Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.

  1. Home
  2. Erfgoed

Bezoek het Stadspanorama

Samen met je vrienden Arnhem zien zoals niet eerder? Boven in Rozet, vanaf het dakterras op de 5de verdieping, wordt je verrast met een indrukwekkend uitzicht over de stad en wijde omgeving. De geschiedenis aan je voeten, zowel binnen als buiten.

Kom samen met je vrienden of alleen! Een leuke en leerzame dag gegarandeerd. Er is altijd wat te doen in Rozet van rondleidingen tot aan evenementen.

Uitzicht over Arnhem buiten

Tijdens de zomermaanden kan je op het dakterras heerlijk zitten en een drankje bestellen!

Buiten is er dat geweldige uitzicht. Binnen biedt de expositie Stadspanorama info over wat je ziet en hoe het er ooit uitzag. 

Stadspanorama binnen

Het Stadspanorama is onderdeel van het Erfgoedcentrum in Rozet. De expositie ingericht met oude stadsgezichten:

  • schilderijen uit de collectie van Museum Arnhem
  • oude foto’s en filmbeelden uit de collectie van de Gelderland Bibliotheek

 

Gezicht op de Walburgiskerk en de Eusebiuskerk of Grote kerk te Arnhem

Tussen 1826 en 1844 schilderde Abraham Johannes Couwenberg (Delft 1806-Arnhem 1844), dit stadsgezicht op Arnhem. In 1965 is het schilderij aangekocht door Museum Arnhem. Nu hangt het in het Stadspanorama in Rozet.

De schilder bracht de 2 beeldbepalende kerken van Arnhem samen in één schilderij. De Walburgiskerk stamt uit de veertiende eeuw en is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Met de bouw van de Eusebiuskerk werd in 1452 begonnen. In september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, raakten beide kerken zwaar beschadigd.

Gracht nu gedempt

De schilder legde het romantische wintertafereel vast vanaf een plek net ten zuiden van de huidige Lauwersgracht aan de Eusebiusbuitensingel. Het stuk gracht op het schilderij is gedempt. Het heeft plaatsgemaakt voor de oprit van de John Frostbrug en de rotonde bij het Airborneplein.

Abraham Johannes Couwenberg, Gezicht op de Walburgiskerk en de Eusebiuskerk of Grote kerk te Arnhem, 1826 tot 1844. Olieverf op doek, 61.5 cm x 74 cm. Collectie Museum Arnhem.

Verwoest Arnhem 1945; de Walburgiskerk

Johan Mekkink was kunstenaar én voormalig directeur van Museum Arnhem. Op dit schilderij geeft hij in magisch-realistische stijl de half verwoeste en uitgebrande Walburgiskerk weer.

Door brand en beschietingen tijdens de Slag om Arnhem was Arnhem zwaar gehavend. Na de evacuatie werd de stad verder verwoest door geallieerde beschietingen vanuit de Betuwe, systematische plundering en brandstichting. Ook werden woningen, bedrijven en banken opgeblazen door Duitsers. Later maakten ook Nederlanders en geallieerden zich hieraan schuldig. 

Bij de bevrijding van Arnhem tussen 13 en 15 april vond verdere verwoesting plaats door beschietingen van geallieerden, veel ernstiger dan tijdens de Slag om Arnhem. Een desolate stad, volledig in puin met een lucht van schimmel en verrotting was het resultaat.

Johan Mekkink, Verwoest Arnhem 1945; de Walburgiskerk, 1946 tot 1946. Olieverf op doek, 84,5 cm x 106,7 cm. Olieverf op doek. Collectie Museum Arnhem.

Gezicht op Arnhem uit het westen

Op het grote schilderij van een anonieme schilder worden 2 standpunten gecombineerd.

Het ene is vanuit het huidige uitzichtpunt tegenover de Montessorischool, bovenop de stuwwal aan de Utrechtseweg. Het andere is op gelijke hoogte met de mensen in het bootje op de Rijn. Mogelijk is het schilderij een combinatie van verschillende schetsen die de schilder maakte.

Beschilderd behang

Het doek is een fragment van een beschilderd behang uit landhuis De Menthenberg in Arnhem-Noord. Ooit stond hier de landgoedboerderij Everwinsbergh, genoemd naar de Arnhemse regentenfamilie Everwijn. Het terrein werd omstreeks 1700 aangekocht door dr. Willem Menthen. Hij bouwde er een heel nieuw huis.

Schilder anoniem, Gezicht op Arnhem uit het westen, circa 1780-1800. Olieverf op doek.
Collectie Museum Arnhem.