1. Home
  2. Nieuws

Muziektheaterspektakel Op het puin wint Gelderse Roos Juryprijs

17-11-2021 -

In mei 1946 vond er in Arnhem een bijzondere uitvoering plaats: op de puinhopen van de Eusebiuskerk werd het openluchtspel Op het puin uitgevoerd. 75 Jaar later brachten Rozet en Muziektheater De Plaats dit spektakel opnieuw tot leven. Met deze nieuwe uitvoering wint Op het Puin op 15 november de Gelderse Roos Juryprijs 2021; een erfgoedprijs voor erfgoedprojecten en -activiteiten met impact

Ruim zevenhonderd Arnhemmers deden in 1946 mee aan de voorstelling. Het spektakel werd bijgewoond door 16.000 bezoekers, waaronder prinses Juliana en prins Bernhard. Na die legendarische voorstelling werd het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur en de teksten raakten in de vergetelheid. Na een lange zoektocht werden de stukken teruggevonden door muziekbibliothecaris Pieter Goossen van het Erfgoedcentrum in Rozet. 

In 2021 brachten Rozet en Muziektheater De Plaats het Arnhemse muziektheaterspektakel opnieuw tot leven door middel van een historisch concert, een contextprogrammering onder het motto ‘Arnhem, een nieuwe stad’ en als grande finale de eigentijdse voorstelling Op het puin en dan nu. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact. De prijzen bestaan uit een geldbedrag en een tastbare Gelderse Roos, ontwikkeld door het CODA ExperienceLab. De andere genomineerden voor de juryprijs waren ‘Hart van Loil’ van Stichting Hart van Loil dat ervoor zorgt dat de historische kerk in dit Liemerse dorp behouden blijft én dat deze dient als centraal ontmoetingspunt en ‘Van Lymborch Draait Door!’ van Stichting Maelwael Van Lymborch; een semi-live middeleeuwse talkshow met kunst, theater en muziek. Erfgoed Gelderland reikt sinds 2017 elke twee jaar de Gelderse Roos uit. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland.

Meer info: www.ophetpuin.nl

Delen op social media