Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Rozet in de wijk

Meester/Gezel 2019

De vierde editie van het Meester/Gezelproject is in voorbereiding. Bij dit project werken jongeren samen met creatieve ondernemers uit het Modekwartier aan hun eigen fashion/designproduct. Dit jaar zijn er 12 meesters bereid gevonden om een gezel onder hun hoede te nemen. De leerlingen zijn benaderd en werken aan hun motivatie om bij een meester in de leer te mogen. Vanaf half maart zullen zij starten en houden we je via de site, Facebook en Instagram op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Meer weten over het project en weten hoe dit project in 2019 verliep? Lees snel verder!

Het Meester/Gezel-principe

Jongeren, die een impuls kunnen gebruiken, participeren in een mode/ontwerp-project. De jongeren (Gezel) worden gekoppeld aan een ondernemer (Meester) uit de Arnhemse wijk Klarendal en werken hier 10 x een dagdeel. Vanuit hun eigen fascinatie ontwerpen en creëren ze een kledingstuk of product. De Meester leert de Gezel nieuwe vaardigheden & technieken aan, die hij/zij nodig heeft. Uiteindelijk leren de gezellen hoe zij hun product – het idee daarachter – kunnen verwoorden.

Voorstelronde

Inmiddels zijn de acht nieuwe Gezellen – eerstejaars studenten van het Rijn IJssel – druk bezig met hun ontwerp. Tot en met de Nacht van de Mode werken zij wekelijks voor zichzelf en met elkaar toe naar een prachtige eindpresentatie. Traditiegetrouw nemen we jullie hieronder mee in de ontwikkelingen.

Meet Naomi

“Zodra ik iemand zie lachen, dan geeft het mij ook een goed gevoel van binnen”

Dit is Naomi, Gezel bij meester Marlies Dinnissen. Samen werken ze aan het ontwerpen en creëren van unieke oorbellen. Met kleurrijke lintjes spelen ze in op verschillende thema’s. Met zwarte en gele lintjes kun je vast al raden wat het eerste thema wordt… Vitesse! Hoewel Naomi niet echt een voetballiefhebber is... Wat ze wel graag doet: andere mensen opvrolijken! Daarom wil ze zo veel mogelijk mensen bereiken en blij maken met haar oorbellen, net zoals haar oma dat vroeger ook deed. Dat betekent wel dat ze over haar angsten heen moet en de eindpresentatie op de Nacht van de Mode zal houden. Gelukkig weet meester Marlies daar wel raad mee én is Naomi sowieso niet het type dat een uitdaging uit de weg gaat. De aankomende weken stropen zij de mouwen op en is het oefenen geblazen.

Meet Mahmood

“Nederland geeft mij veel kansen en het Meester/Gezel project is daar zeker één van”

Mahmood is Gezel bij meester Mirte Engelhard Fashion in Modekwartier Arnhem Klarendal waar een unieke sweater in de maak is. Mahmood houdt van snel werken. Bij Mirte gaat precisie en nauwkeurigheid boven snelheid. Dat is even wennen voor het gezel dat als tiener in Afghanistan opgroeide en zelfstandig werkte in een atelier.

Inmiddels is hij al vier jaar in Nederland: “Ik krijg hier veel kansen en mogelijkheden. Ik volg een MBO niveau 2 mode-opleiding en doe mee aan verschillende projecten. Meester/Gezel is er daar één van. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik hier krijg.” En dat hij zijn kansen benut is terug te zien aan de passie en bevlogenheid waarmee hij zijn sweater maakt.

Meet Megan

“Mijn zusje en moeder betekenen zo veel voor mij. Ik wil ze dolgraag terugzien in mijn design”

Dit is Megan, gezel bij meester NIKKI GILING accessory design. Midden in dit project besloot zij van opleiding te switchen. Dit heeft haar niet weerhouden om af te maken waar ze aan begonnen is: het creëren van een persoonlijke rugzak.

In het begin was het zoeken naar het juiste ontwerp, want Megan is kritisch: “Ik wil niet zomaar iets maken. Het moet iets zijn wat dicht bij mij ligt”. Ze heeft daad bij het woord gevoegd en een patroon gemaakt van een belangrijke foto van haar dierbaren. Nu moet dit patroon op de rugzak komen en dat is een uitdaging. Het scheelt dat Megan wel van een uitdaging houdt.

