1. Home

OPGETEKEND 2021 – Werk in Uitvoering – Makers en Doeners

Arnhem is een echte strip- en graphicnovelstad en krijgt steeds meer naam en faam. Een stripstad van makers en doeners en dit laten we zien tijdens de tweede editie van OPGETEKEND een avond geheel in het teken van graphic novels, srips en webtoons. Met lezingen, workshops en natuurlijk een stripmarkt.

Het thema van deze editie is Werk in Uitvoering / Work In Progress en tijdens OPGETEKEND staan de ‘Makers & Doeners' centraal. Hoe werken ze, hoe gaan ze te werk, op welke manier brengen ze hun materiaal uit, bereiken en bedienen ze hun publiek? 

En er is meer! Je kunt zelf aan de slag tijdens de workshops, we zetten Stripstad Arnhem in de spotlights, op de stripmarkt kun je terecht voor mooie en unieke uitgaves, andere makers en liefhebbers ontmoeten en je kunt je kennis en info komen opslurpen bij de professionals. 

In de afgelopen jaren zien we dat stripmakers, cartoonisten en illustratoren steeds vaker alternatieve platformen gebruiken voor het publiceren van hun werk. Bijvoorbeeld door hun stripverhalen te plaatsen op social media, een online platform als WebToon of hun werk uit te geven in eigen beheer.  

Er zijn dus veel nieuwe wegen voor stripmakers om hun publiek te bereiken. 

Maar wat komt er allemaal bij kijken als je besluit zelf je werk uit te brengen? Tijdens OPGETEKEND 2021 willen we graag de professionals aan het woord laten die hun ervaringen op dat gebied met ons willen delen. 

Jeroen Funke – meet the pro - DIY

Stripmaker Jeroen Funke is een creatieve duizendpoot. Als één van de oprichters van het collectief Lamelos publiceerde hij vele, vele, vele mini-strips, met helden als Victor & Vishnu, Juf Kriebel en Bemoeibeest. Daarnaast is hij medeoprichter van het stripblad BRUL!, redactielid van BoekieBoekie en maakt zijn eigen unieke stripboeken onder de vlag van ‘Elke Maand Een Boekje’.

Jeroen komt spreken over de 1001 projecten waar hij mee bezig is en over zijn ervaringen als zelfstandig uitgever van stripboeken.

Aanmelden

Coco Ouwerkerk – meet the pro – over online uitgeven

Stripmaker Coco Ouwerkerk maakt sinds 2017 naam met de doorlopende stripserie 'Acception' dat zich afspeelt op een middelbare school met het kleurrijke hoofdpersonage Arcus. In 2018 publiceerde Ouwerkerk de eerste episode van Acception op het online comic platform WebToons. Inmiddels zijn er meer dan 150 pagina's/episodes verschenen en komen er elke week twee bij.

De strip heeft meer dan 700.000 volgers dat elke dag groeit, miljoenen views en een hoge waardering onder haar volgers. Het is daarmee één van de meest succesvolle Nederlandse strips op een internationaal online platform. Bij uitgeverij Syndikaat zijn inmiddels ook twee Acception albums verschenen.

Coco Ouwerkerk vertelt over haar werk als stripmaker, hoe je online een fanbase opbouwt en op welke manier je je publiek kunt bereiken.

Aanmelden

B. Carrot – meet the pro - storytelling

Stripmaker B. Carrot, pseudoniem van Anat Seagal (Jerusalem, 1985) studeerde Visual Arts in Amsterdam en aan de Sint Lukas School of Arts in Brussel. Haar eindexamen, in de vorm van het beeldverhaal 'Alle dagen ui', werd in 2020 uitgegeven als graphic novel door uitgeverij Soul Food Comics in Arnhem. Kenmerkend voor B. Carrot is het maatschappelijk engagement in haar verhalen, zoals dat ook doet onder de vlag van het journalistieke platform ‘Drawing the Times’.

B. Carrot komt spreken over hoe ze de thema's waarover ze schrijft/tekent onderzoekt en hoe dit zich vertaalt naar strip.

