Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

Speerpunt Kunst, taal en rekenen – UPDATE

20-02-2020 -

Hoe verbindt je kunst met taal- en rekendoelen? Een aantal scholen en cultuuraanbieders heeft zich hierin de afgelopen twee jaar verdiept. De meetbare opbrengsten voor de reken- en taaldoelen zijn zeer veelbelovend en gaan we binnenkort delen met heel Arnhem

Vind jij ook dat er te weinig met de speelse kant van spreekworden of gedichten wordt gedaan met kinderen in de taal methodes? Mis jij zelf handvaten om het lijf van kinderen te betrekken bij het reken- of taal onderwijs?

Komend half jaar verwerken we een aantal lessuggesties tot videolessen die de leerkracht zo veel mogelijk zelf kan uitvoeren. Houd dus de Elo en het Youtube kanaal van Rozet nauw in de gaten.

Wil je liever dat de cultuuraanbieder aansluit bij jouw onderwijs EN de lessen volledig zelf geeft? We zetten een paar parels in de spotlight:

Wil je het hele aanbod ‘Kunst, taal rekenen’ zien, klik dan hier

Groep 1-2 Reken- en taaldans

Kleuters leren nog niet in gescheiden vakgebieden: Het ervaren en beleven in spel van non-verbale expressie zijn het fundament voor het formele leren van rekenen, schrijven en lezen van het jonge kind. Steeds meer (wetenschappelijke) onderzoeken wijzen uit dat kinderen het best leren als ze in beweging zijn. Door dans, beweging en spel te koppelen aan taal en rekenen, gaat leren vanuit het lijf vanzelf. Deze danslessen versterken meetbaar het taalbegrip en de rekenvaardigheid van het jonge kind. 

Meerdere dansdocenten van De Vloer zijn gecertificeerd om deze lessen te geven volgens de methode van Lennek Gentle van Studio Swing

Meer info
Wil je meer informatie neem dan contact op met:
De Vloer – school voor podiumkunsten
info@devloer.nu
026 - 737 04 28

Groep 3-5 Breek-dansen met de tafels

Breek-dansen zijn korte dansante bewegingsoefeningen van maximaal 15 minuten in de klas
De ( b)reeks kan ingezet worden als een opwarming voor een rekenles of als een aangename “breek” in de dag. In de breek-dansen worden de leerlingen geactiveerd om binnen de oefeningen “dansante” bewegingen te bedenken en te herhalen. Zo helpt het lichaamsgeheugen de cognitieve kennis te verinnerlijken.
Simone Kuijpers (Si moon) heeft zich verdiept in allerlei methodes die rekenen aan dans koppelt.
Deze Breekdans serie heeft ze ontwikkelt samen met de Heijenoordschool en gaat over het automatiseren van de tafels (vermenigvuldigen)

Meer info
Si-moon kunst en cultuureducatie
zizazoe.nl@gmail.com
06-652278732

Groep 4-6 De wereld van de Rijmdwang – Zelf gedichten schrijven en lay-outen

In deze lessenreeks dienen de liedjes en gedichten van Willem Wilmink als inspiratiebron voor de kinderen, om zelf gedichten te gaan schrijven en posters vorm te geven.
Deze lessenreeks is een mooie afwisseling tussen actieve, receptieve en reflectieve activiteiten. De leerlingen worden geïnspireerd door het werk van Willem Wilmink, die ook in de Canon der Nederlanden staat en maken dan n.a.v. van hun favoriete gedichten een eigen gedicht om deze vervolgens van een illustratie te voorzien.

Meer info
Elsebeth Hoeven / mevrouw hoeven, www.mevrouwhoeven.nl
info@mevrouwhoeven.nl
06 50834251

Groep 7-8: Je Neus in de Boter groep 7-8

‘Je Neus in de Boter’ is een lessenreeks over spreekwoorden, bestaande uit twee videolessen die de leerkracht zelf kan geven en een gastles door de aanbieder Held&Bloem zelf. Kennis, humor en creativiteit worden gecombineerd tot lesstof die de kinderen niet snel zullen vergeten! Deze lessen zijn lesstof-vervangend voor geschiedenis en taal.

Eerst geeft de eigen leerkracht de 2 video-lessen waarin de kinderen aan het werk worden gezet om een schilderij van o.a. Pieter Brueghel te bestuderen en daarin spreekwoorden te ontdekken. De finale is een gastles waarbij de leerlingen onder begeleiding van Held&Bloem hun eigen poster maken met een knipoog naar het verleden: In de greenscreen fotostudio, gekleed in ouderwetse kleding beelden de kinderen de spreekwoorden uit die zij ontdekt hebben. De foto’s en de tekeningen resulteren in een unieke A2 poster voor alle kinderen, waarin niemand voor spek en bonen meedoet.

Meer info:
Held & Bloem Producties:
www.jeneusindeboter.nl
06-15072971

Delen op social media