1. Home
  2. Onderwijs
  3. Nieuws & agenda

'Wordt gemist': educatief project over herdenken.

03-12-2019 -

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Met het educatieve project ‘Wordt gemist’ doen leerlingen onderzoek naar Joodse plaats- of leeftijdgenoten en komen zo meer te weten over het Joodse leven voor, tijdens en na de oorlog.

Om mensen overal in Nederland te betrekken bij dit oorlogsverleden, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator, gevraagd een kunstwerk te ontwerpen.

Daan Roosegaarde kwam door gesprekken met Holocaustoverlevenden en hun familie tot het ontwerp van Levenslicht. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Meer informatie over het kunstwerk is te zien in de uitzending van DWDD

Levenslicht in Arnhem

Gemeente Arnhem doet samen met een honderdtal andere gemeenten aan het project mee. Vanaf 22 januari tot en met 2 februari 2020 is het kunstwerk aanwezig in Arnhem. Doel is het zichtbaar maken en het delen van de verhalen van de Joodse, Sinti en Roma gemeenschap in Arnhem.

Educatief project  'Wordt gemist'

Met het educatieve project 'Wordt gemist' doen leerlingen onderzoek naar Joodse plaats- of leeftijdgenoten en komen zo meer te weten over joods leven voor, tijdens en na de oorlog. Zo kunnen leerlingen zich voorbereiden op de herdenking van 27 januari (Holocaust Memorial Day) of andere (lokale) herdenkingen zoals de Nationale Herdenking op 4 mei.

Meedoen aan 'Wordt gemist'?

Meedoen aan 'Wordt gemist' of het kunstwerk Levenslicht bezoeken is gratis. Interesse? Neem dan contact op met Ingelien Kroodsma: 026-377 3919.

Delen op social media