1. Home
  2. Rozet in de wijk
  3. Het Arnhemse Broek

De Arnhemse Broek #2 – Theater de Plaats

In de eerste week van oktober kwamen alle makers, spelers en vrijwilligers van de wijktheatervoorstelling De Arnhemse Broek #2 bij elkaar, de tweede editie in de wijk van Muziektheater de Plaats op 15, 16 of 17 november.

De repetities van de vijf scènes op locatie zijn ondertussen begonnen en ook de kaartverkoop is gestart. Maar wijkbewoners hebben nog meer in petto dan de vijf scenes.

De scenes

De repetities zijn ondertussen goed op dreef. ‘Binnen anderhalve maand moet het klaar zijn, maar het komt altijd goed!’ aldus regisseur Nicole Vervloed. Zij liet zich inspireren door het wekelijkse naaiatelier in wijkcentrum De Symfonie; soms wordt daar fanatiek genaaid, maar er gebeurt veel meer dan dat. Samen met muzikanten van Het Wereldmuziek Orkest en deelnemers aan het naaiatelier, componeert zij een ‘Symfonie van het naaien’

Op de binnenplaats van de Modevakschool was regisseur Yvonne Laan gefascineerd door een wonderlijk gebied met een waslijntje en ontmoetingen. Samen met de SRV wagen De Blauwe Tomaat, de Stadscompagnie en de spelers broedt zij op een sfeervolle sprookjesachtige scene.

Volkshuisvesting Arnhem heeft Museumwoningen gelanceerd; woningen die enkele jaren geleden nog zo veel mogelijk in originele staat verkeerden, zochten huurders die terug in de tijd wilden leven. Aan de Johan de Wittlaan speelt de huurder van de Museumwoning mee aan een scene waar regisseur Sanne Arbouw vanuit bijzondere hoekjes in het huis de spelers en muzikanten ‘back tot he fifties’ laat gaan.

Het Toon Hermans Huis is een vanzelfsprekende ontmoetingsplaats voor iedereen die geraakt is door kanker mét een koor. Regisseur Sabine van Boven verzamelde er verhalen en gedichten en verwerkte die tot een fictief dagboek; de verhalen van mensen met kanker zijn er om gehoord te worden. Het koor Zingen Voor Je Leven en spelers zetten samen een verhaal neer.

In voormalig buurthuis de Paperclip op het Van Verschuerplein is een stichting actief om jongeren met problemen verder te helpen in de maatschappij. Regisseur Floris Rijsdam pakt de thematiek op met drie spelers, een hond én de band Misfits olv Ricardo Overman.

Meer dan scenes

De route zal elke dag starten met een heuse ‘Broek Blues’, gecomponeerd door wijkbewoner Florian en gebaseerd op belevenissen van bewoners zelf over hun eigen wijk, zoals drassig land en Vitesse.

Daarnaast zijn al geruime tijd Broekies van de Plaats actief. Leerlingen van de Hugo de Grootschool en de Paulusschool maken in hun klas kennis met theater. Voor deze voorstelling van De Arnhemse Broek #2 zijn ze verdwaald. In de klas? In de wijk? In hun hoofd? In gedachten? Regisseurs Merel Spikker en Sanne Arbouw hebben met de kids de zondag matinee bij De Plaats aan de Van Oldenbarneveldtstraat 94-15.

Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat? Kom dan naar een van de voorstellingen op 15, 16 of 17 november! Bestel snel je kaartjes via theaterdeplaats.nl.

Het avontuur van De Plaats

Muziektheater De Plaats is een gezelschap dat zich toelegt op avontuurlijk muziektheater op locatie en op die manier streeft naar nieuwe verbindingen tussen kunst en gemeenschap. Het werken op locatie is voor De Plaats zowel een artistiek uitgangspunt als ook het begin van een zoektocht naar

verhalen en partners verbonden met de locatie. Kunst ín, mét, over en voor de gemeenschap. De Plaats staat voor het avontuur van gezamenlijk kunst maken.

De Arnhemse Broek #2 wordt naast diverse wijkpartners ondersteund door de cultuurmakelaar van Rozet in de wijk.

Fotografie © Zefanja Hoogers

Lees ook over

De Arnhemse Broek #1
De Arnhemse Broek #3

De aftermovie

Langs een gestresste Picnic bezorger die met zijn typische wagentje rakelings langs je rijdt
via een geïmproviseerde controle post met twee verstrooide bewakers
onder een reusachtige waslijn door van Broeks ondergoed
naar drie tijdelijke theaters.
Door te luisteren naar en mee te bewegen met elkaars verhalen
bekennen we kleur
komen we dichterbij elkaar.
Recht voor zijn raap, persoonlijk en hier en daar poëtisch,
’T Arnhemse Broek, the place to be or not to be?