1. Home
  2. Activiteiten
  3. Evenementen

Oost-West, verhalen verbinden

Het najaar staat Rozet in het teken van ontmoetingen en het doorgeven van verhalen. Ontmoeting tussen oost en west. Verhalen van ver en van hier, van toen en van nu. 

De wereld verandert snel, met een muisklik is de aardbol binnen handbereik, globalisering is niet meer alleen iets van het westen.  Wat ooit ver weg leek, is nu dichtbij, maar blijkt soms ook verder weg dan je denkt.  
 
We gaan op zoek naar verhalen over bijzondere ontmoetingen, persoonlijke vertellingen en reisverhalen waarin verschillende culturen elkaar ontmoeten, waar oost en west samenkomen. 
Hoe was dit ooit en hoe is dit nu anno 2020?   

De huidige samenleving brengt veel diversiteit in onze cultuur. In taal, gebruiken en denkwijzen. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen, hoe kijken we hiernaar en hoe gaan we hier mee om? 
Hoe interpreteren we onze gedeelde geschiedenis en hoe plaatsen we deze in de huidige tijd? Wat kunnen we ervan leren en wat kunnen we van elkaar leren? 

Dit najaar belichten en verwoorden we ontmoetingen, gebeurtenissen, verhalen en historische momenten vanuit meerdere perspectieven. In tekst, beeld en geluid. Als aanzet tot dialoog en een nieuwe manier van kijken naar onze eigen verhalen en die van anderen. 

‘Oost-West, verhalen verbinden’ sluit aan bij Oost/West, het thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober 2020 

Tentoonstelling

Trouwportretten | Surinaamse Voorouders in beeld

Door: Lucia Nankoe

7 september t/m 30 november 2020 | Rozet Centrum | gratis

 

In deze tentoonstelling staan Surinaamse bruidsparen centraal, of echtparen waarvan een van de partners een Surinaamse achtergrond heeft. De foto’s laten niet alleen een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten, ze maken ook inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Zo zijn er ook trouwfoto's te zien van Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen.

Niet eerder werd op een dergelijke manier met foto's en de verhalen van nazaten de culturele diversiteit van de Surinaamse samenleving getoond. 

De tentoonstelling is een initiatief van Lucia Nankoe, curator van de expositie. 

Vertel me alles

Door: Negin Zendegani
In samenwerking met: Museum Arnhem

18 september 2020 t/m augustus 2021 | Rozet Centrum | gratis

Haar allereerste Bevrijdingsdag in Nederland, jaren geleden, vulde de Arnhemse fotografe Negin Zendegani niet echt met blijdschap, maar vooral met herinneringen aan haar eigen vlucht uit haar thuisland Iran. Het bracht haar op het idee voor haar fotoproject 'Vertel me alles’, waarin ze vluchtelingen van nu samen bracht met hen die in de Tweede Wereldoorlog ook huis en haard moesten verlaten.

Virtuele expositie
'Vertel me alles’ is een augmented reality expositie die te zien is met de ART+ app, te downloaden via de AppStore en via de Google Play Store. Je kunt de route door de binnenstad van Arnhem volgen en de levensgrote portretten bekijken, terwijl je naar de verhalen van de geportretteerden luistert. Bij Augmented Reality (AR) wordt er een digitaal beeld over de werkelijkheid gelegd, wat via een smartphone of tablet te zien is. Gebruikers kunnen nog steeds de omgeving zien, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.

In samenwerking met Museum Arnhem

AmbachtenLab Papierknipkunst - Een inclusievere Nederlandse historische canon

Door: Marieke Meijer

7 september t/m 30 november 2020 | Rozet Centrum | gratis

Geïnspireerd op de traditionele zwart/wit papierknipkunst, maakte Marieke dit werk dat twee perspectieven op de koloniale ervaring, die in de Nederlands historische canon aan bod komt, laat zien. Een werk toont tot slaaf gemaakten als onderdanig, rond geknipt uit wit papier samen met tot slaaf gemaakten die vechten tegen het Nederlandse koloniale regime, scherp gesneden uit zwart papier. In daglicht, geeft de afbeelding van verzet een schaduw op het dominante verhaal van onderdanige tot slaaf gemaakten dat uit het witte papier is geknipt. De schaduw verwijst naar de donkere kant, het verhaal dat meestal wordt verzwegen in de Nederlandse geschiedschrijving.