Meet Max

“Op de basisschool speelde ik veel met textielstiften, maar wat ik toen tekende heb je liever niet op je T-shirt”

Dit is Max, gezel bij meester Carolien Evers. Met zijn ontwerp doet hij een ode aan “Ernhem”. Op de vraag wie hij in de toekomst zou willen zijn antwoordde hij “gewoon mezelf”. Max is over het algemeen meegaand. Doe chill is het moto, maar wanneer het over zijn werk gaat is hij kritisch en toont hij eigenaarschap. “Met dit project geef ik een boost aan mijn portfolio en vergroot ik mijn toelatingskansen op de mode-opleiding aan het Rijn Ijssel.“

Tijdens het maken van de conceptversie (zie foto) begon hij steeds meer van het proces te houden. Op de eindpresentatie laat hij de definitieve versie zien van zijn ontwerp. Max houdt niet van de spotlights en blijft liever achter de schermen.

Meet Floor

“Het uitgangspunt was: ik ga iets bijzonders maken. Iets wat nooit eerder is gezien!”

Floor is gezel bij meester Chris Meijers Collectie. Floor wist meteen wat ze wilde met het ontwerp. Het moest uniek en speciaal zijn. Daar heeft ze recht aan gedaan met de Elfencape waar ze nu druk mee bezig is. Haar fascinatie voor fashion design ontstond al als brugklasser. Naast de lange schooldagen volgde ze uit eigen initiatief tienernaailessen. Met dezelfde toewijding en leergierigheid begon ze ook aan het meester/gezel project.

“Toen ik hoorde dat ik mocht meedoen gierde de zenuwen door mijn lijf. Tegelijkertijd zag ik dit project ook als een unieke kans om te ontdekken en ontwikkelen.” Van de één-op-één sessies met een professionele ontwerper als Chris leert zij veel.

Meet Queen

“Het was een eer om met een erkende kunstenares te werken”

Dit is Queen, gezel bij meester Esther Hörchner van studio & winkel Het Paradijs. Met een baseball jacket verrijkt dit duo de gezamenlijke collectie van het Meester/Gezel project. Queen bedacht negen kattenpersonages met ieder een eigen naam, persoonlijkheid en verhaal. “Met dit ontwerp maak ik een link met de vele katten die in Klarendal wonen. Bovendien geloof ik in: one life, nine times the opportunity. Iedereen krijgt meerdere kansen in het leven. Deze moet je zien te benutten!”

Esther zag de kansen van Queen al bij het doorbladeren van haar portfolio. Ze zag duidelijk een talentvolle dame met oog voor detail. De focus heeft daarom ook gelegen op hoe dit talent het beste te benutten is. Niet alleen voor dit project, maar ook voor in de toekomst. Dat vraagt om tijd, precisie en aandacht. Queen geeft toe dat het haar niet altijd makkelijk is afgegaan. De wisselende motivatie en uiteenlopende abstracte ideeën van Queen waren redenen voor Esther om extra betrokkenen te blijven en te sturen.

Meet Joy

“Mijn droom is om later een eigen kledingzaak te hebben”

Joy is gezel bij meester Karin van Rijckevoorsel van Plotz. Joy komt uit Goesbeek, is 19 jaar en studeert Fashion Specialist aan het Rijn IJssel. Kleding ontwerpen en maken is haar fascinatie. Ze weet precies wat ze wil en durft groot te denken. Volgens Karin is dit een belangrijk basisingrediënt voor succes. Met haar ontwerp brengt ze de Koreaanse streetwear naar Klarendal.

Meet Sifra

Dit is Sifra. Zij is gezel bij meester Marielle van Studio Mooibos. Sifra is nog erg op zoek naar wat ze later wil worden, maar een ding is zeker: zij werkt graag met haar handen! Met Marielle maakt ze verschillende sieraden in de vorm van een torso. Sifra is resultaatgericht en wil het liefst alles in één dag doen. Bij haar meester leert ze juist stapsgewijs werken en te genieten van het proces.

Afsluiting

De gezellen presenteerden zaterdag 8 juni 2019 hun producten tijdens de Nacht van de Mode in galerie Productiehuis Plaatsmaken. Van links naar rechts: Joy was bij Karin Plotz in de leer, Sifra bij Studio Mooibos, Floor bij Chris Meijers Collectie, Queen bij Esther Het Paradijs, Megan bij NIKKI GILING accessory design, Naomi bij Marlies Dinnissen Sieraden, Mahmood bij Mirte Engelhard Fashion en Max bij Carolien Evers.

Meer weten over het Meester/Gezel-project? Neem dan contact op met cultuurmakelaar Mieke Hendrikse.