1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

"Meester, naar welke muziek luister jij?"

20-09-2017 -

De cultuurweek op de Pieter Brueghelschool stond in juni 2017 helemaal in het teken van de muzieksmaak van de leerkrachten. Van klassiek naar heavy metal en van pop naar samba, een rap of The Beatles… alles mocht. Op een inspirerende teamtraining volgde een spetterende lessenreeks van uiteenlopende musici.

Inspirerende bijeenkomst

Twee weken voor de cultuurweek verzorgde trainer Annette Hamelink een inspirerende bijeenkomst voor de leerkrachten. In een korte quiz testten de leerkrachten hun eigen kennis over de kenmerken van verschillende muziekstijlen. Daarna leerden ze praktische werkvormen, waarmee ze direct in hun klas aan de slag konden.

Spetterend optreden

De cultuurweek startte met een spetterend optreden van de schoolband met leerlingen uit groep 8. Vervolgens gaven vijf verschillende musici in alle klassen een lessenreeks, waarin een goede mix was tussen theorie en praktijk. De leerlingen leerden over de achtergronden en kenmerken van een muziekstijl door zelf muziek te maken. De kleuters mochten bijvoorbeeld een echte hoorn vastpakken en er op blazen.

Workshop

Tijdens de workshop in groep 5/6 speelden de leerkracht opeens met alle leerlingen op kartonnen luchtgitaren op tafel een stevig metalnummer van Nirvana. Uiteindelijk schreven de leerlingen hun eigen rocknummer. In de slagwerkworkshop klassieke muziek volgden de kinderen zonder verdere verbale instructies de ritmes van de muzikant.

muziek in de klas
Foto: Ursula Peters

Lijkt je dit ook leuk voor je school?

Neem dan contact op met uw adviseur onderwijs.

Delen op social media