Aanmelden

Gino Bombeke – graphic novels in het onderwijs

Gino gaf 14 jaar les in het Vlaamse voortgezet onderwijs en is al 5 jaar aan de slag als vakbegeleider Nederlands voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen (regio Mechelen-Brussel) en als lector aan de Educatieve Master Talen van de KU Leuven.

Gino werkte mee aan lesmethodes Nederlands en ondersteunt leraren om strips en graphic novels in te zetten in het taalonderwijs. Hij schreef ook als recensent over comics. Hiernaast ontwikkelde hij lesbrieven, geeft hij vorming over dit onderwerp en levert hij regelmatig bijdragen aan tijdschriften. Zo combineert hij zijn passie voor het medium met zijn liefde voor onderwijs.

Gino geeft voorbeelden van hoe je met strips en graphic novels aan de slag kunt gaan in de klas. Hij vertrekt hiervoor van mooie praktijkvoorbeelden die hij in Vlaanderen tegenkwam en deelt lesideeën en concrete aanbevelingen. Hiernaast gaat hij in op vragen van de deelnemers.

Aanmelden

Workshops

Show don’t tell

Stripmakers Abe Borst en Emma Ringelding verzorgen tijdens OPGETEKEND de workshop ‘Show don’t tell’. Hierbij leer je hoe je een verhaal kunt vertellen in tekst en in beeld en wat de belangrijkste verschillen zijn. De workshop duurt +/- 60 minuten.

Stripmaker/illustrator Abe Borst is o.a. bekend van de strip ‘Zoo & Zo’, ‘Smikkelen & Smullen’ en dagboekstrip Squabe. Stripmaker/Illustrator Emma Ringelding werkt o.a. voor Volkskrant, Oerol, FNV, Eppo Stripblad, ArtEZ, Strip 2000 en de Boekenkrant. Emma maakte ook het posterontwerp voor OPGETEKEND 2021.

Aanmelden

Marije Sietsma

Marije Sietsma is van vele markten thuis, als schrijver heeft ze diverse (kook)boeken op haar naam staan en als uitgever Loopvis is ze drijvende kracht achter o.a. de Vissenpost en de Kakkerlak-serie. In de uitgaven van uitgeverij Loopvis vindt de lezer een mix van het werk van (jong) talent op het gebied van literatuur, poëzie en illustratie.

Marije Sietsma komt spreken over haar ervaringen met het uitgeven van de Vissenpost en Kakkerlakjes en hoe ze poëzie en illustratie met elkaar verbindt.

Aanmelden

Van wetenschappelijk onderzoek en scriptie naar graphic novel

Niek van Ooijen & Melanie Kranenburg - makers van Naasten

Onderzoeker Maaike Haan en tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen maakten in 2019 een graphic novel over zorgen voor een naaste wanneer deze ernstig ziek is. Dit project combineert onderzoek en kunst. Via het boek wordt geprobeerd mantelzorg meer zichtbaar en bespreekbaar maken.

Niek van Ooijen & Melanie Kranenburg komen vertellen over hoe je ingewikkelde materie kunt omzetten naar een graphic novel en op deze manier en complex onderwerk aan een breed publiek onder de aandacht kunt brengen.

Aanmelden

Sketch Your Notes

Workshop - DDi Signs

Hoe kun je in n handomdraai je aantekeningen, notuelen of veel woorden vangen in een klip en klaar beeld? DD leert het je.

Aanmelden

Stripmarkt

De stripmarkt is deze keer nog groter met nog meer stripmakers, uitgeverijen en stripspeciaalzaken uit heel Nederland. De perfecte plek voor stripliefhebbers, stripmakers, schrijvers en illustratoren om elkaar te ontmoeten.

Drink & Draw

Neem je blackbook, tekenblok, stiften en pennen mee en sluit aan bij de eerste Drink & Draw.

Hier ontmoet je andere makers en we hebben nog een leuke verrassing in petto voor je!