1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Nieuw: Canonprojecten voor VMBO

28-05-2019 -

Vanaf dit voorjaar kunnen VMBO-scholieren bij het Openlucht Museum op onderzoek uit in het Canon project speciaal voor het VMBO. Er zijn twee varianten: een voor VMBO-T en een voor VMBO kader/basis. 

Vol overgave gaan ze aan de slag met games en activiteiten. De Canon van Nederland telt 50 vensters: personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Nederland zicht heeft ontwikkeld tot het land waarin we nu leven. Het is een ontdekkingstocht door de eeuwen heen.

VMBO-T

Leerlingen kiezen op school een thema om de geschiedenis mee in te gaan. Ze kunnen kiezen uit: Oorlog en Strijd, Eten en Drinken, Sport en Spel, Beroemd, Berucht & Bijzonder. Aan de hand van dit thema reizen ze door de geschiedenis van Nederland en worden ze ‘expert’ in het gekozen onderwerp. De leerlingen doen onderzoek in de grote Canonpresentatie en buiten in het museumpark en maken als een reporter film-, foto- en audio-reportages. Alle bijdragen worden opgenomen in een ‘tv-programma’ – afhankelijk van het gekozen thema heeft dit de vorm van een journaal, een sportprogramma, een kookprogramma en een hart-van-Nederland-achtig shownieuws. Uiteindelijk is de som van al het onderzoek: de hele geschiedenis van Nederland gezien door de ogen van de leerlingen met verrassend resultaat! De uiteindelijke programma’s kunnen op school in de les bekeken worden.

 VMBO-kader/basis

De hele klas werkt samen aan ‘Het Nieuws van Toen’. Een historisch journaal over de geschiedenis van Nederland met allerlei reportages uit het verleden. Leerlingen kiezen een tijdvak en gaan in dat tijdvak op onderzoek uit. Ze maken film- en fotoreportages (soms noemen we het vlogs…) en gaan ook het museumpark in. Alles met behulp van een app op een tablet die hen vertelt wat ze wanneer en waar moeten gaan doen. Aan het eind van de dag ontvangt de docent een link naar het geschiedenisjournaal, waar dus de hele klas aan meegewerkt heeft. Ze maken reportages over ‘de kip als nieuwigheid’ (Tijdvak 2 – Romeinen), de levensgevaarlijke dodendraad (Tijdvak 9 – WO I ), Pong, het allereerste videospel (dat ze ook zelf gaan spelen) (T10). Ze maken en proeven nieuwe hapjes (T10 – kleurrijk Nederland), ontdekken hoe een musket werkt (T5), proeven insecten (Tijdvak 1 – jagers en verzamelaars aten van alles) etc.

Delen op social media