Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

OPGETEKEND - Over graphic novels, beeldverhalen en strips

02-10-2019 -

Duik met ons mee in de wereld van de graphic novel! De literaire strip oftewel de graphic novel is in opmars. Hoe gebruik je deze gelaagde verhalen met dwingende beelden die tot nadenken aanzetten in de klas?

Tijdens OPGETEKEND ontdek je het. Na deze prikkelende avond vol lezingen en workshops ga jij naar huis met de tools om ook jouw onderwijs een boost te geven en in jouw klas aan de slag te gaan met (beeld)taal. 
In het programma leggen we de graphic novel onder het vergrootglas en we gaan in op de verschillende onderdelen van het beeldverhaal. Aan de hand van lezingen, workshops, animaties en een stripmarkt.

Het programma
Margreet de Heer
, stripmaker des Vaderlands en samensteller van de Graphic Novel Leeslijst voor het middelbaar onderwijs en Willard Mans, docent en mede-auteur van deze lijst leggen uit hoe je deze lijst in kunt zetten in je (taal-)onderwijs. 

Uitgever Sigge Stegeman geeft een flitscollege over het interpreteren van beeld, ‘hoe lees in een strip’. 

Jeroen Dera, taalwetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ARtEZ,  heeft onderzoek gedaan naar het leesgedrag van jongeren (de praktijk van de leeslijst). Hij speelt met zijn lezing in op de actuele ontwikkelingen en geeft handige tips over hoe hierop in te spelen als docent. 
 
Aimée De Jongh (animator, stripauteur en illustrator van kinderenboeken) vertelt over haar werk en hoe ze haar eigen levensverhaal en ervaring in haar graphic novels weeft en deze om weet te buigen tot een universeel verhaal. Haar serie ‘Snippers’ stond van 2011 tot 2017 in dagblad Metro en de graphic novel 'De terugkeer van de wespendief' is vertaald uitgebracht in meerdere landen.

Roel Venderbosch is illustrator en striptekenaar ook actief als grafisch ontwerper. 
Hij schrijft en illustreert voor verschillende jeugdbladen en strips, zoals Taptoe, is docent aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, verzorgt de covers voor NRC-Next en zijn graphic novel KSX staat op de graphic novel leeslijst. 

Abe Borst houdt een korte workshop waarin hij met praktische voorbeelden de spelregels en de fundamenten van beeldtaal uitlegt.  

Op de stripmarkt vind je een uitgebreid aanbod van makers en uitgevers van onder andere Coco Ouwekerk, Studio Hoekhuis en Senor Hernandez

De kosten bedragen €15,- per ticket.

Schrijf je nu in

Delen op social media