Zwarte 'bijfiguren' in historische 17e en 18e eeuwse schilderijen

Door: Joyce Vlaming

7 september t/m 30 november 2020 | Rozet Centrum | gratis

In 2011 begon Joyce Vlaming aan haar project, waarin ze op secure wijze zwarte ‘bijfiguren’ in historische 17de- en 18de-eeuwse schilderijen portretteert. Deze jongens (en soms ook meisjes) staan afgebeeld op de portretten van de beau monde van Nederland, in een periode waarin slavernij nog bestaat. Lang is gedacht dat deze bijfiguren fictief waren, maar uit onderzoek blijkt dat steeds meer geportretteerden wel degelijk hebben bestaan.

Vlaming selecteert voor deze tentoonstelling drie schilderijen uit verschillende particuliere en museale collecties in Nederland. Door middel van fotografie verwisselt ze de hoofd- en bijrol in het portret en laat ze ons opnieuw naar een schilderij kijken. Ook probeert ze zoveel mogelijk persoonsgegevens van de geportretteerden te verzamelen. Drie anonieme personen krijgen zo beetje voor beetje hun geschiedenis terug. De portretten zijn te zien naast beelden van de originele werken in hun context.

OOST EN WEST ONTMOETEN ELKAAR... NIET

Door: Museum Arnhem

26 september 2020 t/m 4 april 2021 | Erfgoedcentrum | gratis

Het Nederlandse koloniale verleden rust niet. Het kolonialisme veroorzaakte ongelijkheid en ontwrichting die blijven doorwerken. De kijk op de koloniale geschiedenis wordt nog te vaak beperkt tot het witte, Nederlandse perspectief. Historische bronnen zijn in veel gevallen schaars en tegenstrijdig. Het is van belang om je voortdurend kritisch af te vragen: wie vertelt wat? En welk verhaal horen we helemaal niet? De tentoonstelling OOST EN WEST ONTMOETEN ELKAAR NIET wil de blik openen en het perspectief verruimen.

Het Nederlandse slavernijverleden wordt meestal geassocieerd met Suriname en de Antillen. Dat ook in Nederlands-Indië mensen tot slaaf werden gemaakt, is veel minder bekend.

In deze tentoonstelling staan de Molukse vrijheidsstrijdster/opstandeling Martha Christina Tiahahu en de Nederlandse marineofficier/kolonist Maurits Ver Huell centraal. Martha Christina werd in 1817 gevangen genomen door het Nederlandse leger. Ze maakte indruk op Ver Huell, die over haar schreef en enkele tekeningen van haar maakte. Het lijkt een ontmoeting tussen oost en west, maar we kijken naar Martha Christina Tiahahu door de ogen van Maurits Ver Huell. In hoeverre kun je van een ontmoeting spreken als er geen sprake is van wederkerigheid en gelijkwaardigheid?

Uit de historische collectie van Museum Arnhem en Gelderland Bibliotheek selecteerden wij voor deze tentoonstelling ook andere objecten die verhalen vertellen over oost en west: logboeken, atlassen, reisverslagen en een kelkglas met afbeeldingen van een Surinaamse koffieplantage.

Activiteiten

Dit najaar organiseren we diverse activiteiten rondom het thema 'Oost-West, verhalen verbinden'. De komende weken wordt de activiteitenagenda nog aangevuld, dus houd de website in de gaten!

14 t/m 19 september de hele dag The Big Draw Arnhem centrum & Malburgen gratis Meer info
23 september 14.00-15.00 uur Rondleiding 'Oost-West: verhalen verbinden'  Rozet Centrum €7,50 Meer info & aanmelden
25 september 16.00-17.00 uur Rondleiding 'Oost-West: verhalen verbinden'  Rozet Centrum €7,50 Meer info & aanmelden
26 september 14.00-15.00 uur Rondleiding 'Oost-West: verhalen verbinden' Rozet Centrum €7,50 Meer info & aanmelden
07 oktober 19.30-20.30 uur Lezing: Maurits Ver Huell en Martha Christina Tiahahu
GEANNULEERD - WORDT VERPLAATST
Rozet Centrum €5,00 Meer info & aanmelden
12 oktober 19.30-20.30 uur Lezing: Maurits Ver Huell en Martha Christina Tiahahu
GEANNULEERD - WORDT VERPLAATST
Rozet Centrum €5,00 Meer info & aanmelden
17 & 24 oktober 14.00-16.00 uur Gameworkshop: De zeven hoofdzondes van Oost en West Rozet Centrum gratis Meer info & aanmelden
22 oktober 20.00-21.30 uur Popcorntalks Rozet Centrum gratis Meer info & aanmelden
29 oktober 19.00-22.00 uur Workshop Indonesisch koken Thomas a Kempiscollege €59,00 Meer info & aanmelden
21 november 15.00-16.00 uur Muziek- & danstheaterproductie: Schitterende Schaduw Rozet Centrum €10,00 Meer info & aanmelden