Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home

Web Event Lezensbelang 20 mei 2020

Lezen is van levensbelang! Een mooi boek kunnen verslinden is natuurlijk leuk, maar een goede lees-en taalvaardigheid bevordert ook carrièrekansen, communicatie-skills, empathie, burgerschap en het lekker kunnen meedraaien in de maatschappij. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat taalvaardigheid en leesplezier bij jongeren van 12-18 jaar jaarlijks afneemt.

100% Geletterd Arnhem wil daar verandering in brengen. Op woensdag 20 mei 2020 is een web event georganiseerd waarbij professionals online in gesprek zijn gegaan met pioniers die met hun vooruitstrevende inzichten en projecten jongeren tussen de 12 en 18 jaar weten te motiveren om te gaan lezen. Luister, ervaar en bespreek hoe het wel kan!

Het web event begon met een introductie door wethouder Hans de Vroome en vervolgens een gesprek met Özcan Akyol, Magna Ottenheim, Jeroen Dera en Marjolein Hordijk, geleid door Tim Lenders.

Bekijk de introductie en het plenaire gesprek hier:

Na het gesprek kon de kijker vervolgens kiezen uit 3 presentaties van respectievelijk Magna Ottenheim, Jeroen Dera en Marjolein Hordijk:

Magna Ottenheim

Magna is docent Nederlands op het Metameer (Jenaplanschool). Ze geeft les aan alle niveaus van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo. “De Nederlandse taal is voor mij de sleutel voor goede communicatie. Communicatie is geven en nemen. Met veel passie voor de Nederlandse taal help ik leerlingen hun communicatie en de Nederlandse taal te verbeteren”.

Jeroen Dera

Jeroen is als neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Binnen de RU werkt hij zowel binnen de Faculteit der Letteren als binnen de Radboud Docenten Academie. Jeroen doet veel onderzoek naar leesbeleving en leesplezier. Dat levert verschillende interessante inzichten op om jongeren tot lezen te motiveren.

 Marjolein Hordijk

De vrolijkheid en het enthousiasme spatten er van af als je Marjolein ontmoet. Toch heeft het even geduurd voor zij ontdekte dat ze in de bibliotheek als een vis in het water is. In de functie van projectmedewerker is zij verantwoordelijk voor de literaire en culturele programmering van de bibliotheek en voor de samenwerking met het voortgezet onderwijs.

Web Event Lezensbelang wordt georganiseerd door JongIn Arnhem, Stichting Pas, Gemeente Arnhem, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Rozet.