is het 1ste boek over de oude Rijnbrug in Arnhem. Door de Tweede Wereldoorlog is de brug 2 keer vernietigd (in 1940 en 1944) en in 15 jaar tijd 3 keer gebouwd, herbouwd en geopend (in 1935, 1944 en 1950).

Het geeft mij een goed inzicht in de ontwikkeling van de oude Rijnbrug en de geschiedenis van de Arnhemse oeververbinding vanaf 1900 tot nu.