Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Nieuws

Levenslicht van Daan Roosegaarde

16-01-2020 -

Van 23 januari t/m 2 februari is in Rozet het monument Levenslicht van Daan Roosegaarde te zien. Doel van het tijdelijke monument is stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. 

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen overal in Nederland te betrekken bij dit oorlogsverleden, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator, gevraagd een kunstwerk te ontwerpen.

Levenslicht: 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen

Daan Roosegaarde kwam door gesprekken met Holocaustoverlevenden en hun familie tot het ontwerp van Levenslicht. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Deze traditie is als inspiratie gebruikt voor het kunstwerk. 

Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de stenen op en ‘ademen’ in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Meer informatie over het kunstwerk wordt gegeven in de uitzending van De Wereld Draait Door van 6 november 2019.

De stenen zijn verdeeld over verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Ook in Arnhem woonden slachtoffers van de Holocaust. Na de landelijke onthulling op 16 januari 2020 in Rotterdam, wordt vanaf 23 januari tot en met 2 februari 2020 een deel van het kunstwerk (600 stenen) in Arnhem tentoongesteld.

Meer info: arnhem.nl/levenslicht

Bezoek Levenslicht

Levenslicht en de bijbehorende mini-expo zijn van 23 januari tot en met 2 februari te zien in Rozet, m.u.v. onderstaande data:

  • 24 januari: vanwege de Arnhemse Uitnacht is het monument niet aanwezig. 
  • 27 januari: vanwege de Holocaustherdenking is het moment deze dag niet in Rozet te zien. Vanaf 16.30 uur kun je Levenslicht bezichtigen op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk.  

Joodse verhalen
Van 28 t/m 2 februari zijn bij Levenslicht elke dag van 13.00 - 16.00 uur vertegenwoordigers van Joodse gemeenschap aanwezig om verhalen te vertellen. 

Delen op social media