Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

We zijn weer geopend! Kijk op deze pagina www.rozet.nl/corona voor het laatste nieuws, onze openingstijden en belangrijke informatie over onze maatregelen.
  1. Home
  2. Rozet bij je thuis

Lekker lezen: de Kinderjury tiplijst

Elk jaar kiest de Kinderjury het leukste boek van het jaar. De boeken waaruit gekozen kan worden, staan nu online. En het leuke is: van alle boeken kun jij het eerste hoofdstuk downloaden en lezen! Weet je meteen of een boek bij je past of niet. 

Nataschenka, onderwijsconsulent bij Rozet, leest de hoofdstukken ook én verzint bij sommige boeken een leuke opdracht. 

Billy Extra Plankgas 

Yorick Geldewijk

Dexter gelooft zijn ogen niet als er ineens een blauw, harig wezen voor zijn raam staat te zwaaien. Het is Wimm, en hij komt uit het ruimteschip dat zojuist is neergestort op Dexters dakterras. Wimm vertelt dat de Aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. De winnaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren! Met spullen uit de schuur lappen ze het ruimteschip op, en gaan dan op jacht naar de eigendomspapieren van de Aarde. Zo begint een avontuurlijke reis langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

Download hier het eerste hoofdstuk van Billy Extra Plankgas

Opdracht
Lees de tekst.
Aan het eind van het hoofdstuk besluit Dexter om het ruimteschip van Wimm te repareren. Onder Dexters bureau staan bakken vol met ijzer en touw en lampen en kapotte apparaten en stukjes plastic. Stel dat hij deze spullen gebruikt om Wimms ruimteschip te repareren, hoe zal het er dan uitzien als het klaar is?

Maak een tekening van het gerepareerde ruimteschip en laat zien dat er stukken inzitten van oude apparaten. Bijvoorbeeld van een stofzuiger, of van een koelkast, of van een televisie, of van een broodrooster, of...

De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen

Andy Griffiths & Terry Denton

Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun boomhut die nu 104 fantastische verdiepingen telt. Ze hebben er dertien nieuwe verdiepingen bijgebouwd, zoals een trap zonder einde, een boerbank en zelfs een machtig fort. Andy en Terry zoeken een grappig verhaal voor hun volgende boek en belanden in een race tegen de tijd. Misschien hebben ze wel iets aan de tandenfee, aan de twee-miljoen-euro-winkel, of wie weet zelfs aan de raadsels uit de denkkamer van diepe gedachten? Dus waar wacht je op?

Download hier het eerste hoofdstuk.

Opdracht
Is je opgevallen dat er aan het einde van de bladzijde steeds een raadsel staat? Op de volgende bladzijde staat het antwoord. Kijk maar eens. 
Het eindigt met een raadsel, zonder antwoord.
Verzin een antwoord op dit raadsel.

De raadsels zijn een beetje raar... Bedenk zelf ook een raar raadsel en maak er - net als Terry - een tekening van. 
Maak eerst een tekening van het raadsel en dan een tekening van het antwoord. 

Miljonairskind

Ilona de Lange

Zilver woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden huis… tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone huis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend Lennon. Als ze ontdekken dat er een inbreker is, bedenken ze een plan om hem in de val te laten lopen.

 

Download hier het eerste hoofdstuk.

Opdracht

  • Zilvers ouders zijn superrijk, maar dat houden ze verborgen voor de rest van de wereld. Waarom eigenlijk denk je? 
  • Als jij een superrijk zou worden door het winnen van een grote prijs, zou jij het dan ook verborgen houden, of niet? Waarom wel of niet? 
  • Het onderhuis van Zilver is superluxe. Zo is zijn slaapkamer zo groot als een gymzaal. Er zijn in het huis ook een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Wat zou er nog meer in het huis te vinden zijn, denk je? Wat zou jouw favoriete ruimte zijn? Beschrijf deze ruimte en gebruik daarbij veel bijvoeglijk naamwoorden. 
  • Stel dat je zelf een super-de-luxe onderhuis zou hebben. Hoe zou dat er uitzien? Wat zou er allemaal te doen zijn? Teken een plattegrond.