1. Home
  2. Rozet in de wijk

Verhalen bij de buren

Verhalen bij de Buren is een initiatief van Serge Metselaar. Zij is een ervaringsdeskundige actrice en projectleider. Zij woont in de Geitenkamp te Arnhem. Zij heeft zware periodes gekend in haar leven. Zij liep hierbij regelmatig tegen stigma’s (vooroordelen) aan. Mensen waren zich veelal niet bewust van deze stigma’s. Vanuit haar eigen ervaring, en mensen om haar heen, wilde zij graag bewustzijn van stigma verhogen. Vooral bij mensen werkzaam (professionals & vrijwilligers) met mensen met psychische aandoeningen.  Zij wilde dit doen door middel van interactief theater.

In 2018 waren er twee voorstellingen waarin mensen met en zonder psychische aandoeningen met elkaar op zoek gingen naar de overeenkomsten. In 2019 ontwikkelde Verhalen bij de Buren de workshop: jouw verhaal, mijn verhaal. Dit kwam tot stand met behulp van ZonMW & Rozet.

Stigma’s

Stigma’s. Ook wel bekend als vooroordelen. Iedereen kent ze wel en als je echt eerlijk bent, heb jij ze zelf ook. En dat is niet erg. Het gaat erom dat je weet dat je ze hebt en dat ze jouw gedrag misschien beïnvloeden.

Verhalen bij de Buren zet zich in, door middel van diverse interactieve kunstdisciplines, om stigma’s bewuster te maken. Hoe doen we dit dan?

Stigmakostuums

Nou bijvoorbeeld met onze stigmakostuums. Hiermee spreken wij jou aan op jouw stigma’s. Door te overdrijven wordt het grappig en stiekem ook herkenbaar.  Wij maken theater met onze stigmapoppen daarin spreken wij jou echt aan. Wij spelen ook met elkaar in onze stigmakostuums, waarin jij herkenning vindt.  De stigmakostuums zijn voor alle gelegenheden

Workshops

Of door onze workshops waar wij, in korte scènes en opdrachten, met elkaar in contact gaan over onze stigma’s. Onze workshops zijn voor minimaal 6 en maximaal 28 deelnemers. Ze duren tussen 1,5 uur tot 2,5 uur. Afhankelijk welke workshop je wilt. Deze workshops zijn met name voor (zorg)professionals werkzaam in het publiek domein.

Short Documovies

Of door onze short documovies. Dit zijn korte filmpjes van 5-10 minuten. Wij maken deze samen met de doelgroep.  De kern is dat mensen die bepaalde stigma’s ervaren, gezamenlijk met elkaar en ons een short documovie maken. Waarbij wij ons richten op wat voor hen van belang is en wat zij willen overbrengen over de stigma’s die zij ervaren. Zonder zielig te zijn. De short documovies kunnen onder andere getoond en besproken worden op onderwijsinstellingen maar ook bijvoorbeeld bij teambuildingdagen.

Verhalen bij de Buren

Verhalen bij de Buren is een platform bestaande uit mensen van verschillende kunstdisciplines die zelf ervaringskennis hebben. Wij hebben zelf psychische klachten, wij hebben zelf diagnoses, wij zijn zelf homoseksueel, wij hebben zelf overgewicht, onze zus heeft MS (multiple sclerose). Wij maken onze interactieve kunst vanuit onze eigen ervaringen.

Het is leuk
Het is educatief
Het is herkennend
Het is kunst
En toch dichtbij
Het is open
Het is toegankelijk
Het is voor iedereen

Je kunt ons inhuren voor: congressen, seminars, open dagen, personeelsdagen, teambuilding, themadagen, themamoment tijdens de lunch etc. .

Wil jij ook mee doen of wil je meer weten? Klik dan hier