1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Nieuw van Museum Arnhem: Collectie in je klas!

20-03-2018 -

Zelf collectiestukken aanraken en passen? Met dit unieke project van Museum Arnhem kan het! Tijdens de les komt een museumdocent met hedendaagse sieraden uit de collectie van Museum Arnhem in jouw klas. 

Interactieve les

Dankzij een schenking heeft Museum Arnhem een aantal sieraden dubbel in de collectie. De schenker, Jurriaan van den Berg, heeft bij de schenking vermeld dat het museum deze dubbele sieraden in mag zetten als studiecollectie. Dit biedt een mooie kans om de collectie te presenteren in de klas, juist nu het museum tijdelijk gesloten is.

De interactieve les (1 lesuur) wordt verzorgd tijdens een lesuur op school en bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte krijgen de leerlingen informatie over de achtergronden van de sieradencollectie van Museum Arnhem en gaan ze met hulp van de museumdocent met elkaar in gesprek over sieraden. Duidelijk wordt dat het hedendaagse sieraad weinig meer te maken heeft met het traditionele sieraad van goud en zilver. Thema’s die tegenwoordig terug te zien zijn in het sieraadontwerp zijn bijvoorbeeld hergebruik van materiaal, verbeelding van status en identiteit en maatschappelijke betrokkenheid en innovatie. Een video van sieradenconservator Anne-Karlijn van Kesteren geeft leerlingen een kijkje achter de schermen. 

Ook zelf passen

Tenslotte is het tijd voor het leukste gedeelte! Leerlingen mogen zelf sieraden passen uit de collectie van Museum Arnhem. Deze les is uitermate geschikt als kick-off voor een beeldende praktijkopdracht rond sieraden. Voor docenten is achtergrondinformatie en een presentatie beschikbaar.

collectie in de klas

Meer weten of aanmelden voor deze les?

Kijk op de website van Museum Arnhem of mail naar info@museumarnhem.nl

Delen op social media