Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Nieuws

Tentoonstelling ‘Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in beeld’

19-08-2020 -

Vanaf maandag 7 september is in Rozet Centrum de tentoonstelling ‘Trouwportretten, Surinaamse Voorouders in Beeld voor 1950’ te bezichtigen.

Hierin in deze tentoonstelling staan Surinaamse bruidsparen centraal, of echtparen waarvan een van de partners een Surinaamse achtergrond heeft. De foto’s laten niet alleen een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten, maar ze maken ook inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd.

Er zijn  trouwfoto's te zien van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen.

Fotografie werd rond 1860 in Suriname geïntroduceerd. Vanaf die tijd was het niet ongebruikelijk dat bruidsparen in de eerste foto-ateliers in Paramaribo of op het erf van de ouders werden gefotografeerd. En  soms werd het huwelijk in Nederland voltrokken. De oudste foto op de tentoonstelling dateert uit 1868, sommige verhalen grijpen nog veel verder terug.Niet eerder werd op een dergelijke manier met foto's en de verhalen van nazaten de culturele diversiteit van de Surinaamse samenleving getoond. 

De tentoonstelling is een initiatief van Lucia Nankoe, curator van de expositie.

Ben je benieuwd naar de tentoonstelling? Boek dan een rondleiding. De tentoonstelling is ook gratis op eigen gelegenheid te bezoeken, tijdens de openingsuren van Rozet Centrum.

Evenszwaard - Tsai Meu Chong
Delen op social media