1. Home
 2. Bibliotheek
 3. Vraag en antwoord

Bibliotheek & abonnement

Heb je een vraag over de bibliotheek of je abonnement? Op deze pagina vind je antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Bibliotheek & abonnement

Wat zijn de voordelen van een bibliotheekabonnement?

Een bibliotheekabonnement biedt je veel waar voor je geld! Je kunt niet alleen onbeperkt lenen, lezen, luisteren en kijken, maar ook gebruik maken van onze gratis apps. Je hebt toegang tot een groot aantal online databanken met een schat aan informatie. Een aantal van deze databanken kun je thuis raadplegen, andere alleen in onze vestigingen. Je kunt kiezen uit een basis- of een alles-in-één compleetabonnement.

Hoe kan ik lid worden?

Lid worden van de bibliotheek kan in één van onze vestigingen. Je kunt je ook online inschrijven.

Is een abonnement voor kinderen gratis?

Ja, kinderen tot en met 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Er kunnen wel kosten in rekening gebracht worden voor reserveringen, bijzondere materialen (bijv. dvd's) en te-laat-gelden. De tarieven hiervan vind je in het tarievenoverzicht.

Kan ik als school of educatieve instelling ook een abonnement afsluiten?

Ja, scholen en educatieve instellingen kunnen een educatief abonnement afsluiten. Onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van ons educatief programma voor vve-instellingen, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Mijn kind wordt 18 jaar en heeft een contributienota ontvangen, waarom is dit?

Het lidmaatschap voor kinderen tot en met 17 jaar is gratis. Daarna gaat het abonnement over in een betaald abonnement. Wil je kind geen lid blijven, dan kun je het lidmaatschap in één van onze vestigingen, telefonisch of via dit formulier opzeggen.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Je kunt je bibliotheekabonnement opzeggen bij onze medewerkers in de vestigingen, per telefoon, per post of via dit formulier. Je opzegging wordt afgehandeld volgens de bepalingen van ons algemeen reglement (art. 7 en 8).

Ik ga verhuizen, moet ik dit doorgeven?

Ja, je dient je verhuizing zo snel mogelijk aan ons door te geven (zie ook art. 6 van ons algemeen reglement). Verhuis je binnen de gemeente Arnhem, dan verandert niets in je abonnement. Je kunt nog steeds lenen bij onze vestigingen. Je kunt je adreswijziging zelf wijzigen in Mijn bibliotheek of neem hiervoor contact met ons op.

Ik ben mijn pas kwijt, wat moet ik doen?

Verlies, diefstal of beschadiging van de bibliotheekpas dien je direct te melden bij de Bibliotheek (zie ook art. 4 van ons algemeen reglement). Wij blokkeren je bibliotheekpas om misbruik van je pas te voorkomen. Stuur ons een bericht of bel 026 - 35 43 100. Je kunt tegen een kleine vergoeding een duplicaatpas aanvragen. 

Hoe kan ik betalen voor mijn abonnement?

Het handigste en goedkoopste is betalen via automatische incasso. Betaal je nog niet via automatische incasso? Vul dan dit formulier in en lever het in bij een bibliotheekmedewerker. Het formulier is ook beschikbaar in de bibliotheek. Groot voordeel is dat het jaarbedrag automatisch en altijd op tijd van de rekening wordt afgeschreven.

Indien je niet via automatische incasso betaalt, sturen wij je een digitale nota per email. Via een betaallink en door de koppeling met iDEAL kan de nota snel, gemakkelijk en veilig worden voldaan. Goed voor het milieu en de kosten blijven laag.

Als je emailadres niet bij ons bekend is ontvang je een acceptgiro per post van ons. Neem bij internetbankieren het 16-cijferige betalingskenmerk over in het daarvoor bestemde veld.

Het is ook mogelijk de contributie te betalen via:

 • Mijn Bibliotheek (ga hiervoor naar www.rozet.nl/mijnbibliotheek en log in met je pasnummer en wachtwoord. Je betaalt met iDEAL)
 • via de betaalautomaat in onze vestigingen
 • via internetbankieren (rekeningnummer NL20 RABO 0336 8002 82 t.n.v. Rozet Bibliotheek o.v.v. je lenerspasnummer)

Hoe kan ik leengeld, te-laat-geld en gebruik van faciliteiten betalen?

In onze vestigingen kun je niet met contant geld betalen. Dat is voor jou en voor ons veiliger. Je kunt met je bankpas geld op je bibliotheekpas zetten en daarmee alle betalingen in de bibliotheek verrichten. Ook kan je in Mijn bibliotheek je openstaande bedragen via iDeal betalen of je tegoed opwaarderen. Je kan je tegoed gebruiken voor bijvoorbeeld het betalen van printen/kopiëren, internetgebruik, te-laat-geld en leengeld.

Ik heb een vraag over het lenen van e-books, bij wie kan ik terecht?

Het lenen van e-books verloopt via de landelijke online Bibliotheek. Uitleg, veelgestelde vragen en instructievideo's vind je op landelijke website. Staat het antwoord op je vraag niet bij de veelgestelde vragen? Stel dan je vraag via het (landelijke) contactformulier.

Ik krijg een contributie nota per email met iDEAL betaallink, hoe werkt dat?

Bibliotheekleden die de jaarlijkse contributienota op papier ontvingen krijgen vanaf 1 december 2019 deze per e-mail toegezonden. Via een betaallink en door de koppeling met iDEAL kan de nota snel, gemakkelijk en veilig worden voldaan. Goed voor het milieu en de kosten blijven laag. Het betaalproces verloopt als volgt:

 • Leden ontvangen een e-mailbericht met een betaallink.
 • In de e-mail is een knop opgenomen ‘Betaal met iDEAL’.
 • Via deze knop verschijnt een persoonlijke webpagina.
 • Vervolgens wordt de bank gekozen en de betaling gedaan.
 • Bevestiging op het scherm en e-mail: ‘Betaling geslaagd’.

Contributie nota per email - is betalen via iDEAL echt veilig?

iDEAL is gebaseerd op internet- en mobiel bankieren en hanteert dezelfde beveiligings-technieken. Dit betekent dat iDEAL net zo veilig is als online bankieren. Check voor de zekerheid het e-mailadres van de afzender. Dat is in het geval van de betaalmail van Rozet Bibliotheek de naam “Rozet Bibliotheek” met als no-reply e-mailadres het PayByLink-mailadres (noreply@paybylink.com). Op www.veiliginternetten.nl staat meer informatie hoe u veilige e-mails met betaalverzoeken herkent.

Contributie nota per email - Wie is PayByLink?

PayByLink is het bedrijf dat betalen via een e-mail met daarin een betaallink en vervolgens via iDEAL aanbied. Rozet Bibliotheek is met dit bedrijf een samenwerking aangegaan.

Contributie nota per email - ik heb een link ontvangen maar het werkt niet

Aan de betaallink zit uit veiligheidsoverweging een bepaalde geldigheidsduur. Het kan zijn dat de link verlopen is. Mocht u vragen hierover hebben stuurt u dan een mail naar klantenadministratie@rozet.nl

Contributie nota per email - hoe duurzaam is digitaal betalen?

Met digitaal betalen besparen we materialen die belastend zijn of invloed hebben op het milieu. Bijvoorbeeld:

 • drukinkt
 • papier (brief, envelop)
 • enveloplijm
 • machines (stroom) om papieren briefmailing te verzenden
 • slijtage aan printers/machines
 • benzine/diesel (winning)
 • uitlaatgassen van transport