Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Nieuw bij het Nederlands Openluchtmuseum: de CANON voor het VMBO

07-01-2019 -

Met ingang van het voorjaar 2019 kunnen scholieren op onderzoek uit in het Canonproject speciaal voor het VMBO. Er zijn twee varianten: een voor VMBO-T en een voor VMBO kader/basis.

Vol overgave gaan de leerlingen aan de slag met games en activiteiten. De Canon van Nederland telt 50 vensters: personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld tot het land waarin we nu leven. Het is een ontdekkingstocht door de eeuwen heen.

VMBO-T

Leerlingen kiezen op school een thema om de geschiedenis mee in te gaan. Ze kunnen kiezen uit: Oorlog en Strijd, Eten en Drinken, Sport en Spel, Beroemd, Berucht & Bijzonder. Aan de hand van dit thema reizen ze door de geschiedenis van Nederland en worden ze ‘expert’ in het gekozen onderwerp. De leerlingen doen onderzoek in de grote Canonpresentatie en buiten in het museumpark en maken als een reporter film-, foto- en audio-reportages. Alle bijdragen worden opgenomen in een ‘tv-programma’. Afhankelijk van het gekozen thema heeft dit de vorm van een journaal, een sportprogramma, een kookprogramma of een hart-van-Nederland-achtig shownieuws. Uiteindelijk is de som van al het onderzoek: de hele geschiedenis van Nederland gezien door de ogen van de leerlingen met verrassend resultaat! De uiteindelijke programma’s kunnen op school in de les bekeken worden.

VMBO kader/basis

De hele klas werkt samen aan ‘Het Nieuws van Toen’. Een historisch journaal over de geschiedenis van Nederland met allerlei reportages uit het verleden. Leerlingen kiezen een tijdvak en gaan in dat tijdvak op onderzoek uit. Ze maken film- en fotoreportages (soms noemen we het vlogs…) en gaan ook het museumpark in. Alles met behulp van een app op een tablet die hen vertelt wat ze wanneer en waar moeten gaan doen. Aan het eind van de dag ontvangt de docent een link naar het geschiedenisjournaal, waar dus de hele klas aan meegewerkt heeft. Ze maken reportages over ‘de kip als nieuwigheid’ (Tijdvak 2 – Romeinen), de levensgevaarlijke dodendraad (Tijdvak 9 – WO I ), Pong, het allereerste videospel (dat ze ook zelf gaan spelen) (T10). Ze maken en proeven nieuwe hapjes (T10 – kleurrijk Nederland), ontdekken hoe een musket werkt (T5), proeven insecten (Tijdvak 1 – jagers en verzamelaars aten van alles) etc.

Interesse? De les kan geboekt worden via de afdeling educatie van het Openlucht Museum: (026) 3576 123.

Binnenkort is er meer informatie beschikbaar via deze link

Delen op social media