1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Educatief programma in Rozet

28-05-2019 -

Tijdens een actieve rondleiding in Rozet maak je kennis met oude en nieuwe strips over de Slag om Arnhem, zie je een 8 meter lange maquette waarop de Slag is uitgebeeld, ontdek je archeologie uit WOII uit Arnhem en vind je bijzondere collectiestukken in het Erfgoedcentrum.

De Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem is van grote impact geweest op Arnhem en haar inwoners. De grootste Airborne operatie uit de Tweede Wereldoorlog leidde tot totale verwoesting van de stad en gedwongen evacuatie van zo’n 95.000 inwoners. De impact hiervan wordt nog altijd gevoeld door de bewoners. Door de historie te koppelen aan de maatschappelijke vraagstukken van nu (en de toekomst) krijgt het onderwerp ook een sterk educatief karakter.

Al snel na de oorlog, vanaf 1946, wordt door middel van spel, populaire cultuur en muziek de verschrikking van WOII herdacht, verwerkt en inzichtelijk gemaakt voor volgende generaties. In het Erfgoedcentrum Rozet zijn bordspellen, strips en archeologie van WOII te vinden. Maar ook dagboeken van kinderen die de Slag zelf meemaakten en dit opschreven.

Populaire Beeldcultuur

Nog steeds verschijnen er (strip)boeken, films en games over WOII. In Rozet besteden we tijdens het najaar van 2019 aandacht aan deze populaire middelen vanaf het 1e stripboek uit 1946 tot aan de nieuwste game uitgebracht in 2018. De verhalen en beelden zijn gebaseerd op het echte verhaal van Arnhem en de verloren Slag.

Maquette

In het Erfgoedcentrum in Rozet vind je een ca 8 meter lange maquette, gebaseerd op de Slag om Arnhem. Arnhemmer Ludwig maakte deze zelf en gebruikt deze om, volgens spelregels, ‘wargames’ op te spelen. De meeste gebouwtjes op de maquette zijn 3D geprint, je ziet onder andere de Eusebiuskerk, de Koepelgevangenis en de treinsporen en de Walburgiskerk.

Op de maquette ontdekken leerlingen dat er heel veel is verwoest tijdens de oorlog in Arnhem en dat de stad ingrijpend is veranderd. Maar leerlingen zullen, door in de huid van de speler van het spel te kruipen ook geconfronteerd worden met belangrijke vragen: Wat zijn de consequenties van mijn eigen daden en keuzes?

Heb je interesse om met je klas deze interactieve rondleiding te boeken? Boek deze onderwijsrondleiding via dit formulier. Heb je nog een vraag, neem contact op via rondleiding@rozet.nl.

Waar & wanneer?

  • Wanneer: op afspraak, dagelijks tussen 8:30 en 17:00 uur van begin september tot eind december 2019.
  • Locatie: Rozet, Kortestraat 16, 6811EP Arnhem
  • Prijs: €60,- (btw-vrij) per uur voor een groep van maximaal 15 leerlingen.

Theirs is the Glory in Pathé

Theirs is the Glory is een Britse verfilming van de Slag om Arnhem uit 1946. De film werd geregisseerd door Brian Desmond Hurst, en werd op 17 september 1946 voor het eerst vertoond.

Voor de verfilming werden de militairen, artsen en verpleegkundigen die twee jaar eerder ter plaatse hadden gevochten, opgeroepen om als acteur terug te keren naar onder meer Arnhem en Oosterbeek. De militairen van de Britse 1e Airbornedivisie ontvingen een vergoeding van 3 pond per dag. De film werd, grotendeels geïmproviseerd, opgenomen tussen de kapotgeschoten gebouwen en met de wrakken van militair materieel als rekwisieten. De ontbrekende brug over de Rijn in Arnhem werd eenvoudig op een glasplaat getekend, die bij de betreffende opnames voor de lens van de camera werd geplaatst.

De kosten voor een bezoek aan Theirs is the Glory in Pathé zijn 3,50 per leerling. De film duurt ca 1,5 uur.

Delen op social media