Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Erfgoed

Bezoek Rozet met je gezin of (klein)kinderen

Verhalen van vroeger saai? Helemaal niet! In het Erfgoedcentrum in Rozet komen verhalen tot leven. Kom met je familie en reis door het spannende verleden van Gelderland en Arnhem in het erfgoedcentrum. Kijk rond samen met je familie en sluit af met wat lekkers in ons café. De toegang is gratis!

Pssst.... vergeet niet van de trapleuningen te roetsjen!

 

 

Op ontdekkingsreis in de lades

In het Erfgoedcentrum in Rozet zijn een heleboel lades met bijzondere voorwerpen. De lades met een oranje stip zijn speciaal voor jou!

Hier kan je zelf aan de slag: leg oude kaarten van Arnhem op volgorde, grabbel in de grabbellade, ontdek informatie over skeletten of test je handwerkskills op oude borduurtechnieken.

Het poppenhuis van Lizzy Ansingh

Heb je het al gezien? In het Erfgoedcentrum in Rozet staat een heel groot poppenhuis. Het is al meer dan 100 jaar oud (1910). Het was ooit van de schilderes Lizzy Ansingh.

Zij maakte vooral poppenschilderijen en gebruikte het poppenhuis daarbij om haar poppen in uit te stallen.

In het poppenhuis zie je hoe mensen vroeger leefden. Ze droegen andere kleren en hun meubels zien er waarschijnlijk anders uit dan in jouw eigen huis. Zie je de was die hangt te drogen op zolder? Zou jij ook niet zo'n mooi bed met gordijntjes willen? En zie je het muisje in de keuken?

Als je niet goed in het grote poppenhuis kunt kijken, kun je het trapje pakken dat er naast staat. En: Naast het oude poppenhuis staat een nieuw poppenhuis, richt jij de kamers opnieuw in?

Ken jij jouw stamboom?

In een stamboom zie je wie je vader, moeder, opa's en oma's zijn. En zo steeds verder terug in de tijd. Als je zelf niet precies weet hoe je stamboom er uitziet, kun je je ouders of opa en oma om hulp vragen. Die weten vaak een heleboel.

In het Erfgoedcentrum in Rozet vind je in een van de lades de stamboomkaart die je hiernaast ziet staan. Die kun je gebruiken om je eigen stamboom te maken. Is jouw hond familie van je?

Meer weten over stamboomonderzoek?

Stamboomkaart

ArcheoHotspot

In de ArcheoHotspot ontdek je alles over archeologie. Een archeoloog is iemand die onderzoekt hoe mensen vroeger leefden.

Maar archeologen kijken niet in geschiedenisboeken. Onder de grond liggen vaak dingen die mensen vroeger maakten en gebruikten, verstopt. Archeologen graven die dingen weer op en doen er onderzoek naar. In de ArcheoHotspot kan je vondsten zien die onder Rozet gevonden zijn bij het onderzoek vóór de bouw.

 

Wist je dat het in Arnhem best mogelijk is om iets te vinden van de Romeinen? Als je iets vindt in je achtertuin, kan het dus meer dan 2000 jaar oud zijn!

kind liggend op de grond, tekent een voorwerp uit een vitrine na

Spreekbeurt of werkstuk

Ben je op zoek naar een onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk? In het Erfgoedcentrum in Rozet kom je vast op een idee.

Bijvoorbeeld Archeologie, het poppenhuis van Lizzy Ansingh, Castellum Meinerswijk of de geschiedenis van Vitesse.

Profielwerkstuk

Moet je een profiel of sectorwerkstuk maken? En vind je geschiedenis leuk? Wij kunnen je helpen bij het bedenken van een onderwerp!

Wat dacht je van:
• De evacuatie van Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog
• Het kerkhofoproer in 1783-1784
• Archeologie in Arnhem
• Vitesse

Tijdlijn

Tijdens de geschiedenislessen heb je de tijdvakken geleerd: 'Jagers en boeren', 'Regenten en vorsten', 'Pruiken en revoluties' enzovoort. Maar blijft het wat abstract? In het Erfgoedcentrum in Rozet zijn de tijdvakken langs de wand te zien. Ze zijn daar gecombineerd met de Arnhemse geschiedenis.

Bovenaan zie je de landelijke geschiedenis, onderaan de Arnhemse geschiedenis. Er tussenin Arnhemse afbeeldingen die te maken hebben met de periodes.

Wat te doen

Archeohotspot

Archeohotspot

Arnhemse Uitnacht 2019 voor jong en oud!

Beekspel

Beek- en beerputtenspel