Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Adopteer een tijdvak

20-02-2020 -

Dit schooljaar is Rozet in samenwerking met Museum Arnhem op twee basisscholen (Heijenoordschool en ’t Panorama) het project ‘Adopteer een tijdvak’ gestart. Doel: geschiedenislessen op basisscholen betekenisvoller maken door ze te verbinden met de lokale historie én met de leerling zelf. Persoonlijke onderzoeksvragen van de leerlingen spelen daarin een grote rol.

Om de leerlingen inspiratie en handvatten te geven binnen hun eigen onderzoek wordt er door de leraren van de scholen samengewerkt met kunstenaars en erfgoedexperts, die zorgen voor interactie, creativiteit en historische kennisdeling. Kunst en het zelf maken spelen een grote rol in dit project.

Als onderdeel van het project kregen de leerlingen van de Heijenoordschool op 13 februari een bijzondere les. Atlas-expert Wim Smits en kunsthistoricus Sid Pubben kwamen naar de school om leerlingen kennis te laten maken met een van de meest bijzondere atlassen uit de geschiedenis: de Atlas Maior van Joan Blaeu (waarvan een origineel in het Erfgoedcentrum in Rozet aanwezig is!). Na te hebben gebladerd door een moderne kopie en geleerd te hebben hoe zo’n atlas in de zeventiende eeuw precies gemaakt werd, gingen de leerlingen zelf aan de slag met de stadskaart van Arnhem. Ze onderzochten wat er op de hedendaagse stadsplattegrond nog te zien was van de kaart die Blaeu rond 1650 maakte van Arnhem. En dat bleek ontzettend veel te zijn!

Quotes: 

Nathan: Was Darwin ook een ontdekker?

Wie koopt er zo’n atlas?
Amy: Rijke mensen die de wereld willen zien kopen een atlas.

Stef: Jacqueline, weet je nog dat wij naar het Ixperium gingen en ik bij jou in de auto zat? Toen zei ik toch dat er bij de blauwe golven vroeger allemaal water was. Zie je nou dat ik gelijk had!   

Marius: Ik zie alleen maar de Eusebius Buitensingel waar is dan die Binnensingel?

Delen op social media